Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C20.1°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C19.9°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.7°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.1°C15.7°C
2 BF 69%
Υπουργείο Πολιτισμού / Νομοσχέδιο-κουρελού με αποκλεισμούς και λάθη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργείο Πολιτισμού / Νομοσχέδιο-κουρελού με αποκλεισμούς και λάθη

134874221-a.jpg

Αγνώριστο έγινε το νομοσχέδιο Μενδώνη για την προστασία του ελληνικού τραγουδιού και τις αρχαιολογικές ανασκαφές. Άλλο νομοσχέδιο παρουσίασε και άλλο έφτασε στη Βουλή. Η υπουργός υπερασπίστηκε τη δημοκρατική διαδικασία της διαβούλευσης, αλλά δεν έδειξε δημοκρατική ευαισθησία όταν η Ν.Δ. απέκλεισε τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων από τους φορείς που κλήθηκαν σήμερα στη Βουλή, παρότι το νομοσχέδιο έχει ρυθμίσεις για αρχαιολογικά θέματα…

«Είμαστε μπροστά σε ένα νομοθέτημα που στη διαδρομή του οδηγήθηκε σε ακύρωση. Ξεκίνησε λάθος και συνέχισε λάθος» τόνισε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, κάνοντας λόγο για «ηγεσία του ΥΠΠΟ αποκομμένη από τους ανθρώπους του Πολιτισμού», «άστοχες πολιτικές επιλογές» και για «διατάξεις που αυτοακυρώνονται και η μία ακυρώνει την εφαρμογή της άλλης». «Θέλω να ρωτήσω τους δήθεν δημοκράτες: Γιατί σας ενόχλησε τόσο πολύ ότι λάβαμε υπόψη τη διαβούλευση;» αντέδρασε εμφανώς ενοχλημένη η Λίνα Μενδώνη και υποστήριξε ότι «μάλλον μας τιμά αυτό και δεν μας κάνει αντικείμενο περιπαικτικών σχολίων ότι τρομάξαμε από αυτά που ακούσαμε».

Λάθος ο όρος ελληνόφωνη μουσική

Αλλά η κριτική στο νομοσχέδιο, και ειδικά στη ρύθμιση που επιβάλλει να ακούγεται 40% ελληνόφωνη μουσική στους δημόσιους χώρους, ήταν συνεχής. «Ενισχύονται οι καλλιτέχνες; Η απάντηση είναι όχι. Το ΥΠΠΟ ξεκίνησε στραβά. Παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που απέκλειε όλη την ελληνική μουσική χωρίς στίχο. Απέκλειε τον ορχηστρικό Χατζιδάκι και τον ορχηστρικό Θεοδωράκη, και ολόκληρα μουσικά ρεύματα, όπως η ροκ, η τζαζ» επισήμανε η Κ. Μάλαμα και τόνισε: «Εμείς σας είπαμε ότι ο όρος ελληνόφωνη μουσική είναι λάθος και πρέπει να μιλάμε για έργα Ελλήνων δημιουργών. Επενδύσατε σε πελατειακό διχασμό, τάζοντας σε κάποιους κέρδη. Η υπουργός Τουρισμού απαίτησε να εξαιρεθούν τα ξενοδοχεία και αναγκαστήκατε να το κάνετε για όσα ξενοδοχεία θέλουν να εξαιρεθούν!». «Στον κινηματογράφο είναι δυνατόν να επιβάλετε τη χρησιμοποίηση μουσικής με ελληνικό στίχο στους σκηνοθέτες;» ανέφερε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Έχω σκηνοθετήσει πάνω από τριάντα έργα ντοκιμαντέρ και fiction. Σε πόσα έχω βάλει ελληνικό στίχο; Σε δύο!».

Η Σία Αναγνωστοπούλου από τη Νέα Αριστερά έκανε λόγο για «το αβέβαιο βήμα ενός υπουργείου που δεν προσπάθησε να διευρύνει τα πολιτισμικά αγαθά στην κοινωνία. Προχώρησε αποκλείοντας. Ένα καλό μέτρο δεν επεκτείνεται».

Πολιτική για το ελληνικό τραγούδι

«Επαναλαμβάνεστε. Επαναλαμβάνετε επιχειρήματα που τα ακούμε πέντε χρόνια με αρκετά ρηχή τοποθέτηση και αγνοείτε την κοινωνία που σας αγνόησε εκκωφαντικά» ισχυρίστηκε η υπουργός και, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε: «Να δεχθώ την κριτική γιατί δεν το φέραμε νωρίτερα ή γιατί δεν το φέραμε την προηγούμενη τετραετία. Αλλά μην μιλάτε και τα κόμματα που κυβερνούσατε πενταετίες και δεκαετίες». Η υπουργός Πολιτισμού προσπάθησε να ξεπεράσει διά της σιωπής τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο νομοσχέδιό της, μεταξύ των οποίων και εκείνης της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη, γεγονός που την υποχρέωσε να πάρει πίσω τη ρύθμιση για τα ξενοδοχεία και η υποχρέωση για ελληνική μουσική στα τουριστικά καταλύματα να αφορά μόνο δύο χώρους των ξενοδοχείων. Και την ίδια ώρα έκανε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ! «Είστε υπέρ της προστασίας του ελληνόφωνου τραγουδιού και κατ’ επέκταση των Ελλήνων καλλιτεχνών; Γιατί από την τοποθέτηση της εισηγήτριάς του κατάλαβα ότι δεν είστε» έλεγε, ισχυριζόμενη ότι «πρώτη φορά η χώρα αποκτά πολιτική Πολιτισμού με επίκεντρο το ελληνόφωνο τραγούδι».

Κλειστά τα μεγάλα μουσεία. Εκλεψαν τα καλώδια στο Βυζαντινό!

Δεν ήταν το μόνο άρθρο που απέσυρε η Λ. Μενδώνη. Ήταν και η ρύθμιση για τις αρχαιολογικές ανασκαφές. «Προσπαθείτε να βάλετε από το παράθυρο τις αρχαιολογικές εταιρείες στο παιχνίδι. Αλλά σας κατάλαβε ο κόσμος και αναγκαστήκατε να το αποσύρετε. Εμείς ξέρουμε ότι θα το προσπαθήσετε και πάλι και είμαστε σε εγρήγορση» υπογράμμισε η Κ. Μάλαμα, κάνοντας λόγο για «πινελιά άκρως νεοφιλελεύθερης και πελατειακής αντίληψης για το αρχαιολογικό έργο». Μάλιστα η Κ. Μάλαμα περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει τα μουσεία μετά την ανάθεση της διοίκησης σε ιδιώτες. «Βλέπουμε να κλέβουν τα καλώδια από την αυλή του Βυζαντινού Μουσείου κι εσείς νομοθετείτε προσλήψεις από το παράθυρο στα καταστήματα του Μουσείου. Ευτυχώς που το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει πάρει χαμπάρι την κλοπή» τόνισε και ζήτησε την απόσυρση του άρθρου, ενώ κατήγγειλε «πελατειακή αντίληψη» για την Αρχαιολογική Υπηρεσία. «Μας τα κατήγγειλαν και μας τα είπαν όλοι. Και όλα» είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «το άρθρο προσπαθεί να μετριάσει τις αντιδράσεις» την ώρα που «τα πέντε μεγάλα μουσεία της χώρας είναι κλειστά το απόγευμα. Γιατί παίζετε το μαρτύριο της σταγόνας με τους αρχαιοφύλακες;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL