Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.4°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C20.5°C
1 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.7°C20.5°C
3 BF 45%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.7°C19.9°C
4 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C15.1°C
0 BF 72%
Ο κορωνοϊός βρήκε απροετοίμαστη τη Μόρια...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο κορωνοϊός βρήκε απροετοίμαστη τη Μόρια...

Χωρίς ειδικά ιατρεία και χώρους απομόνωσης για ασθενείς από κορωνοϊό βρίσκει τη Μόρια το πρώτο κρούσμα που επιβεβαιώθηκε προχθές, έξι μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και μετά το κλείσιμο της σχετικής δομής που είχε στηθεί με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου λόγω χρηματοδότησης και του κλεισίματος της ειδικής δομής για τον κορωνοϊό των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έπειτα από την επιβολή προστίμου.

Παρ' όλα αυτά, χθες, σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης εντόπισε ότι το περιστατικό “καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών” παραδεχόμενος εμμέσως ότι δεν μπορεί να γίνει καν καραντίνα, δεδομένου ότι απέναντι από την τυπική δομή της Μόριας υπάρχει και η “ζούγκλα”, που είναι η άτυπη δομή, καθώς η Μόρια έχει φτάσει να “φιλοξενεί” μέχρι πριν από λίγους μήνες σχεδόν 20.000 ανθρώπους.

Άλλωστε εκτός του επίσημου ΚΥΤ βρισκόταν ο σαραντάχρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας που κατεγράφη ως το πρώτο κρούσμα με Covid-19.

Παράλληλα στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης παραδέχονται ότι δεν λειτουργεί ακόμα η υγειονομική δομή που στήθηκε με δωρεά της ολλανδικής κυβέρνησης, την οποία είχε επισκεφθεί στις 20 Αυγούστου η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, συνοδευόμενη από τον Ν. Μηταράκη και την πρέσβειρα της Ολλανδίας στην Αθήνα Στέλλα Ρούνερ Γκρούμπασις. Η δομή δεν έχει ακόμα στελεχωθεί.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, καθώς ο εντοπισμός του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Μόριας καταδεικνύει τις πολλαπλές αποτυχίες του υπουργείου Μετανάστευσης, που κατά τα άλλα ανά εβδομάδα επιχαίρει για τον μηδενισμό των αφίξεων στα νησιά.

Το προφίλ του κρούσματος

Χθες ανακοινώθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης ότι βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό σαραντάχρονος Σομαλός αναγνωρισμένος πρόσφυγας, ο οποίος “επέστρεψε παρατύπως στη Μόρια, όπου διέμενε σε σκηνή εκτός της υφιστάμενης περίφραξης, παρά το γεγονός ότι του είχε επιδοθεί απόφαση εξόδου. Είχε λάβει άδεια διαμονής που εκδόθηκε στο ΠΓΑ Αλίμου”, καθώς και ότι “ο σαραντάχρονος αναγνωρισμένος πρόσφυγας είχε φύγει από τη Λέσβο στις 17 Ιουλίου, φαίνεται όμως πως επέστρεψε τις τελευταίες μέρες”.

Με αυτές τις δύο προτάσεις συνοψίζεται η πλήρης αποτυχία του υπουργείου να εντάξει έναν αναγνωρισμένο πρόσφυγα, καθώς, για να γυρίσει πίσω σε σκηνή στη Μόρια, το μοναδικό μέρος που ήξερε από την Ελλάδα, πιθανότατα δεν είχε καταφέρει να βρει πού και πώς θα ζήσει μετά την έξοδό του από εκεί, πρόβλημα που έχει ενταθεί και με την αναγκαστική έξοδο από τις δομές εντός ενός μήνα μετά την απόδοση ασύλου.

