Με ανακοίνωση που εξέδωσε πρόσφατα το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου επιβεβαίωσε την ανάκληση των προσκλήσεων που είχαν αποσταλεί σε ακροδεξιούς πολιτικούς του AfD για την τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Η απόφαση αυτή προέκυψε ύστερα από τον θόρυβο που προκλήθηκε όταν μαθεύτηκε ότι βουλευτές του εθνικιστικού κόμματος AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) είχαν προσκληθεί στην προβολή για την έναρξη του Φεστιβάλ. Τελικά οι διευθυντές της Berlinale αποφάσισαν να ανακαλέσουν την πρόσκληση στους πέντε πολιτικούς του εξτρεμιστικού AfD, ενώ ανέφεραν σχετικά σε δήλωσή τους: «Η επικαιρότητα κατέστησε για ξανά σαφές το πόσο η δέσμευση για μια ελεύθερη, ανεκτική κοινωνία και η στάση ενάντια στον ακροδεξιό εξτρεμισμό είναι μέρος του DNA της Berlinale. Για δεκαετίες η Berlinale έχει δεσμευτεί στις δημοκρατικές αξίες και ως πολιτιστικός θεσμός πρεσβεύει ακριβώς αυτό. Το Φεστιβάλ έχει επανειλημμένως επισημάνει ότι παρατηρεί με ανησυχία τον αντισημιτισμό, την αντιμουσουλμανική συμπεριφορά, τη ρητορική μίσους και άλλες αντιδημοκρατικές και μισαλλόδοξες ιδεολογίες να ανακτούν έδαφος στη Γερμανία. Μετά τις αποκαλύψεις που έγιναν σχετικά με συγκεκριμένους πολιτικούς του AfD που έχουν αντιδημοκρατικές θέσεις, είναι σημαντικό να πάρουμε κατηγορηματική θέση υπέρ της ανοιχτής δημοκρατίας. Ως εκ τούτου, στείλαμε επιστολή σε όλους τους μέχρι πρότινος προσκεκλημένους πολιτικούς του AfD και τους ενημερώσαμε ότι δεν είναι ευπρόσδεκτοι». Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Λουπίτα Νιόνγκ’ο δήλωσε χαρούμενη που θα δεν χρειαστεί να αντιμετωπίσει την παρουσία των ακροδεξιών πολιτικών στην πρεμιέρα. Από την άλλη, ο Κρίστιαν Πέτζολντ, μέλος της φετινής επιτροπής και σκηνοθέτης των ταινιών «Transit» και «Barbara», τοποθετήθηκε αρκετά διαφορετικά λέγοντας: «Δεν θα ήταν πρόβλημα να είχαμε πέντε άτομα του AfD στο κοινό. Δεν είμαστε δειλοί. Αν δεν μπορείς να αντέξεις πέντε μέλη του κόμματος στο κοινό σου, η μάχη είναι χαμένη. Νομίζω πως αυτές οι απαγορεύσεις τους κάνουν ισχυρότερους απ’ ό,τι πραγματικά είναι».
Οι ταινίες ενώνουν, το μίσος διχάζει
Η τελετή έναρξης, που έγινε με την ταινία του Τιμ Μίλαντς «Μικρά πράγματα σαν κι αυτά», με πρωταγωνιστή τον Κίλιαν Μέρφι, τελικά χαρακτηρίστηκε από μια σειρά αντιρατσιστικών διακηρύξεων που ζητούσαν μια πιο ανεκτική και ανθρώπινη κοινωνία. Τουλάχιστον πενήντα μέλη της κινηματογραφικής κοινότητας ένωσαν τα χέρια τους στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας ενάντια στη ρητορική και στην άνοδο της Ακροδεξιάς. Οι δύο οικοδεσπότες της βραδιάς, η Χάντνετ Τεσφάι και ο Τζο Σουκ, δήλωσαν ότι «όταν χιλιάδες έχουν πεθάνει και υπάρχει τόση βία στη Μέση Ανατολή, τι περιμένουμε από ένα Φεστιβάλ; Πώς θέλουμε να είναι ένα Φεστιβάλ; Η παγκόσμια κρίση έχει αντίκτυπο πάνω στους ανθρώπους, επομένως αντανακλάται και σε θεσμούς όπως η Berlinale, άρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να υποκρινόμαστε πως δεν μας αφορά. Γιατί αυτή ακριβώς είναι η δουλειά μας» και αποθεώθηκαν από τους παραβρισκόμενους.
H διευθύντρια του Φεστιβάλ Μαριέτε Ρίσενμπικ δήλωσε ότι το Φεστιβάλ είναι ένας χώρος πολιτισμού, συμπερίληψης και ανοχής: «Έχουμε φτάσει σε ακραία σημεία όσον αφορά την κλιματική κρίση αλλά και την κοινωνία μας. Γι’ αυτό πρέπει να προσαρμόσουμε την αλληλεπίδρασή μας με τους άλλους ανθρώπους. Το Φεστιβάλ προσφέρει πολύ χώρο για διάλογο ανάμεσα στους ανθρώπους και στην Τέχνη, αλλά καθόλου χώρο για μίσος. Το μίσος δεν είναι στη λίστα των καλεσμένων μας».