Ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν και η δεξιά συμμαχία του είναι οι μεγάλοι νικητές στις χθεσινές εκλογές στη Δανία. Την ήττα της παραδέχθηκε η απερχόμενη πρωθυπουργός της χώρας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η οποία παραιτήθηκε και από την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών (Socialdemokraterne).
Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο DR, η δεξιά συμμαχία - που περιλαμβάνει τους Φιλελεύθερους (Venstre) του Ράσμουσεν και το λαϊκιστικό δεξιό Δανικό Λαϊκό Κόμμα (DF) - κέρδισε 90 έδρες στη Βουλή, έναντι 85 εδρών που συγκέντρωσε η κεντροαριστερή συμμαχία με επικεφαλής την Τόρνινγκ-Σμιτ.
Πρώτο κόμμα από το μπλοκ της δεξιάς αναδείχθηκε με 21,1% το Κόμμα του Δανικού Λαού.
"Δεν κερδίσαμε τις εκλογές, και ηττηθήκαμε στην γραμμή του τερματισμού", είπε η Τόρνινγκ-Σμιτ, η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας (από το 2011). "Ηγεσία σημαίνει να αποχωρήσεις τη σωστή στιγμή, και αυτή η στιγμή ήρθε" πρόσθεσε.
Μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί οι ψήφοι στα ηπειρωτικά της χώρας, ενώ υπολείπονται οι ψήφοι από τις πρώην αποικίες της Γροιλανδίας και τις Νήσους Φερόες, οι οποίες δίνουν συνολικά τέσσερις έδρες.