Η Monte dei Paschi di Siena, η πρώτη τράπεζα του σύγχρονου καπιταλισμού, έφθασε να φθάνει πτώση 24% στο χρηματιστήριο του Μιλάνο, μετά τις υψηλότερες από τις αναμενόμενες ζημιές που ανακοίνωσε εξαιτίας των επισφαλών δανείων και τη διαχείρισή της από τους πολιτικούς του Δημοκρατικού Κόμματος, που ελέγχουν τη δημόσια στην πράξη τράπεζα της περιφέρειας της Τοσκάνης και των αυτοδιοικητικών αρχών της Σιένα.
Οι καθαρές ζημιές της τράπεζας έφθασαν το τέταρτο τρίμηνο στα 1,69 δισ. ευρώ, περίπου στα 2 δισ. δολάρια, σε υπερδιπλάσια επίπεδα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και ανέμεναν ζημιές "μόλις" 686,3 εκατ. ευρώ. οι ζημιές της τράπεζας έφθασαν στα 3,17 δισ. ευρώ για το 2012, σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα, και αφού είχε απομειώσει πάγια 2,67 δισ. ευρώ.
Η τράπεζα που ιδρύθηκε πριν από 541 χρόνια στη Σιένα δεν θα καταφέρει, σύμφωνα με τους αναλυτές, να αποπληρώσει στο κράτος τη βοήθεια των 3,9 δισ. ευρώ έως το 2019, γεγονός που δεν θα επιτρέψει την καταβολή μερίσματος στους μετόχους της.
Η τράπεζα της ιταλικής κεντροαριστεράς, η τρίτη σε μέγεθος στην χώρα, θα μειώσει το προσωπικό της κατά 4.600 υπαλλήλους και θα κλείσει 400 υποκαταστήματα έως το 2015.
Στις αρχές Μαρτίου αυτοκτόνησε ο υπεύθυνος Επικοινωνίας της MPS, Ντάβιντ Ρόσι, ενώ η αξιοπιστία της τράπεζας έχει πληγεί από σειρά σκανδάλων.