Ο πρόσφυγας αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Πρέπει να σημειωθεί ότι η Λέσβος έχει τεθεί από τις 28 Αυγούστου σε καθεστώς ειδικών περιοριστικών μέτρων λόγω αυξημένων περιστατικών κορωνοϊού στον ντόπιο πληθυσμό, με το νοσοκομείο ήδη να είναι στα όριά του, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια στιγμή στη Μόρια υπάρχουν μόνον οι δύο γιατροί του ΕΟΔΥ στο ιατρείο που υπήρχε πάντα στο ΚΥΤ και που πάντα δεν επαρκούσε δεδομένου του πληθυσμού της Μόριας, αλλά και των συνθηκών στις οποίες ζούσαν. Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του συντονιστικού για το προσφυγικό (31 Αυγούστου), στη Μόρια βρίσκονται 12.714 αιτούντες άσυλο, όταν η χωρητικότητα της δομής είναι 2.757.

Η “Αγνοδίκη” και η καραντίνα

Το υπουργείο με τη σειρά του ανακοινώνει ότι το ΚΥΤ της Μόριας τίθεται σε δεκατετραήμερη καραντίνα και θα ενισχυθεί η αστυνομική παρουσία για την εξασφάλιση της τήρησής της και ότι θα μεταβούν στη Μόρια κλιμάκιο του ΕΟΔΥ για ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς και ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης. Πιθανά περιστατικά θα μεταφέρονται στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Επιπλέον το υπουργείο ανακοινώνει ότι “στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας ύστερα από θερμομέτρηση, ενώ σημειώνεται ότι εντός του Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών”. Υπενθυμίζεται ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, στα μέσα Μαρτίου, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου εφαρμόζει πιστά το σχέδιο “Αγνοδίκη”, που θέτει σε ισχύ μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας των διαμενόντων σε όλα τα ΚΥΤ και τις δομές της χώρας.

Με λίγα λόγια, το όλο σχέδιο είναι απλώς ο περιορισμός των διαμενόντων, γεγονός που είχε προβληματίσει από την αρχή της καραντίνας και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, της οποίας η ηγεσία, θυμίζουμε, δεν είδε με καλό μάτι τη νέα υγειονομική μονάδα που στήθηκε με την ολλανδική δωρεά και δεν συνόδευσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκεί στις 20 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια στην αρχή της καραντίνας έσπευσε να ανοίξει υγειονομικές δομές στα ΚΥΤ, για τις οποίες το μόνο που παρείχε το υπουργείο ήταν τα κοντέινερ. Τη στελέχωση είχε αναλάβει η Περιφέρεια, η οποία ζήτησε τον Μάιο σχετική επιχορήγηση για το μισθολογικό κόστος των γιατρών και των νοσηλευτών και το υπουργείο είχε απαντήσει πως η κάλυψη των σχετικών δαπανών μπορεί να γίνει μόνο μέσω της έκτακτης επιχορήγησης των δήμων σύμφωνα με την πρόσφατη νομοθεσία. Τελικά η δομή αυτή έκλεισε μέσα στον Αύγουστο.

Στελέχωση από τις ΜΚΟ;

Η δε στελέχωση της μονάδας αυτής, που αποτελείται, όπως δήλωνε τότε ο Ν. Μηταράκης, από “62 κρεβάτια και 4 κρεβάτια μονάδας αυξημένης φροντίδας”, τοποθετείται αόριστα μέσα στον Σεπτέμβριο, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι στις τότε δηλώσεις του ο Ν. Μηταράκης μιλούσε για στελέχωση “από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας (ΕΟΔΥ), καθώς και από προσωπικό συνεργαζόμενων ΜΚΟ”.

Σημειώνεται ότι μόλις ένα μήνα πριν, στα τέλη Ιουλίου, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναγκάστηκαν να κλείσουν το κέντρο απομόνωσης και περίθαλψης περιστατικών Covid-19 που είχαν στήσει στη Μόρια εξαιτίας της επιβολής προστίμων από τις τοπικές αρχές σχετιζόμενων με πολεοδομικές διατάξεις, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει επιτεθεί στις ΜΚΟ και τον ρόλο τους, ωστόσο άλλη μια φορά φαίνεται ότι ζητούν τη βοήθειά τους.

Οι δε Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν επανειλημμένως καταγγείλει επιθέσεις σε προσωπικό τους από κατοίκους της περιοχής σε ρόλο πολιτοφυλάκων.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL