Οποιοι περνούν από τον Κήπο του Μουσείου, το γνωστό καφέ έξω από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, έχουν ήδη διαπιστώσει ότι ένας από τους πιο γνωστούς χώρους συνάντησης και χαλάρωσης είναι κλειστός. Εμβληματικό σημείο της πόλης, με πολυετή διαδρομή και ιστορία, το γνωστό καφέ ήρθε αντιμέτωπο με τη... μοίρα του. Διότι η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη, όπως έγραφε η ΑΥΓΗ από τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν ειλημμένη. Τα καφέ, τα αναψυκτήρια, δηλαδή, μεγάλων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων επρόκειτο να μεταβιβαστούν σε μεγαλοεταιρείες του χώρου της εστίασης. Έτσι μετά τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΙΔ, ακολουθούν τώρα τα αναψυκτήρια προκειμένου να ολοκληρώσουν το ολιστικό σχέδιο της ηγεσίας του υπουργείου σχετικά με την αναπτυξιακή διαχείριση του Πολιτισμού. Ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στην κατεύθυνση που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη χώρα.
Προχθές οι εργαζόμενοι του Κήπου του Μουσείου βρήκαν την πόρτα του κλειστή, με το σημείωμα της δικαστικής επιμελήτριας να προδιαγράφει με σαφήνεια το εργασιακό μέλλον τους. «Μετά από διαγωνισμό που διενήργησε ο ΟΔΑΠ (πρώην ΤΑΠ) 60 αναψυκτήρια που διαχειρίζεται ο οργανισμός πέρασαν στη “Γρηγόρης μικρογεύματα” και οι σημερινοί εκμισθωτές του χώρου αποβλήθηκαν από αυτόν» έγραψε η υποψήφια της Ανοιχτής Πόλης Έφη Γιαννοπούλου στον προσωπικό της λογαριασμό στο fb.
Και το Νομισματικό Μουσείο
Την ίδια ώρα ακόμα ένας γνωστός χώρος στο κέντρο της Αθήνας, όπου οι κάτοικοί του έχουν ζήσει στιγμές χαλάρωσης, έχουν παρακολουθήσει αμέτρητες παρουσιάσεις βιβλίων και άλλες εκδηλώσεις πολιτισμού, το καφέ του Νομισματικού Μουσείου στην πολύπαθη Πανεπιστημίου, αποχαιρετάει και αυτό τους θαμώνες του. «Το καφέ του Νομισματικού Μουσείου “Αποβάλλεται”» μας προϊδεάζει ο τίτλος του κειμένου με το οποίο το καφέ γνωστοποιεί τα πώς και τα γιατί αυτής της έξωσης. «Θέλουμε να ενημερώσουμε τους φίλους και επισκέπτες μας ότι σήμερα το πρωί (28/10/2023) το Υπουργείο Πολιτισμού, διά του Οργανισμού Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων (ΟΔΑΠ), προχώρησε στη διοικητική αποβολή της εταιρείας ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗ Α.Ε. από το καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου (ΝΟΜ), που το λειτουργούσε επί 16 χρόνια με ευαισθησία και ποιότητα» σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι «η εταιρεία έχει νόμιμη σύμβαση σε ισχύ για τη λειτουργία του αναψυκτηρίου. Ο ΟΔΑΠ ή άλλος οργανισμός του ΥΠΠΟ ουδέποτε διατύπωσε οποιαδήποτε παρατήρηση ή μομφή ή απαίτηση αποχώρησης της εταιρείας από το Καφέ. Αντίθετα, ο ΟΔΑΠ, οι εκάστοτε Διευθυντές του Μουσείου, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου και χιλιάδες Έλληνες και ξένοι επισκέπτες του Κήπου εκφράστηκαν εγκωμιαστικά για το έργο μας και τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Το Καφέ στον Κήπο του Νομισματικού Μουσείου, όλα αυτά τα χρόνια, φιλοξένησε εκατοντάδες ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, κινηματογραφικές βραδιές και βραδιές ποίησης. Ο Κήπος του ΝΟΜ, από μία “τρύπα στη γεωγραφία” της Αθήνας που ήταν το 2009, έγινε ένα σημαντικό και αναγνωρίσιμο τοπόσημο πολιτισμού» υπογραμμίζει. Παρ’ όλα αυτά, «το Υπουργείο Πολιτισμού προτίμησε να αγνοήσει όλα τα προηγούμενα, ακόμη και την ευαρέσκεια που το ίδιο είχε εκφράσει για το έργο και τις υπηρεσίες μας, προκειμένου να “δωρίσει” το Καφέ του ΝΟΜ, μαζί με δεκάδες άλλα, σε μία αλυσίδα εστίασης που ουδεμία σχέση είχε με λειτουργία αναψυκτηρίων σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους και που ελάχιστη σχέση έχει με επιχείρηση λειτουργίας χώρων εστίασης, μιας και είναι επιχείρηση franchising. Λυπούμαστε βαθύτατα για μία ακόμη επίδειξη αναλγησίας και εχθρότητας για κάθε φιλότιμη προσπάθεια σ’ αυτή τη χώρα, επιφυλασσόμαστε για τα νόμιμα δικαιώματά μας και θα είμαστε ευγνώμονες για κάθε έκφραση συμπαράστασης.
Το Καφέ του Νομισματικού Μουσείου (όπως το ξέρατε ως τώρα)».
Αντιδράσεις από τον Ενιαίο Σύλλογο Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ
Στο πλευρό των εργαζομένων στα αναψυκτήρια-κυλικεία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων βρίσκεται και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ. «Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε πολιτική εκχωρεί την εκμετάλλευση των αναψυκτηρίων-κυλικείων σε μεγάλες αλυσίδες του χώρου της εστίασης» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Δέδες Λιώνης. «Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. δηλώνει ότι θέλει να ενισχύσει τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα αφαιρεί θέσεις εργασίας, σφίγγει τη θηλιά σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και αντί να προχωρήσει σε πραγματική εξυγίανση του χώρου, οδηγεί με τη συγκεκριμένη της κίνηση στη θεμελίωση μονοπωλίων και ολιγοπωλίων από τους μεγάλους παίκτες της εστίασης».
Με γρήγορα βήματα, λοιπόν, η κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού προχωρούν στην ολοκλήρωση ενός καλοσχεδιασμένου οδικού χάρτη στον τομέα της πολιτιστικής διαχείρισης, αναδεικνύοντας στο έπακρο την αντίληψή τους τόσο για τον Πολιτισμό όσο και για την ανάπτυξη, αδιαφορώντας ταυτόχρονα για τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής στην ίδια την πόλη της Αθήνας και στους κατοίκους της. Αυτή η τακτική, ωστόσο, δεν είναι πρωτόγνωρη. Την είδαμε να ξετυλίγεται ανάγλυφα στην περιπέτεια των τριών ιστορικών κινηματογράφων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, του Ιντεάλ, του Άστορ, της Ίριδας, που αφήνονται βορά στον βωμό της ξενοδοχοποίησης της πόλης, τη βλέπουμε σε πλείστες όσες περιπτώσεις. Αυτή η κυβέρνηση, άλλωστε, κάνει ό,τι μπορεί για να σβήσει από τον χάρτη σημαντικά τοπόσημα Πολιτισμού, με άλλα λόγια κάνει ό,τι μπορεί για να ρουφήξει την ψυχή αυτού του τόπου, αυτής της πόλης.