Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων Αριστείδης Μπαλτάς αναφέρθηκε στα προβλήματα που έρχεται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που έρχεται σε διαβούλευση την επόμενη εβδομάδα.
Ο υπουργός Παιδείας επεσήμανε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, ότι με το νέο νομοσχέδιο, το υπουργείο άρει κάποια εμπόδια που έχουν συσσωρευτεί, ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα πανεπιστήμια και στο πλαίσιο αυτής της επανεκκίνησης να γίνει νηφάλια και εποικοδομητική συζήτηση. Αναφορικά με την «επίθεση» που δέχεται από την αντιπολίτευση υποστήριξε ότι στοχεύει στη διατήρηση των σημείων του νομοθετικού πλέγματος, που σε ένα βαθμό κατέστρεψαν τα ελληνικά πανεπιστήμια.
Κατεύθυνση της εκπαίδευσης πρέπει να η μείωση των πολλών εξετάσεων στο δημόσιο σχολείο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη των αυξανόμενων διαρκώς φροντιστηριακών μαθημάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη του αυτόνομου ρόλο των λυκείων και των δημόσιων σχολείων.
Αιώνιοι φοιτητές, ιδιωτική εκπαίδευση, εκλογή διευθυντών
Παραπέμποντας στη δική του εκπαιδευτική εμπειρία με φοιτητές από όλο τον κόσμο διαβεβαίωσε ότι οι Έλληνες φοιτητές δεν υστερούν σε τίποτα με τους ξένους και είναι απόλυτα ανταγωνιστικοί.
Αναφορικά με τους αιώνιους φοιτητές υποστήριξε ο υπουργός ότι αν τους διαγράφαμε θα απαιτούνταν ειδική διαπιστωτική πράξη για τον καθένα και ατέρμονη γραφειοκρατική διαδικασία και πρόσθεσε ότι η απόφαση του υπουργείου είναι να μην πειράξουν τους καταλόγους και αν κάποιος θέλει να ενεργοποιήσει την εγγραφή του να μπορεί να το κάνει. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κατάλογοι σε κάθε γραμματεία και όταν περάσουν δυο χρόνια μετά τη νόμιμη φοίτηση, αυτοί μένουν ανενεργοί και δεν συμμετέχουν σε καμία παροχή του πανεπιστημίου, σε συγγράμματα, σίτιση.
Για τις διατάξεις σχετικά με τα ιδιωτικά σχολεία ανέφερε ότι "είναι άλλο οι εργασιακές σχέσεις άλλο οι δυνατότητες των ιδιωτικών σχολείων" και πρόσθεσε ότι "δεν εμποδίζουμε σε τίποτα τα ιδιωτικά σχολεία να αναπτύξουν τις δραστηριότητες που θέλουν στη σχέση ιδιωτικού δικαίου, που έχουμε με τους εκπαιδευτικούς εκεί, αυτό είναι καθαρό".
Διέλυσε τις συκοφαντίες που ακούγονται ότι δήθεν δεν θα τιμωρούνται τα κρούσματα παιδεραστίας ξεκαθαρίζοντας ότι «η διάταξη που αφορά θέματα παιδεραστίας διατηρείται» τόνισε όμως ότι "με τους προηγούμενους νόμους μια απλή καταγγελία αρκούσε για να τεθεί κάποιος σε διαθεσιμότητα" σε αυτό παρεμβαίνει το νέο νομοσχέδιο.
Η αλλαγή που επιφέρει το νομοσχέδιο στον τρόπο εκλογής των διευθυντών αφορά τη ενίσχυση του ρόλου των συλλόγων διδασκόντων καθώς διατηρείται η μοριοδότηση αλλά παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα ψήφου στους συλλόγους διδασκόντων.
"Αυτό που κάνουμε είναι κρατάμε τη μοριοδότηση και τα μόρια της συνέντευξης τα δίνουμε ως ψήφο στο σύλλογο διδασκόντων σε κάθε σχολείο. Και άρα ο σύλλογος διδασκόντων από τους υποψηφίους διευθυντές ψηφίζει όποιον νομίζει καταλληλότερο, αυτή η ψήφος μοριοδοτείται όσο μοριοδοτούταν η συνέντευξη προηγουμένως και αυτό το μόριο αθροίζεται με τα μόρια των προσόντων", είπε χαρακτηριστικά.
Δεν καταργούνται πρότυπα και πειραματικά
Δεν καταργούνται τα πρότυπα και τα πειραματικά αλλά διακρίνονται σε δύο κατηγορίες αποσαφήνισε για το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και την κριτική που δέχθηκε οι αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο σε αυτό το σημείο.
"Τα πρότυπα είναι πολύ καλά σχολεία με διδάσκοντες με περισσότερα προσόντα, όπου δοκιμάζεται συνήθως σε συνάρτηση με κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα", είπε προσθέτοντας ότι κάποια από αυτά είχαν και έχουν εξετάσεις τις οποίες το υπουργείο αφήνει, ενώ στα πειραματικά σχολεία υπογράμμισε ότι "πάντα πρέπει να υπάρχει κλήρωση εξ ορισμού να δοκιμαστούν οι νέες μέθοδοι διδασκαλίας σε ένα εύρος μαθητών που προέρχονται από όλες τις κοινωνικές τάξεις, από όλα τα μορφωτικά περιβάλλοντα και άρα να μπορούν να δοκιμαστούν αυτές σε ένα πλαίσιο που καθρεφτίζει κατά κάποιο τρόπο κοινωνικές και εκπαιδευτικές προϋποθέσεις του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας".
Επαναφορά του ορισμού για το άσυλο ότι του πανεπιστημίου ως χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών
Αναφορικά με το άσυλο στα πανεπιστήμια διασαφήνισε ότι επαναφέρει το υπουργείο "απλώς τον ορισμό του, ότι πανεπιστήμια είναι χώροι που διακινούνται ελεύθερα οι ιδέες" και "σε ο,τι αφορά την προστασία των πανεπιστημιακών χώρων, αφήνουμε τα πράγματα ακριβώς όπως τα έχει ο νόμος Διαμαντοπούλου" ενώ για τον χωρισμό εκκλησίας - κράτους επισήμανε ότι "προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ στρατηγικά είναι υπέρ χωρισμού εκκλησίας και κράτους αλλά αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα με πολλές παραμέτρους κάποια στοιχεία του οποίου έχουν διογκωθεί και είμαστε σε διάλογο με την Εκκλησία στη βάση αυτή".
Η ιδέα μιας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης θα πραγματοποιηθεί με βάση συγκεκριμένο στρατηγικό στόχο τη γενική αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος, ενώ διευκρίνισε πως "ήδη κάναμε μια αλλαγή σε σχέση με τις εισαγωγικές του χρόνου" αλλά "σε ο,τι αφορά την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να σκεφτούμε δυο μορφές στρατηγικής, η μια που θα ξεκινά από την πρώτη δημοτικού και θα αλλάζει σιγά σιγά τα πράγματα χρόνο το χρόνο ώστε αυτοί που θα πάνε του χρόνου στην Α' δημοτικού όταν πάνε στην Γ' Λυκείου, να είναι σε ένα άλλο εκπαιδευτικό σύστημα".