Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.3°C23.4°C
3 BF 49%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.5°C
4 BF 37%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C22.7°C
4 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.7°C22.9°C
3 BF 31%
Θερινό Βιβλιοστάσιο / Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην προλεταριακή λογοτεχνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θερινό Βιβλιοστάσιο / Από την Τεχνητή Νοημοσύνη στην προλεταριακή λογοτεχνία

133647919a.jpg

Πήρε το όνομά του από το θερινό ηλιοστάσιο, που είναι η μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου. Έτσι κι αυτό τείνει να γίνει μια μεγάλη γιορτή για το βιβλίο. Παιδί της Σύμπραξης Εκδοτικών Εγχειρημάτων, μιας κοινότητας περίπου 10 μικρών αλλά δυναμικών εκδοτικών οίκων, το Θερινό Βιβλιοστάσιο φέτος συναντά τους αναγνώστες του για έκτη χρονιά από αύριο Πέμπτη έως την Κυριακή 16 του μήνα στον κήπο του κτηρίου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (Ερμού 134, Θησείο).

«Αυτά τα έξι χρόνια οι αναγνώστες έχουν αγκαλιάσει θερμά το Βιβλιοστάσιο, κυρίως γιατί εκτιμούν το γεγονός ότι μικροί και ανεξάρτητοι εκδοτικοί οίκοι ενώνουν τις δυνάμεις τους, και από την άλλη φροντίζουμε κι εμείς να οργανώνουμε ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων και συζητήσεων το οποίο να άπτεται των ευρύτερων κοινωνικών και πολιτιστικών θεμάτων που απασχολούν την εποχή μας» λέει ο Νίκος Κατσιαούνης από τις εκδόσεις Έρμα, ένας από τους συνδιοργανωτές του Βιβλιοστασίου.

Πρώτης τάξεως αντίδοτο στον επελαύνοντα καύσωνα, αυτή τη φορά συγκεντρώνει βιβλία 33 εκδοτικών οίκων, συστήνει πολλούς νέους εκδότες, προβλέπει την παρουσία περιοδικών, αλλά και έναν χώρο που φιλοξενεί νέους εκδότες οι οποίοι έχουν κυκλοφορήσει ένα με δύο βιβλία. Εναλλακτικές και κλασικές αναγνωστικές προτάσεις, αλλά και μπαρ για ποτό, καφέ και συζήτηση.

«Σε πείσμα των καιρών, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το βιβλίο παραμένει ένα επικίνδυνο πολιτισμικό αγαθό που μπορεί να αγγίξει τις εσώτερες χορδές μας, να μας κινητοποιήσει, να μας φέρει σε επαφή με το μη γνώριμο, με το νέο, να μας ωθήσει να χτίσουμε νέες κοινότητες, να αποτελέσει αφορμή αναστοχασμού και δημιουργικής εξέλιξης, να διευρύνει τις ρωγμές μιας αλλόκοτης πραγματικότητας» υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.

Η αλήθεια είναι ότι, εκτός από τη διάθεση της συνύπαρξης, το κομβικό στοιχείο της επιτυχίας του Βιβλιοστασίου είναι οι θεματικές των συζητήσεων που οργανώνει. «Φέτος επικεντρώνουμε τις συζητήσεις στη δυστοπία και στις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της, στη φιλοσοφία και στη σχέση της με την Ιστορία, τον φεμινισμό και την queer λογοτεχνία, ενώ δεν θα λείψουν αναφορές στην προλεταριακή και την αστυνομική λογοτεχνία» λέει ο Νίκος Κατσιαούνης, εξηγώντας ότι «στην εποχή που ζούμε υπάρχει μια αναγκαιότητα να ξανασυζητήσουμε έννοιες και σημασίες που έχουν απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια από το τραπέζι του διαλόγου, όπως η έννοια της πολιτικής, έννοιες όπως κοινωνία, πολίτης, έθνος, που κατά τη γνώμη μας απαιτούν έναν κριτικό επαναπροσδιορισμό».

