Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
23.9°C29.0°C
2 BF 16%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C27.2°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
22.0°C22.0°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C25.0°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
29.0°C29.0°C
3 BF 20%
Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γέφυρα και όχι σύνορο της Δύσης με την Ανατολή (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα γέφυρα και όχι σύνορο της Δύσης με την Ανατολή (Video)

Τον ρόλο της Ελλάδας ως γέφυρας και όχι ως συνόρου της Δύσης με την Ανατολή αλλά και ως περιφερειακού κόμβου ανάπτυξης που αποκτά παγκόσμια εμβέλεια και σημασία, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα του δεύτερου φόρουμ της Πρωτοβουλίας του Δρόμου του Μεταξιού (Belt and Road Initiative), που διεξάγεται στο Πεκίνο.

Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος ηγέτης χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήρε τον λόγο στη σημερινή Ολομέλεια Διαλόγου Υψηλού Επιπέδου στο πλαίσιο του φόρουμ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώνονται αύριο στην κινεζική πρωτεύουσα.

https://twitter.com/PrimeministerGR/status/1121711270611304448?ref_src=twsrc^tfw

Αφού υπογράμμισε ότι «για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου "Δρόμου του Μεταξιού" συμβαδίζουν με τους περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και που θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση και την εξάρτηση από τους δανειστές μας», ο πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η συνεργασία και η εξωστρέφεια είναι το μέλλον» γι αυτό και η Ελλάδα έχει εκεί στραμμένη την προσοχή.

«Η Ελλάδα, σήμερα, εκμεταλλεύεται τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στη ναυτιλία και τον τουρισμό. Θέλουμε η γειτονιά μας, η ΝΑ Μεσόγειος αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, αλλά να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή. Να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου», υπογράμμισε -μεταξύ άλλων- ο πρωθυπουργός.

Αναφέρθηκε, δε, στην επένδυση της κινεζικής COSCO στο μεγαλύτερο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά, υπογραμμίζοντας πως έχει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. «Το λιμάνι εξελίσσεται σε παγκόσμια πύλη προς την Ευρώπη για προϊόντα που έρχονται από κινεζικά και ασιατικά λιμάνια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «στόχος μας είναι να συνδεθεί με δίκτυα μεταφορών προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Ειδικά τα δίκτυα που αναπτύσσονται ταχέως προς τον κάθετο άξονα Βουλγαρίας-Μαύρης Θάλασσας και Ρουμανίας, αλλά και Βόρειας Μακεδονίας-Σερβίας, δεδομένου ότι μετά από σχεδόν 30 χρόνια λύσαμε το θέμα του ονόματος. Δίκτυα διασυνδεσιμότητας που θα ενισχυθούν με τις επενδύσεις της Κίνας στη χώρα μας, στον χρηματοπιστωτικό και τεχνολογικό τομέα κατά την επόμενη περίοδο».

Όραμα για το μέλλον ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού

«Ο σύγχρονος δρόμος του μεταξιού μπορεί να αποτελέσει ένα όραμα και μία πρωτοβουλία με εξαιρετικά σημαντική στόχευση που θα αφορά το μέλλον αλλά θα παίρνει παραδείγματα από το παρελθόν», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός από το δεύτερο φόρουμ υψηλού επιπέδου της Πρωτοβουλίας για τον Δρόμο του Μεταξιού, εξηγώντας πως «η σχέση ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή ήταν πάντα μια σχέση ιδιαίτερη».

«Ο πόλεμος και η αντιπαράθεση», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, «δηλητηρίαζε πάντα τις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή αλλά υπήρχε πάντοτε κι ένα νήμα ειρήνης και συνεργασίας που ένωνε την Ευρασία, τη Δύση και την Ανατολή. Και αυτό ήταν το νήμα του εμπορίου. Η ιστορία του ελληνικού λαού ως δύναμη πολιτισμού, ως δύναμη εμπορίου, ως δύναμη ναυτιλίας και διπλωματίας ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένη με αυτό το ειρηνικό νήμα, που ένωνε πάντοτε τη Δύση με την Ανατολή. Σήμερα, με σύγχρονους όρους πρέπει πάλι να δουλέψουμε για την ανάπτυξη αυτού του ειρηνικού νήματος, με σύγχρονους όρους, που σημαίνει με όρους παγκόσμιου διαδρόμου διασυνδεσιμότητας. Και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί, με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς κανόνες».

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι η Πρωτοβουλία αυτή, που μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής, οδηγεί στην επέκταση της οικονομικής ανάπτυξης, του εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και στην αναβάθμιση των μεταφορών, της ενεργειακής συνεργασίας και της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας.

Σημείωσε, δε, ότι όλα αυτά έχουν μία κεντρική σημασία στον βαθμό που έχουν ως στόχο την ειρηνική συνύπαρξη, τη συνανάπτυξη των κρατών και των λαών μας, την ευημερία των λαών. «Η ευημερία των λαών προφανώς και πρέπει να περνάει από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της ενίσχυσης του διεθνούς εμπορίου, της ανάπτυξης, των οικονομικών σχέσεων. Η ευημερία των ανθρώπων περνάει μέσα από την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξάλειψη των ανισοτήτων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

https://twitter.com/gkatr/status/1121631583415308291?ref_src=twsrc^tfw

Χέρι-χέρι με τις οικονομικές σχέσεις η ενεργή διπλωματική ατζέντα

Η ενεργή διπλωματική ατζέντα μας συμβαδίζει με τα βήματα στις οικονομικές σχέσεις, ανέφερε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, εξηγώντας πως «η Ελλάδα προωθεί τη διμερή στρατηγική της σχέση με την Κίνα, έχει αναπτύξει μια εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με την Βουλγαρία-Ρουμανία και Σερβία που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη υποδομών, έλυσε -όπως είπαμε - το θέμα του ονόματος με τη Βόρεια Μακεδονία και συνδέει τα Βαλκάνια με την Ανατολική Μεσόγειο μέσω μιας στενής συνεργασίας με την Κύπρο και Αίγυπτο καθώς και άλλες χώρες της περιοχής».

«Με το νέο ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή μας, διαβλέπουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που διέπουν τους όρους του εμπορίου καθώς και των επιμέρους δεσμεύσεών μας ως μέλη της ΕΕ», ανέφερε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «διαβλέπουμε την ανάγκη για μια νέα παγκόσμια οικονομική ισορροπία ανάπτυξης, που να συμπεριλαμβάνει την Κίνα ακόμα περισσότερο. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης, στρατηγικής, εταιρικής, διμερούς μας σχέσης, στο πλαίσιο αυτής της Πρωτοβουλίας, αλλά και της Πρωτοβουλίας 17+1 στην οποία προσχωρήσαμε πρόσφατα, θεωρούμε ότι έχουμε μπροστά μας λαμπρές προοπτικές".

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης τον Κινέζο Πρόεδρο Xi Jinping για τη θερμή φιλοξενία, ενώ συνεχάρη την Κίνα, που γιορτάζει φέτος τα 70χρονα της και «τη συνέχιση του κινεζικού ονείρου».

Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός θα παρακαθίσει σε γεύμα με το μέλος της Διαρκούς Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΚ Wang Yang, θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις με τον Κινέζο Πρωθυπουργό, Li Keqiang (15:30 τοπική) και με τον Κινέζο Πρόεδρο, Xi Jinping (17:00 τοπική) και στις 19:30 θα παραβρεθεί στο επίσημο δείπνο του φόρουμ.

Σήμερα θα υπογραφεί και το νέο τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας (2020-2022) μεταξύ του υπουργείου Οικονομίας της Ελλάδας και της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Κίνας, το οποίο επικεντρώνεται στην ενέργεια, τις μεταφορές, τις τηλεπικοινωνίες, τη μεταποίηση, την έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και στον χρηματοδοτικό τομέα. Το τριετές Πλαίσιο Συνεργασίας θα υπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο αναπληρωτής επικεφαλής του κινεζικού υπερυπουργείου για την οικονομική ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση (NDRC) Zhang Yong, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Αύριο, Μ. Σάββατο, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει στην 1η Στρογγυλή Τράπεζα ηγετών, με θέμα: «Ενίσχυση της Συνδεσιμότητας για την εξεύρεση νέων μορφών ανάπτυξης».

Κορυφαίο βήμα για τη διεθνή συνεργασία το φόρουμ, επισημαίνουν Κινέζοι αξιωματούχοι

Η διάσκεψη κορυφής για την Πρωτοβουλία Belt and Road αποτελεί, όπως επισημαίνουν παράγοντες της κινεζικής ηγεσίας, ένα κορυφαίου επιπέδου βήμα για διεθνή συνεργασία και εκτιμάται πως θα αποτελέσει ορόσημο της όλης προσπάθειας.

Κύριος στόχος της είναι η προώθηση της συνεργασίας σε ανώτατο επίπεδο στο πλαίσιο της εν λόγω πρωτοβουλίας, η ενίσχυση της συνδεσιμότητας μέσω της κατασκευής υποδομών, η διερεύνηση νέας κινητήριας δύναμης για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία νέας πλατφόρμας για την παγκόσμια οικονομική συνεργασία.

Στη 2η διάσκεψη κορυφής Belt and Road οι συμμετέχοντες ξεπερνούν τις 5.000 από περισσότερες από 150 χώρες και από 90 διεθνείς οργανισμούς.

Χθες διεξήχθησαν 12 θεματικά fora, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με την πρώτη διάσκεψη του 2017 και για πρώτη φορά και οικονομικό forum διευθύνοντων συμβούλων μεγάλων επιχειρήσεων.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης, με τον Πρόεδρο της Κίνας να εκφωνεί την κύρια ομιλία, ενώ αύριο θα διεξαχθεί συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των ηγετών, προεδρευόντος του Κινέζου Προέδρου.

Το Πεκίνο ζει στους ρυθμούς του φόρουμ, με τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης να είναι στολισμένος με σημαίες των συμμετεχουσών χωρών, αριστερά και δεξιά των οδικών αρτηριών υπάρχουν πανό με το λογότυπο του φόρουμ στην κινεζική και την αγγλική γλώσσα, ενώ πολύ αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολόκληρη η ομιλία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ομιλία του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στο 2ο Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού».

Κυρίες και κύριοι, αξιότιμοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, φίλες και φίλοι, είναι μεγάλη η χαρά μου να βρίσκομαι στο 2ο κατά σειρά Φόρουμ Υψηλού Επιπέδου του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού». 

Πριν από δύο χρόνια χαιρετίσαμε την έναρξη αυτής της φιλόδοξης πρωτοβουλίας και, σήμερα, πιστεύω ότι όλοι διακρίνουμε τα πρώτα απτά οφέλη της. 

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο Xi Jinping για τη θερμή φιλοξενία, για άλλη μια φορά στη Κίνα, αλλά και να τον συγχαρώ, διότι φέτος η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας γιορτάζει τα 70 χρόνια από την ανακήρυξή της συνεχίζοντας αυτή την επίμονη προσπάθεια σε ένα διαφορετικό μοντέλο κοινωνικής δομής και οικονομικής ανάπτυξης , όπως το ονομάζετε εδώ, τον σοσιαλισμό με κινέζικα χαρακτηριστικά, αλλά και την συνέχιση του κινέζικου ονείρου με στόχο την ευημερία, αλλά και την εξάλειψη της φτώχειας.

 Σε αυτό το πνεύμα, πιστεύω ότι η Πρωτοβουλία ONE BELT ONE ROAD οδηγεί στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οδηγεί στην ενίσχυση του παγκόσμιου εμπορίου μέσω των επενδύσεων, καθώς και στην αναβάθμιση της διασυνδεσιμότητας, των μεταφορών, της ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και της επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας. 

 Όλα αυτά έχουν μια κεντρική σημασία, στο βαθμό που έχουν ως στόχο την ειρηνική συνύπαρξη, στον βαθμό που έχουν ως στόχο και κοινή βάση όλων μας την συνανάπτυξη των κρατών και των λαών μας , κυρίως όμως στο βαθμό που έχουν ως στόχο την ευημερία των λαών μας.

 Και η ευημερία των λαών, προφανώς και πρέπει να περνάει από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, την αξιοποίηση της ενίσχυσης του διεθνούς εμπορίου, την αξιοποίηση της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων με στόχο όμως τον άνθρωπο. Με στόχο την ευημερία των ανθρώπων. Και η ευημερία των ανθρώπων περνάει μέσα από την καταπολέμηση της φτώχειας και την εξάλειψη των ανισοτήτων.

 Φίλες και φίλοι, κυρίες και κύριοι, για την Ελλάδα, είναι εμφανές ότι οι στοχεύσεις της Πρωτοβουλίας του σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού» συμβαδίζουν με σημαντικούς περιφερειακούς οικονομικούς στόχους που έχουμε θέσει και θέλουμε να προωθήσουμε, αφήνοντας πίσω μας την κρίση. 

 Ο σύγχρονος «Δρόμος του Μεταξιού» μπορεί να αποτελέσει ένα όραμα και μια πρωτοβουλία με εξαιρετικά σημαντική στόχευση που θα αφορά το μέλλον, αλλά θα παίρνει παραδείγματα από το παρελθόν. 

 Διότι, η σχέση ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή  ήτανε πάντοτε μια σχέση  ιδιαίτερη.

 Ο πόλεμος και η αντιπαράθεση δηλητηρίαζε πάντοτε τις σχέσεις ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή, αλλά υπήρχε πάντοτε και ένα νήμα ειρήνης και συνεργασίας που ένωνε την Ευρασία, την Δύση με την Ανατολή. Και αυτό ήταν το νήμα του εμπορίου.

 Η ιστορία του ελληνικού λαού ως δύναμη πολιτισμού, ως δύναμη εμπορίου ,ως δύναμη ναυτιλίας και διπλωματίας, ήταν πάντοτε στενά συνδεδεμένη με αυτό το νήμα το ειρηνικό που ένωνε πάντοτε τη Δύση με την Ανατολή.

 Σήμερα, με σύγχρονους όρους, πρέπει πάλι να δουλέψουμε για την ανάπτυξη αυτού του ειρηνικού νήματος, με σύγχρονους όρους, που σημαίνει με όρους παγκόσμιου διαδρόμου διασυνδεσιμότητας.

 Και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό είναι να δουλέψουμε όλοι μαζί με εξωστρέφεια και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στους διεθνείς κανόνες και βεβαίως με αποφασιστικότητα να απαντήσουμε και στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη σεβασμού στο περιβάλλον.

 Να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα για να βρούμε  αμοιβαία αποδεκτές λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις και στις διαφορές μας.

 Η χώρα μου έχει αποδείξει στην ιστορία ότι σε αυτή την ειρηνική προσπάθεια έχει κεντρικό ρόλο και σήμερα καθίσταται περιφερειακός κόμβος διασυνδεσιμότητας που αποκτά παγκόσμια σημασία και εμβέλεια εντός και του νέου, του σύγχρονου αυτού δρόμου του Μεταξιού.

 Είμαστε, λοιπόν, πεπεισμένοι ότι η συνεργασία και η εξωστρέφεια είναι το μέλλον του κόσμου μας και σε αυτό το μέλλον πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας. 

 Η χώρα μου σήμερα εκμεταλλεύεται και θέλει να αξιοποιήσει τη μοναδική γεωπολιτική της θέση στο αντάμωμα τριών ηπείρων, καθώς και τον ρόλο της ως δύναμη με παγκόσμια εμβέλεια στους τομείς της ναυτιλίας και του τουρισμού.

 Θέλουμε η γειτονιά μας, η Νοτιανατολική Μεσόγειος , αλλά και τα Βαλκάνια να μην είναι το σύνορο ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Αλλά να είναι η γέφυρα ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή.

 Να γίνει η περιοχή μας παγκόσμιος κόμβος μεταφορών, ενέργειας και εμπορίου.   Η κινεζική επένδυση, η επένδυση της Κινέζικης Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, παίζει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. 

 Το λιμάνι του Πειραιά μετεξελίσσεται σε παγκόσμια πύλη προς την Ευρώπη για προϊόντα που έρχονται από κινεζικά και ασιατικά λιμάνια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ. Και στόχος μας είναι να συνδεθεί με δίκτυα μεταφορών προς τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. 

 Ειδικά, τα δίκτυα που αναπτύσσονται ταχέως προς τον κάθετο άξονα Ελλάδας -Βουλγαρίας-Ρουμανίας προς τη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και Ελλάδας, Βόρειας Μακεδονίας και Σερβίας.

 Δίκτυα διασυνδεσιμότητας που θα ενισχυθούν, ελπίζουμε, περαιτέρω με κινέζικες επενδύσεις στη χώρα μας, στον χρηματοπιστωτικό και τον τεχνολογικό τομέα.

 Η Ελλάδα προωθεί μια ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο προωθούμε την διμερή στρατηγική σχέση με την Κίνα, έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετικά επιτυχή πρωτοβουλία με Βαλκανικές χώρες , την Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, που επικεντρώνεται σε προγράμματα διασυνδεσιμότητας.

 Λύσαμε μια διαφορά 30 χρόνων με το βόρειο γείτονά μας, τη Βόρεια Μακεδονία και αυτό ενισχύει τη δυναμική για την σταθερότητα και την ανάπτυξη στην  περιοχή μας, αλλά ταυτόχρονα είμαστε και γέφυρα των Βαλκανίων με τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μέσα από τριμερή σχήματα συνεργασίας  Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ και άλλων σημαντικών χωρών στην περιοχή μας.

 Στο πλαίσιο αυτό και με το νέο ρόλο που έχουμε αναλάβει στην περιοχή μας, διαβλέπουμε ακόμα περισσότερο στην ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων που διέπουν τους όρους του εμπορίου καθώς και των επιμέρους δεσμεύσεών μας ως μέλη της ΕΕ. 

 Διαβλέπουμε την ανάγκη για μια νέα παγκόσμια οικονομική ισορροπία ανάπτυξης, που να συμπεριλαμβάνει την Κίνα ακόμα περισσότερο.  

 Στο πλαίσιο της ανάπτυξης των σχέσεων ΕΕ-Κίνας, στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης, στρατηγικής, εταιρικής, διμερούς μας σχέσης, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας παγκόσμιας εμβέλειας ONE BELT ONE ROAD, αλλά και της Πρωτοβουλίας 17+1 στην οποία προσχωρήσαμε πρόσφατα.

 Σε όλα αυτά τα πλαίσια θεωρούμε ότι υπάρχουν πολύ σημαντικές δυνατότητες ενίσχυσης αυτής της πολυμερούς συνεργασίας, πιστεύουμε ότι υπάρχουν μπροστά μας λαμπρές προοπτικές.

 Με αυτές τις σκέψεις λοιπόν, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι για την φιλοξενία σε αυτή την εξαιρετικά σημαντική διοργάνωση , αυτό το υψηλό Φόρουμ και να υπογραμμίσω την αισιοδοξία της Ελλάδας ως προς τα οφέλη που μπορούμε όλοι να αποκομίσουμε, συνεργαζόμενοι στο πλαίσιο αυτό, ενός σύγχρονου «Δρόμου του Μεταξιού».

Σας ευχαριστώ θερμά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL