Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σκόνη
19 °C
17.1°C20.4°C
2 BF 82%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ομίχλη
14 °C
12.1°C16.6°C
1 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
18.3°C19.3°C
2 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
13 °C
12.9°C14.1°C
0 BF 100%
Φίλιππος Τσιμπόγλου / Πέθανε η «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φίλιππος Τσιμπόγλου / Πέθανε η «ψυχή» της Εθνικής Βιβλιοθήκης

Φίλιππος Τσιμπόγλου

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, έφυγε ξαφνικά από τη ζωή σήμερα το πρωί σε ηλικία 66 χρονών. Ηταν η ψυχή της Εθνικής Βιβλιοθήκης, λειτούργησε καταλυτικά για το πέρασμά της στη νέα εποχή, στη νέα σελίδα της ιστορίας της, ενώ πολύ σημαντική ήταν η συμβολή του στη διάσωση και τη διατήρηση των τεκμηρίων του ελληνικού πολιτισμού.

 Άνθρωπος με βαθιά γνώση για τις βιβλιοθήκες και το βιβλίο, ευρύτατα μορφωμένος, με όραμα για την ανάπτυξη των βιβλιοθηκών στη χώρα μας και οδηγό σε όλη του τη διαδρομή τη συνεργασία και τη συνέργεια,  ο Φίλιππος Τσιμπόγλου ανέλαβε την διεύθυνση της ΕΒΕ το 2014 σε μια κρίσιμη για την ιστορία της περίοδο και μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να τη μεταμορφώσει σε ένα σύγχρονο οργανισμό. Ολοκλήρωσε με επιτυχία το τιτάνιο έργο της μετεγκατάστασης της στο νέο της κτήριο στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ και έθεσε τα θεμέλια για το Εθνικό Δίκτυο Δημοσίων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών σε στέρεες βάσεις.

Πολυσχιδής προσωπικότητα, ευγενής, αγαπητός σε φίλους και συνεργάτες κατάφερε να κάνει την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας χώρο διαλόγου και δημιουργίας. Ανέλαβε τα ηνία της έχοντας διανύσει μια μακρόχρονη πορεία ως διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου της Κύπρου  ενώ είχε λάβει μέρος σε πολλά σημαντικά προγράμματα διασύνδεσης, ψηφιοποίησης και ανάπτυξης και συνέργειας των βιβλιοθηκών. Το ζήτημα της συνεργασίας ανάμεσα στις βιβλιοθήκες υπήρξε κομβικό σε όλη του την επιστημονική και επαγγελματική πορεία. Αυτό το ζήτημα διερευνά η διδακτορική διατριβή του «Συνεργασία επιστημονικών βιβλιοθηκών σε ψηφιακό περιβάλλον. Μια συστημική προσέγγιση της ελληνικής πραγματικότητας» (εκδ. Παπασωτηρίου, 2008) που αποτελεί βιβλίο αναφοράς στην ελληνική βιβλιοθηκονομική κοινότητα.

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου γεννήθηκε το 1956 σε ένα χωριό των Φαρσάλων, σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ΑΣΟΕ) και πήρε το διδακτορικό του από το τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εργάστηκε για περισσότερα από 15 χρόνια στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών ως υπεύθυνος Ευρωπαϊκών, διαρθρωτικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων. Υπήρξε ex officio μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου ενώ συνέβαλε αποφασιστικά στο σχεδιασμό του νέου κτηρίου της βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου» του Πανεπιστημίου Κϋπρου.

«Αντίο αγαπημένε Φίλιππε» τονίζει στο συλλυπητήριο μήνυμά της η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σία Αναγνωστοπούλου

Ολόκληρη η δήλωση της Σίας Αναγνωστοπούλου

«Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ήταν μια σπάνια φωτεινή προσωπικότητα, που γνώριζε πολύ καλά πως οι βιβλιοθήκες δεν είναι μόνο αστικοί χώροι ανάγνωσης και δανεισμού, αλλά χώροι που οδηγούν στην διασφάλιση της έρευνας και της ισότιμης πρόσβασης στην γνώση. Είναι συμβολικά τεκμήρια μέλλοντος και ένα υλικό πέρασμα της ιστορίας στην αιωνιότητα.

Ήταν εμπνευστής της μετάβασης της Εθνικής βιβλιοθήκης σ’ αυτή τη νέα εποχή που απαιτεί οι υπηρεσίες της να μην είναι ασπόνδυλες υπηρεσίες αποθήκης βιβλίων, αλλά ένα μέσο στην διαδικασία “αλφαβητισμού” και μια εγγύηση στην δημιουργία εγγράμματων πολιτών. 

Υπηρέτησε την πολιτιστική διάσταση του μοιράσματος που ενέχει η ανταλλαγή των συγγραφικών έργων. Έδωσε όραμα στην συλλογική περιπέτεια που λέγεται καταγραφή της γνώσης και περιεχόμενο στην αρχή της ίσης πρόσβασης στον πολιτισμό, συνθήκες που διαμορφώνουν την ταυτότητα της κοινότητας.  

Ο Φίλιππος Τσιμπόγλου πέρασε από πολλούς διαφορετικούς χώρους γραμμάτων στην σύντομη ζωή του, σήμερα τον αποχαιρετούμε με ένα βαθύ σεβασμό και μια απέραντη ευγνωμοσύνη για το έργο ψυχής που μας κατέθεσε. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του, στους φίλους του και συνεργάτες του». 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL