Live τώρα    
Με ευρεία πλειοψηφία η απόφαση, με αντιρρήσεις η συμφωνία του Eurogroup
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με ευρεία πλειοψηφία η απόφαση, με αντιρρήσεις η συμφωνία του Eurogroup

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο απόφασης από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση αποτιμά θετικά τις κινήσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και την απόφαση για το πρόγραμμα - γέφυρα που επετεύχθη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup. Στην απόφαση περιλαμβάνεται ακόμα η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, το οποίο χαρακτηρίζεται ιστορικό, ενώ αποτιμάται θετικά η κινητοποίηση των κομματικών οργανώσεων στην προεκλογική περίοδο.

Στην απόφαση περιγράφεται επίσης το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ανασυγκροτηθεί το κόμμα μέσα στις νέες συνθήκες, όπως αυτές ορίζονται από την ανάληψη των κυβερνητικών καθηκόντων. Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζεται η ανάγκη για οργανωτική και πολιτική αυτονομία του κόμματος έναντι της κυβέρνησης και του κράτους και η λήψη μέτρων για τον καλύτερο συντονισμό του με την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή επισημαίνεται η ανάγκη για οργανωτική ανασυγκρότηση και μαζικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο σχέδιο απόφασης, το οποίο παρουσίασε εκ μέρους της Επιτροπής Απόφασης ο Πάνος Λάμπρου, κατέθεσε τροπολογία η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία παρουσιάστηκε από τον Αλέκο Καλύβη. Η τροπολογία απορρίφθηκε μετά από ψηφορορία. Αναλυτικότερα, υπέρ της τροπολογίας της Αριστερής Πλατφόρμας ψήφισαν 68, κατά 92, ενώ σημειώθηκαν 5 "λευκά" και μία "αποχή". Νωρίτερα τα μέλη της Κ.Ε. Μανώλης Μούστος, Μαρίνα Μπρέστα, Ρούντι Ρινάλντι, Νίκος Ταυρής και Ερρίκος Φινάλης είχαν καταθέσει εναλλακτικό κείμενο απόφασης, που το παρουσίασε ο τελευταίος, το οποίο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία.

Η τροπολογία της Αριστερής Πλατφόρμας

"Εκφράζουμε τη διαφωνία μας με τη συμφωνία και τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που συνομολογήθηκαν στο Eurogroup" σημείωνε η τροπολογία. Και προσέθετε:

"Και τα δύο κείμενα αντιπροσωπεύουν έναν μη επιθυμητό συμβιβασμό για τη χώρα μας και κινούνται σε κατευθύνσεις και προσανατολισμούς που βρίσκονται σε απόσταση, και σε βασικά τους σημεία σε διάσταση ή και αντίθεση, με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ".

"Στην κατεύθυνση αυτή καλούμαστε να στηριχτούμε στους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες, συμβάλλοντας στην αναζωογόνησή τους, και τη συνεχή διεύρυνση της λαϊκής στήριξης για να αποκρούσουμε κάθε μορφής εκβιασμούς απ' τη σκοπιά ενός εναλλακτικού σχεδίου, το οποίο θα έχει στο επίκεντρο τη μέχρι τέλους προώθηση των ριζοσπαστικών μας εξαγγελιών" τόνιζε η τροπολογία.

Αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης "διαπίστωσε" η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την ψηφοφορία για την παραπάνω τροπολογία, μέσω του εκπρόσωπου τύπου του κόμματος, Κ. Καραγκούνη: "Η σημερινή (σ.σ.: προχθεσινή) ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ καταδεικνύει αυτό που κατανοεί όλος ο κόσμος. Η κυβέρνηση αυτή είναι ήδη από μόνη της αποσταθεροποιημένη. Η ασυνέπεια πληρώνεται πάντα ακριβά. Τα ψέματά τους τα βλέπουν ακόμα και οι δικοί τους. Η Ν.Δ. παραμένει εγγυητής των ομαλών εξελίξεων του τόπου".

"Μόνο θυμηδία και ειρωνικά σχόλια προκαλούνται όταν η Ν.Δ. κάνει αναφορά σε αποσταθεροποίηση" τόνισε στο σχόλιό του ο Π. Λαφαζάνης. Και πρόσθεσε: "Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί. Η θλιβερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ν.Δ. θα πρέπει να διδάσκεται στην πολιτική επιστήμη ως ο ορισμός της πλήρους πολιτικής αποσταθεροποίησης στην οποία μπορεί να περιέλθει ένα κόμμα". "Η κυβέρνηση μέσα από τις συλλογικές κομματικές μας διαδικασίες βγαίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο ενωμένη και με ακόμα πιο ευρεία, σχεδόν πρωτοφανή λαϊκή στήριξη για να εγγυηθεί το μέλλον της χώρας" υπογράμμισε το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός της κυβέρνησης.

Το εναλλακτικό κείμενο απόφασης

"Η συνθήκη για την παράταση της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη μεταξύ της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και του Εurogroup αντικειμενικά συνιστά παράταση των μνημονιακών δεσμεύσεων και του καθεστώτος επιτροπείας και ελέγχου της χώρας. Κατά συνέπεια πρέπει να αποτιμάται σαν αρνητική εξέλιξη" σημείωνε το εναλλακτικό κείμενο. Και προσέθετε: "Η κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας οφείλει αυτή τη στιγμή να προχωρήσει σε πλήρη αποδόμηση της συμφωνίας. Στο αμέσως επόμενο διάστημα να προχωρήσει στη νομοθέτηση όλων των φιλολαϊκών προεκλογικών μας δεσμεύσεων, χωρίς να υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος σύμφωνα με τα μνημονιακά κριτήρια".

Γιάννης Δραγασάκης: Κερδίσαμε χρόνο

Κατά τη διαπραγμάτευση εμφανίστηκαν δύο αντίπαλα πολιτικά σχέδια. Το σχέδιο των πιστωτών αδιαφορούσε για το εκλογικό αποτέλεσμα της Ελλάδας και επεδίωκε τη συνέχιση των Μνημονίων. Στόχο είχε να φτάσει η χώρα στις 28 Φεβρουαρίου χωρίς συμφωνία, άρα χωρίς να υπάρχει χρηματοδότηση των τραπεζών. Το σχέδιο της κυβέρνησης καθιστούσε σαφές πως οι κανόνες της Ε.Ε. είναι σεβαστοί, παρά το ότι διαφωνεί με αυτούς. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τόνισε πως οι εκλογές εκφράζουν την πολιτική βούληση του λαού, πράγμα που υποστηρίχθηκε από τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες. Επιδίωξη ήταν να κερδίσουμε πάνω στη βάση ενός προωθητικού συμβιβασμού. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει το σύνολο των στόχων μας, τους οποίους όμως δεν απεμπολεί.

Με τη συμφωνία αυτή κερδίσαμε χρόνο. Εξετάστηκε και η επιλογή να πάμε τη σύγκρουση στα άκρα. Τα ερωτήματα που ετίθεντο ήταν πολύ σοβαρά, όπως το αν θα το στήριζε ο λαός και αν όντως μπορούσαμε να ανταποκριθούμε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί ως ομοσπονδιακό κόμμα. Πρέπει να γίνει ένα ενιαίο κόμμα των μελών του. Έχουμε ανεχθεί φέουδα, βαρονείες και ειδικά προνόμια. Πρέπει να συσταθεί μια Επιτροπή για την ανασυγκρότηση του κόμματος.

Νίκος Παππάς: Έχουμε ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση

Οι τοποθετήσεις των στελεχών πρέπει να είναι εναρμονισμένες με τις ευθύνες που έχουμε αναλάβει. Σε δύο Eurogroup βάλαμε βέτο. Δημιουργήσαμε εσωκομματικό πρόβλημα στη γερμανική Δεξιά, η οποία πιέστηκε από τις κινήσεις μας. Η απόφαση του Eurogroup αφήνει ανοιχτό το παιχνίδι.

Οικοδομήθηκε ένα μοντέλο μετάβασης από ένα μνημονιακό πρόγραμμα σε ένα νέο. Να μην υποτιμούμε τις δυνάμεις μας και να μην παρασυρόμαστε από την κριτική της Δεξιάς. Οι επικείμενες εκλογές στην Ισπανία και η άνοδος του Podemos έχουν τεράστια σημασία.

Οι κινήσεις της κυβέρνησης απολαμβάνουν την αποδοχή της συντριπτικής πλειοψηφίας της κυβέρνησης, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Οι κριτικές είναι καλοδεχούμενες, αλλά αναντίστοιχες με το λαϊκό αίσθημα.