Τεχνητή Νοημοσύνη

Από την Τεχνητή Νοημοσύνη μέχρι την προλεταριακή λογοτεχνία και από τη Σχολή της Φρανκφούρτης μέχρι το queer βίωμα στην ελληνόφωνη λογοτεχνία, η θεματική παλέτα επεκτείνεται σε ενδιαφέρουσες συνιστώσες. Οι δυστοπίες ανοίγουν την αυλαία της φετινής διοργάνωσης. Με θέμα την «περιβαλλοντική δυστοπία και τις λογοτεχνικές αναπαραστάσεις της» αύριο, στις 7 μ.μ., η μεταφράστρια Σοφία Αυγερινού, η Αθηνά Κακλαμάνη από το smassing culture και ο συγγραφέας, γεωλόγος Πάνος Τσερόλας συζητούν για το αποτύπωμα της κλιματικής κρίσης στην παγκόσμια λογοτεχνία αλλά και πώς εντάσσεται στα κυρίαρχα μυθιστορηματικά μοτίβα, πώς ο κυρίαρχος λόγος επηρεάζει τις μυθιστορηματικές επινοήσεις και πώς διαμορφώνονται εναλλακτικές αφηγήσεις για το μέλλον. Συντονίζει η Δήμητρα Ευσταθίου από τις εκδόσεις Angelus Novus. Αμέσως μετά ακολουθεί συζήτηση με θέμα «Η ανάγνωση και η γραφή στην εποχή των αλγορίθμων», όπου ο αστροφυσικός, συγγραφέας Δημήτρης Λένης, ο Νίκος Ν. Μάλλιαρης από το περιοδικό Μάγμα και ο Τέλης Τύμπας, καθηγητής Ιστορίας της Τεχνολογίας στους Νεότερους Χρόνους στο ΕΚΠΑ, συζητούν για την ανάπτυξη της τεχνολογίας των αλγορίθμων, των μεγαδεδομένων και της Τεχνητής Νοημοσύνης και την επίδρασή τους στις τέχνες, και διερευνούν τον αντίκτυπο αυτής της υπερσύγχρονης τεχνολογίας στη γραφή, στην ανάγνωση αλλά και στην παραγωγή και στην κατανόηση του λόγου. Συντονίζει ο Σπύρος Μανουσέλης από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Προλεταριακή λογοτεχνία

Από την Τεχνητή Νοημοσύνη η συζήτηση την Παρασκευή 14 Ιουλίου μεταφέρεται στην προλεταριακή λογοτεχνία, όπου ο μεταφραστής Κρίτων Ηλιόπουλος, ο Χρήστος Κρυστάλλης από το περιοδικό Βλάβη και η Ντίνα Σωτηριάδη από τη Λέσχη Ανάγνωσης Εκτός Γραμμής ανατρέχουν σε σημαντικές στιγμές μιας λογοτεχνίας των υποτελών, όπως γράφτηκε από το κίνημα των Λουδιτών μέχρι τον Μάη του ’68 και από το πρώιμο βιομηχανικό εργατικό κίνημα στη σύγχρονη καταπίεση των εργατικών μαζών και τις αντιστάσεις σε αυτήν. Συντονίζει ο Γιώργος Καλαμπόκας των εκδόσεων Εκτός Γραμμής. Στη συνέχεια η συζήτηση θα στραφεί γύρω από την αστυνομική λογοτεχνία, για την οποία συζητούν ο Κώστας Αθανασίου, μεταφραστής και επιμελητής της Εποχής των Βιβλίων, και οι συγγραφείς Μάρκος Κρητικός και Χίλντα Παπαδημητρίου, ενώ συντονίζει ο δικός μας Αντώνης Φράγκος, που γράφει για αστυνομική λογοτεχνία στην ΑΥΓΗ.

Το Σάββατο η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από «Το πνεύμα στην εξορία: Η Χάνα Άρεντ και η Σχολή της Φρανκφούρτης», για το οποίο συζητούν η Βίκυ Ιακώβου, επίκ. καθηγήτρια Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο Ηλίας Παπαγιαννόπουλος, επίκ. καθηγητής Πολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, με συντονιστή τον Νίκο Κατσιαούνη από τις εκδόσεις Έρμα. Στη συνέχεια η συζήτηση στρέφεται στη «Φιλοσοφία και Ιστορία: Λούκατς “vs” Αλτουσέρ», με ομιλητές τη φιλόλογο Δήμητρα Αλιφιεράκη, τον Παναγιώτη Σωτήρη, διδάσκοντα φιλοσοφία στο ΕΑΠ, τον Νίκο Φούφα, διδάσκοντα Πολιτική Φιλοσοφία στο Πάντειο, και συντονιστή τον Αλέξανδρο Μινωτάκη.

Φεμινισμός και queer

Την Κυριακή η συζήτηση στρέφεται σε φεμινισμό και queer, όπου στο πρώτο τραπέζι με θέμα «Ανάμεσα σε τραύμα και επιθυμία: Αναζητώντας έναν σύγχρονο μαχητικό φεμινισμό» συζητούν η μεταφράστρια Ισμήνη Θεοδωροπούλου, η εκπαιδευτικός Ελιάνα Καναβέλη, η κοινωνιολόγος Μαρία Μάζη και συντονίζει η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδάκη από τις εκδόσεις Εκτός Γραμμής. Ακολουθεί η συζήτηση με θέμα τα διηγήματα «Λόλα Καραμπόλα» και «Βουκαμβίλια ποπ: Το queer βίωμα στην ελληνόφωνη λογοτεχνία» με ομιλήτριες τη συγγραφέα Ερωφίλη Κόκκαλη, την ποιήτρια ΜΚΧ, τη συγγραφέα Γιώτα Τεμπρίδου και συντονιστή τον δημοσιογράφο Θοδωρή Αντωνόπουλο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL