Live τώρα    
Ντ.Τραμπ: «Σοβαρή διαπραγμάτευση» με την ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ντ.Τραμπ: «Σοβαρή διαπραγμάτευση» με την ΕΕ για μια εμπορική συμφωνία

Έχει φτάσει η ώρα να διαπραγματευτούν οι ΗΠΑ «πολύ σοβαρά» μια εμπορική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τη ώρα που οι συζητήσεις προσκρούουν κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με τα αγροτικά προϊόντα.

«Η Ευρώπη μας αντιμετωπίζει άσχημα», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, κάνοντας λόγο για «τεράστιο έλλειμμα» με τις Βρυξέλλες «τα τελευταία 10-12 χρόνια» αλλά και για «απίστευτους τελωνειακούς φραγμούς».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζητά από την ΕΕ να αυξήσει τις εισαγωγές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντ.Τραμπ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν στα τέλη Ιανουαρίου, μετά τη συνάντησή τους στο Νταβός, την πρόθεσή τους να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Προς το παρόν οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν οδηγήσει πουθενά και οι σχέσεις των δύο πλευρών, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, παραμένουν τεταμένες. Ο Λευκός Οίκος απειλεί να επιβάλει δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, γεγονός που ανησυχεί ιδιαιτέρως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Σημειώνεται ότι ο Ντ.Τραμπ δήλωσε έχει επικεντρωθεί στην εμπορική συμφωνία των ΗΠΑ με την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.

Από τις αρχές του χρόνου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Φιλ Χόγκαν, έχει επισκεφθεί δύο φορές την Ουάσινγκτον για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογό του Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ.

Η επικεφαλής της Κομισιόν θα μεταβεί επίσης στην Ουάσινγκτον το προσεχές διάστημα, με στόχο την υπογραφή κάποιου είδους «πολιτικής διακήρυξης», όπως εκείνη που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2018 μεταξύ του Τραμπ και του πρώην προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Τότε, είχαν δεσμευτεί να διαπραγματευτούν δύο συμφωνίες: μία για την κατάργηση των δασμών στα βιομηχανικά προϊόντα και άλλη μία για την εξάλειψη ορισμένων εμποδίων (όχι δασμών) στο διμερές εμπόριο.

Οι συζητήσεις για τα βιομηχανικά προϊόντα δεν έχουν προχωρήσει, αφού οι Αμερικανοί θα ήθελαν να συμπεριληφθούν σε αυτά και τα αγροτικά είδη, κάτι με το οποίο διαφωνούν οι Ευρωπαίοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0