Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C17.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
10 °C
8.7°C11.4°C
3 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.8°C15.5°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
15.5°C17.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12 °C
11.9°C14.1°C
3 BF 71%
Μυκήνες: Συγκλονιστικά τα νέα δεδομένα για την καταστροφή από την πυρκαγιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μυκήνες: Συγκλονιστικά τα νέα δεδομένα για την καταστροφή από την πυρκαγιά

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα σημεία που έπληξε η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 30 Αυγούστου στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών έδωσε σήμερα το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Ινστιτούτου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι κάηκαν συνολικά 1.140 στρέμματα ενώ τονίζει ότι είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται από το σχετικό σύστημα πυρκαγιά στην συγκεκριμένη περιοχή.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται, η πυρκαγιά ανιχνεύθηκε από το σύστημα FIREHUB του BEYOND αμέσως με το ξέσπασμά της στις 13.40 τοπική ώρα, σε αγροτοδασική έκταση κοντά στον αρχαιολογικό χώρο.

Η πυρκαγιά εξαπλώθηκε γρήγορα και έκαψε συνολικά μία έκταση 114 ha (1.140 στρεμ.) σύμφωνα με τα στοιχεία των δορυφορικών εικόνων υψηλής ανάλυσης Sentinel-2 (10 m) από την περιοχή, πριν (6/08/2020) και μετά (31/08/2020) την πυρκαγιά, οι οποίες εικόνες συλλέχθηκαν στα hubs του Ελληνικού Mirror Site που λειτουργούν στο Κέντρο Αριστείας BEYOND και τις οποίες επεξεργάστηκε η ερευνητική ομάδα FIREHUB. Η συγκεκριμένη περιοχή, σύμφωνα με το Διαχρονικό Σύστημα Χαρτογράφησης Πυρκαγιών του κέντρου μας, το οποίο καταγράφει όλες τις πυρκαγιές από το 1984 μέχρι και σήμερα, δεν είχε καεί ποτέ στο πρόσφατο παρελθόν.

Στην εικόνα που ακολουθεί με κόκκινο χρώμα διακρίνεται η συνολική καμένη έκταση, ενώ με κίτρινο χρώμα δηλώνονται τα όρια του επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου όπως αυτά ορίζονται ανατολικά της τοπικής οδού που οδηγεί στην είσοδο του χώρου. Η καμένη έκταση (κόκκινο-κίτρινο) εκτείνεται, ανατολικά της τοπικής οδού, εντός του αρχαιολογικού χώρου πλήττοντας μνημεία εντός και εκτός των κυκλωπείων τειχών (νότια και νοτιοδυτική πλευρά). Από την πυρκαγιά, δεν επλήγησαν μεταξύ άλλων, το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών, η Πύλη των Λεόντων, ο Ταφικός Κύκλος Α, τμήμα της ακρόπολης καθώς και ο θολωτός τάφος του Ατρέα.

«Η καταστροφή αρχαιολογικών χώρων ανεκτίμητης πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας, οι απώλειες της ανθρώπινης ζωής, οι καταστροφές των οικοσυστημάτων και των υπηρεσιών τους, επιβάλλουν όλο και περισσότερο την λεπτομερή μελέτη σε πολύ προγενέστερο χρόνο του επιπέδου του κινδύνου και των αναμενόμενων επιπτώσεων από καταστροφικά γεγονότα τύπου πυρκαγιές, πλημμύρες, και σεισμοί. Η έγκαιρη λήψη μέτρων και η δημιουργία σχεδίων διαχείρισης αλλά και εκπαίδευσης των πολιτών για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προστασία του εαυτού τους και του περιβάλλοντός τους, φυσικού, ή πολιτιστικού, αποτελούν την μόνη αποτελεσματική λύση προστασίας απέναντι στις φυσικές καταστροφές.

Για τον λόγο αυτό η Περιφέρεια Αττικής πήρε μια σημαντική απόφαση και προτίθεται να αναθέσει στο Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND αναλυτική μελέτη κινδύνων και δημιουργία σχεδίων αντιμετώπισης των καταστροφών από πυρκαγιά, πλημμύρα και σεισμό σε μια σειρά Δήμων της Περιφέρειας που παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό απειλής και είναι πολύ ευάλωτες και επιδεκτικές στους συγκεκριμένους κινδύνους. Μελέτες αυτού του τύπου στην λεπτομέρεια που απαιτείται για να υποστηριχθούν ενέργειες στην κλίμακα οικισμού γίνονται για πρώτη φορά στην χώρα μας» τονίζει το Κέντρο Επιστημών Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL