Live τώρα    
Δ. Βίτσας: Πιθανά το τελικό σχέδιο της ΝΔ για πρόσφυγες & μετανάστες είναι τα ξερονήσια (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Βίτσας: Πιθανά το τελικό σχέδιο της ΝΔ για πρόσφυγες & μετανάστες είναι τα ξερονήσια (Ηχητικό)

Για το πόσο έχει αποτύχει η κυβέρνηση της ΝΔ στη διαχείριση του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού αν και σε αυτό πλέον εμπλέκονται πέντε υπουργεία μίλησε Στο Κόκκινο ο Δημήτρης Βίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής ο οποίος επισήμανε αυτό που έχει επισήμως δηλώσει ο Αλέξης Τσίπρας ότι η λύση στην παράνομη μετανάστευση είναι η νόμιμη μετανάστευση.https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/729880291&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true


Στον Νίκο Σβέρκο ο κ. Βίτσας τόνισε ότι στα νησιά μας 40.000 άνθρωποι περιμένουν να καταγραφούν και να γίνει η πρώτη συνέντευξη τους και το πολιτικό μπέρδεμα με τον υφυπουργό Αλκιβιάδη Στεφανή που γίνεται υπερυπουργός του Προσφυγικού – Μεταναστευτικού και από αυτό προκύπτει και ένα ζήτημα δημοκρατίας καθώς είναι επικεφαλής μονοπρόσωπου οργάνου και εκείνος θα συνεννοείται μόνο με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι οριστική λύση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό θα δοθεί μόνο με άρση των αιτιών που προκαλούν τις ροές προσφύγων και μεταναστών αλλά να μην μπερδεύουμε το γεγονός ότι οι ροές πρέπει να μειωθούν δηλαδή να σταματήσουν οι πόλεμοι, η εκτεταμένη φτώχεια και τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα σε αυτές τις περιοχές. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να τύχουν φροντίδας και αλληλεγγύης εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Βουλής και «μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο άνθρωπος που περνάει να έχει όλα τα δικαιώματα του όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο και όχι όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση να τον κλείνει σ’ ένα κλειστό κέντρο, σ’ ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης δηλαδή στην ουσία ώσπου να ολοκληρωθεί η εξέταση του».

Ο κ. Βίτσας εξήγησε ότι αυτές είναι οι εξαγγελίες της ΝΔ, αλλά αν γίνουν αυτά τα κλειστά κέντρα των 5.000 ατόμων θα είναι κέντρα συνεχούς έντασης και γι’ αυτά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και η ΕΕ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα δώσουν χρήματα στην ελληνική κυβέρνηση καθώς δεν τους το επιτρέπει ο κανονισμός τους και το δίκαιο η κυβέρνηση αποφάσισε να τα χρηματοδοτήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο βουλευτής εξήγησε ότι εδώ και πέντε χρόνια, τα χρήματα που ξοδεύονται στη χώρα μας για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό είναι μόνο από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό θα δοθούν για πρώτη φορά και δεν λέει η ΝΔ πόσο αυτά τα κέντρα τελικά θα στοιχίσουν.

Ο κ. Βίτσας σημείωσε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετοι με την κατασκευή και τη λειτουργία τέτοιων κλειστών κέντρων αντιθέτως στηρίζουν τις προσλήψεις στις υπηρεσίες ασύλου και είναι υπέρ στη μεταφορά ανθρώπων στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπή καταλύματα.

Ο βουλευτής εξήγησε ότι η ΝΔ πατάει σε δύο βάρκες καθώς στο εσωτερικό της έχει ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές και πως τα συρματοπλέγματα του κ. Στεφανή δεν θα δώσουν τη λύση.

Επισήμανε ότι χρειάζονται διεθνείς προσπάθειες και προς την πλευρά της Τουρκίας ώστε να διαχειριστεί το οφειλόμενο από αυτήν κομμάτι, και πιέσεις στην ΕΕ για να  διαμοιραστεί το αντικειμενικό βάρος που φέρει ένας νέος πληθυσμός σε μια χώρα που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως η δική μας.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι έχει αποδειχτεί ότι είναι ψευδές πως πρόσφυγες και μετανάστες είναι φορείς εγκληματικότητας παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση συνεχίζει να τους παρουσιάζει ως εισβολείς ή δημιουργούς παραβατικών καταστάσεων. Μάλιστα τόνισε ότι στη ΝΔ δεν τους ενδιαφέρει ότι η Ελλάδα καταδικάζεται στα διεθνή δικαστήρια για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι κατά την άποψη του το κόστος για την κατασκευή και τη λειτουργία των πέντε κλειστών κέντρων - αν και δεν ανακοινώνεται από τη ΝΔ - θα είναι 150 έως 200 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και όταν όλα αυτά θα αποτύχουν η λύση για την κυβέρνηση θα είναι ξερονήσια και αυτό θα προσπαθήσουν να περάσουν στην κοινωνική συνείδηση ως λύση δηλαδή καλωσήρθατε στο 1950.

Ο κ. Βίτσας δήλωσε ότι οι υπουργοί αν αποτύχουν πάνε στα σπίτια τους οι επιπτώσεις όμως της αποτυχίας για τους πρόσφυγες, τους μετανάστες και τους μόνιμους κατοίκους αυτών των περιοχών - οι οποίοι θα υποστούν τις συνέπειες - θα είναι εκεί και θα τις βιώνουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0