«Θα ασκήσουμε ισχυρή, προγραμματική και μαχητική αντιπολίτευση, στη βάση των αρχών που έχουμε δείξει ότι υπηρετούμε, κυρίως στη βάση της προστασίας του κόσμου της εργασίας», τόνισε η βουλεύτρια Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου.
Η ίδια, σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο «News24/7» υπογράμμισε ότι «αυτό σημαίνει ισχυρή αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο, αλλά, προφανώς, υποστηρίζουμε και έχουμε συνυπάρξει με κοινωνικά κινήματα τα οποία έχουν στόχους και αρχές που είναι πολύ κοντά στο δικό μας πολιτικό πρόγραμμα. Άρα, δεν υπάρχει για μας διάκριση ανάμεσα στον δρόμο και το κοινοβούλιο».
Αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στο υπουργείο Παιδείας και τα όσα ανακοινώθηκαν εκεί σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε τμήμα έχει εκ των προτέρων προσδιοριστεί και αν αυτή τη στιγμή τίθεταιμε τέτοιο τρόπο από το κράτος ότι εξαρτάται από την ετοιμότητα των τμημάτων αυτή η εισαγωγή, τότε δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα για τους υποψηφίους».
» Σε ό,τι αφορά στη δουλειά της προηγούμενης κυβέρνησηςεπισήμανε ότι «τα πανεπιστημιακά τμήματα είναι έτοιμα με την έννοια των προσλήψεων, δηλαδή εξασφαλίσαμε 650 νέες θέσεις καθηγητών και 300 νέες θέσεις συμβασιούχων».
Για την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο υπογράμμισε ότι «το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο επιτρέπει οποιαδήποτε στιγμή παρέμβαση εντός του πανεπιστημιακού ασύλου όταν τελούνται κακουργήματα, σοβαρά πλημμελήματα και τούτο περιλαμβάνει προφανώς και τη διακίνηση ναρκωτικών.
» Άρα το πρόβλημα δεν είναι το υφιστάμενο θεσμικό ή νομικό πλαίσιο.Αυτό που προσπαθούν να δημιουργήσουν ως εντύπωση από τη ΝΔ είναι ότι τάχα δεν μπορεί σήμερα να γίνει επέμβαση από την αστυνομία σε αδικήματαόπως η διακίνηση ναρκωτικών. Αυτό είναι απολύτως ψευδές και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.Τα φαινόμενα της ανομίας είναι πολύ λιγότερα την τελευταία χρονική περίοδο απ’ ό,τι την περίοδο που είχε καταργηθεί το άσυλο επί Διαμαντοπούλου.
» Άρα, δεν είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων αυτή η αντίδραση, ότι τάχα με κινήσεις εντυπωσιασμού και με μία αστυνομοκρατική αντίληψη θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα».
Για την ακύρωση της ίδρυσης Νομικής στην Πάτρα επισήμανε ότι «ο σχεδιασμός για την ίδρυση Νομικής στην Πάτρα δεν έγινε με σκοπό να αυξηθούν οι εισακτέοι, δεν θα είχαμεεπιπλέον εισακτέους, αλλά θα διαμοιράζονταν καλύτερα στα τμήματα. Είναι εντελώς προβληματικό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι τάχα αυτό θα συνέβαλε στην ενίσχυση της ανεργίας των δικηγόρων».
Για τις προσλήψεις στην Παιδεία τόνισε ότι «δεν μπορούν να προχωρήσουν όλες οι προσλήψεις οι οποίες είχαν σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση. Διότι, εφόσον ο κ. Μητσοτάκης επιμένει στον κανόνα της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιοδεν μπορεί να προχωρήσει σε 9.000 προσλήψεις συνολικά για το 2019αλλά σε 1.800 προσλήψεις.
» Ένα μεγάλο τμήμα αυτών έχει ήδη υποσχεθεί ότι θα αφορά προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας, περίπου 1.300, άρα του μένει πραγματικά ένας αναιμικός αριθμός των 500 ανθρώπωνγια να κάνει προσλήψεις στην Υγεία, στην Παιδεία και στα ελεγκτικά σώματα.Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό δεν μπορεί να συμβαδίσει με μία λογική ενίσχυσης της Υγείας και της Παιδείας. Ο σχεδιασμός των προσλήψεων που είχε εκκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, και αφορούσαν περίπου 10.500 προσλήψεις στην Παιδεία εντός τριών ετών,δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί».
Για τη φονική κακοκαιρία στη Χαλκιδική σημείωσε ότι «από τη δική μας πλευρά δεν υπάρχει καμία περίπτωση να κάνουμε αντιπολίτευση πάνω στην καταστροφή. Αυτό το λέω διότι στο παρελθόν δεν είχαμε δει αντίστοιχη στάση από τη σημερινή κυβέρνηση».
Επίσης, για τον αριθμό 112, υπογράμμισε πως «η προηγούμενη κυβέρνηση παρέλαβε μία σύμβαση εξαιρετικά προβληματική, με εξαιρετικά κακό σχεδιασμό, να πω μόνο ενδεικτικά ότι δεν μπορούσε να δεχτεί κλήσεις από σταθερά τηλέφωνα το 112. Έπρεπε να γίνει ολόκληρος επανασχεδιασμός και μάλιστα με πολύ δύσκολο τρόπο, διότι η σύμβαση είχε αφεθεί με πολλές νομικές δεσμεύσεις για το κράτος.Προχωρήσαμε σε επανασχεδιασμό, ώστε να μπορεί να υποστηρίξει και μαζική αποστολή μηνυμάτων smsκαι φωνητικά μηνύματα κτλ.
» Ολοκληρώθηκε η δοκιμαστική λειτουργία και έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η πιλοτικήλειτουργία αυτό το χρονικό διάστημα. Απαιτούνται ορισμένες περαιτέρω ενέργειες για τις οποίες έχει ενημερωθεί η σημερινή κυβέρνηση».
Αναφερόμενη στο Ελληνικό τόνισε ότι «φαίνεται πως υπάρχει μία συνεννόηση ανάμεσα στη ΝΔ και στην εταιρεία, με σκοπό να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις και τις επιθυμίες της εταιρείας και όχι το δημόσιο συμφέρον. Στο Ελληνικό είχαμε παραλάβει μία εξαιρετικά κακή σύμβαση η οποία δεν είχε καν τοπογραφικό διάγραμμα, δεν μιλάω για οριοθέτηση αρχαιολογικών χώρων ούτε για προστασία του περιβάλλοντος. Προχωρήσαμε στην αναθεώρηση αυτής της σύμβασης προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
» Οριοθετήσαμε τους αρχαιολογικούς χώρους και 2.500 στρέμματα πάρκου. Πολύ συχνά βλέπαμε ότι από την πλευρά της εταιρείας υπήρχε μία πολύ μεγάλη κωλυσιεργία, δηλαδή ενώ θα μπορούσε να προχωρεί στις επόμενες ενέργειες καθυστερούσε. Μας κατηγορούσαν ότι δεν προχωρούμε στην έκδοση των υπουργικών αποφάσεων και όταν βγήκε η υπουργική απόφαση αντέδρασε η εταιρεία και είπε ότι δεν θέλει να προχωρήσει με αυτό το σχέδιο.
» Ήταν προφανές ότι υπήρχε μία στάση από την πλευρά των επενδυτών που αφορούσε αποκλειστικά στο να προχωρήσει με μία σύμβαση με την κυβέρνηση της ΝΔ,η οποία θα εξυπηρετούσε καλύτερα τα δικά της συμφέροντα.
» Αυτό αποδείχτηκε περίτρανα και από το γεγονός ότι ορίστηκε υφυπουργός περιβάλλοντος ο άνθρωπος που ήταν σύμβουλος της εταιρείας Lamda Development.Αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης ότι εδώ είχαμε μία πολύ καθαρή περίπτωση συνδιαλλαγής ανάμεσα στη ΝΔ και στην εταιρεία, με σκοπό να μην εξυπηρετηθεί και να μην προστατευθεί καλύτερα το δημόσιο συμφέρον».
Για τη σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου υπογράμμισε πως «ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότιθα έκανε ένα υπουργικό σχήμα ευέλικτο και μικρό, κατέληξε με ένα σχήμα 51 υπουργών στο οποίο δεν βρήκε μερικές θέσεις για να ανατεθούν σε γυναίκες. Η τοποθέτησή του ότι δεν υπάρχουν γυναίκες που να θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική έρχεται να οικοδομηθεί πάνω σε προηγούμενες αντιλήψεις που είχε εκφράσει αναφορικά με τον ρόλο των γυναικών.
» Δεν νομίζω ότιέχει ξεχάσει κανείς πως έλεγε ότι οι γυναίκες αντιμετωπίζουν καλύτερα τις δουλειές του σπιτιού. Πρόκειται για εξαιρετικά συντηρητικές απόψεις και αναχρονιστικές αντιλήψεις αναφορικά με τον ρόλο των γυναικών. Πάντως, χώρο για να εντάξει υπουργούς του κ. Σαμαρά όπως τον κ. Βορίδη, τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βρούτση τον βρήκε, δεν νομίζω ότι δυσκολεύτηκε».
Αναφορικά με τις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε ότι «ο κ. Βρούτσης επιμένει να επικαλείται ένα δικό του “φουσκωμένο” νούμερο εκκρεμοτήτων, αυτές τις 250.000 που λέει,είτε για να πει ότι έκανε μικρή δουλειά η προηγούμενη κυβέρνηση είτε για να πει αύριο ότι ο ίδιος έκανε πολύ μεγάλη δουλειά.Ταίδια τα ταμείαόταν ολοκληρώναμε το έργο μας είπαν ότι οι εκκρεμότητες είναι περίπου 100.000.
Είχαμε παραλάβει από τη ΝΔ 400.000 εκκρεμότητες και μειώσαμε τον αριθμό τους κατά 73% περίπου. O κ. Βρούτσηςθα έπρεπε να απολογηθείγια τις 400.000 των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης που παράτησε στις αρχές του 2015».
Για την προσφυγή του ΣΕΒ κατά των τριετιών στον αυξημένο κατώτατο μισθό, όπως τις ορίζει εγκύκλιος της προηγούμενης κυβέρνησης, η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «ο ΣΕΒ ορίζει την ατζέντα της νέας κυβέρνησης ήδη από την πρώτη μέρα.
» Ο ΣΕΒ έχει σαφείς και καθαρές πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις αναφορικά με το τι θα πρέπει να γίνει στην αγορά εργασίας. Έχει τοποθετηθεί ενάντια σε ρυθμίσεις οι οποίες ενισχύουν την προστασία των εργαζομένων.Έχει πολύ συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες απόψεις για τα εργασιακά.
» Ταυτόχρονα, δεν έχουμεκαμία αντίδραση της σημερινής κυβέρνησης για το ζήτημα. Αναμένουμε να τη δούμε, αλλάδεν έχω καμία ψευδαίσθηση ότι θασυγκρουστεί με τον ΣΕΒ ο κ. Μητσοτάκης, όταν τοποθετεί ως υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ τον πρώην γενικό διευθυντή του ΣΕΒ».
Τέλος, η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι η ΝΔ υποσχόταν μείωση των φόρων και εν συνεχεία «κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδουάρχισε να δημιουργεί μία γκρίζα εικόνα αναφορικά με το πότε θα προχωρούσε σε μειώσεις φόρων.
» Ο κ. Μητσοτάκης πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων τη στρατηγική της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτωνπου θα ήταν προς όφελος του συνόλου των Ελλήνων πολιτών, για να υποσχεθεί μία θεωρητική διαπραγμάτευση στη βάση του καλού του ονόματος, μονίμως το θέτει με αυτόν τον τρόπο, η οποία τελικά φαίνεται ότι πηγαίνει περίπατο».