Αλέκος Καλύβης: Να ξανασυσταθεί το κόμμα

Πρέπει να εξεταστεί η σχέση κόμματος - Κοινοβουλευτικής Ομάδας - κυβέρνησης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συζητήθηκε ούτε στην Πολιτική Γραμματεία. Η Κ.Ε. έρχεται απλώς να επικυρώσει αποφάσεις. Υπάρχουν όντως βαρονείες στο κόμμα, αλλά όχι εκεί που τις εντοπίζει ο σ. Δραγασάκης. Τα πολιτικά όργανα του κόμματος δεν παίζουν τον πολιτικό τους ρόλο.

Πιθανόν το όριό μας να μην είναι η Ευρωζώνη. Ίσως χρειαστεί να επιβάλουμε άλλες καταστάσεις. Αν μπλοκαριστούμε, να ζητήσουμε δημοψήφισμα ή εκλογές.

Νίκος Φίλης: Να στηριχθούν τα ΜΜΕ του κόμματος

Πετύχαμε έναν συμβιβασμό - υβρίδιο που μας βοηθάει να αποφύγουμε την καταστροφή του τραπεζικού συστήματος. Να κυβερνήσουμε χωρίς υπαναχωρήσεις και μικροαστική βιασύνη.

Οι αντίπαλοί μας γνωρίζουν πολύ καλά τη σημασία της "Αυγής" για την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς τα δικά μας όπλα, θα χάσουμε τη δυνατότητα της αδιαμεσολάβητης παρέμβασης στην κοινωνία με βάση το δικό μας οπλοστάσιο. Τα ΜΜΕ του κόμματος πρέπει να στηριχθούν ολόπλευρα. Η "Αυγή" μπορεί να χρήζει βελτιώσης, αλλά ακόμα κι έτσι εξοπλίζει πλήρως τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος με τα δικά μας επιχειρήματα.

Παναγιώτης Λαφαζάνης: Χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις

Η λίστα μεταρρυθμίσεων δεν εγκρίθηκε από κανένα συλλογικό όργανο του κόμματος. Η επιλογή ΠτΔ είναι λανθασμένη κι αυτό θα φανεί αργότερα, όταν εμφανιστούν οι μεγάλες δυσκολίες. Η επιλογή αυτή ενέχει τον κίνδυνο να διαμορφώσει δύο αντιδιαμετρικούς πόλους.

Η λίστα των μεταρρυθμίσεων κινείται σε νεοφιλελεύθερη λογική. Η συμφωνία δεν μπορεί να τηρηθεί. Κρέμεται από πάνω μας η δαμόκλειος σπάθη των πιστωτών. Χρειαζόμαστε εναλλακτική λύση που να μην εξαρτά τη χρηματοδότηση αποκλειστικά από τους θεσμούς και την ΕΚΤ.

Ευκλείδης Τσακαλώτος: Οι Γερμανοί επεδίωκαν τη σαφήνεια

Η συμφωνία έχει πολλές ασάφειες. Η δύναμη που επέμενε για σαφήνεια ήταν η Γερμανία. Όσοι θεωρούν ότι η ασάφεια είναι πρόβλημα να προσέξουν και τη σαφήνεια. Υπάρχουν και σαφήνειες που δεν βοηθάνε. Για τις ιδιωτικοποιήσεις η σαφήνεια δεν μας βοηθάει. Η ασάφεια για τις εργασιακές σχέσεις μας βοηθάει. Η ασάφεια για το πόσο έτοιμοι είναι οι εταίροι μας να μιλήσουν για το χρέος επίσης δεν μας βοηθάει. Μας δυσκολεύει όμως και ο ίδιος μας ο εαυτός. Η συμφωνία εξαρτάται από εμάς.

Η αλλαγή του φορολογικού συστήματος μπορεί να μας επιτρέψει να μειώσουμε το κόστος του εκβιασμού. Η μεγάλη ακίνητη περιουσία πρέπει να φορολογηθεί.

Γιάννης Μηλιός: Η συμφωνία δεν εξασφαλίζει δημοσιονομικό χώρο

Ο δημόσιος διάλογος είναι κόμματι της κουλτούρας μας. Αυτό που δεν είναι κομματι της είναι η ανθρωποφαγία, οι δήθεν διαρροές κ.λπ., οι οποίες έχουν κοντά ποδάρια.

Πρέπει να δούμε την αλήθεια στον κόσμο. Η συμφωνία δεν μας εξασφαλίζει τον δημοσιονομικό χώρο που επιζητούμε. Ωστόσο, η μάχη συνεχίζεται. Το κόμμα καλείται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0