Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.1°C13.5°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
8 °C
5.9°C9.4°C
4 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.0°C
4 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.7°C16.0°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
8 °C
8.4°C8.4°C
1 BF 60%
Το 8ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου σε πορεία ενηλικίωσης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το 8ο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου σε πορεία ενηλικίωσης

Μουσική
Φωτογραφία αρχείου

Πυκνό, όπως πάντα, στην τετραήμερη έκταση του κύριου προγράμματός του, το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Μολύβου εκτυλίχθηκε για όγδοη φορά στο μεγαλειώδες γεωγραφικό πλαίσιο της βορειοδυτικής Λέσβου, επιβεβαιώνοντας υψηλό επίπεδο αλλά και επικαιροποιημένη την ανάγκη οργανωτικής εμπέδωσης του απαιτητικού εγχειρήματος, που, μέχρι σήμερα, επαφίεται, όπως και άλλα στον ελλαδικό χώρο, στο ακατάβλητο πάθος και όραμα μεμονωμένων ανθρώπων του. Παρά την αξιοσημείωτη οικονομική σκέπη του υπουργείου Πολιτισμού όσο και της -μικρότερη αυτή- Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ελβετική χορηγία αποτέλεσε τη μεγαλύτερη αιμοδοσία του πολύτιμου θεσμού, ενώ η διοικητική ασάφεια συνέβαλε προφανώς στον αποκλεισμό από την ένταξη στο Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0, που προϋπέθετε κατάθεση τριών ετήσιων προϋπολογισμών ώστε να προεξοφλείται η μακρόπνοη προοπτική της διοργάνωσης.

Η αιφνίδια ασθένεια του κλαρινετίστα Sebastian Manz επηρέασε περαιτέρω τις εσωτερικές προγραμματικές ισορροπίες συναυλιών, φέτος υπό τον συλλογικό τίτλο «Οδύσσεια», ήδη εξαρχής, με αποτέλεσμα εκείνη της 16ης Αυγούστου να εγκαινιαστεί με άλλη διασκευή από την προβλεπόμενη για το αλβανικό παραδοσιακό τραγούδι «Ωραίε μου Μωριά», που συνδύασε την κιθάρα του Κοσοβάρου Petrit Çeku με το βιολί του Ελληνοαλβανού Jonian Ilias Kadesha σε μια νοσταλγική ανάγνωση. «3 μικρά κομμάτια» του J. Rodrigo και χορωδιακοί ύμνοι τού Max Reger οδήγησαν ευρηματικά στην κορύφωση της συναυλίας, το κουιντέτο έργο 35 του J. Brahms, με το πιάνο τής Κυβέλης Doerken να συντονίζει εύστοχα διακεκριμένους ημεδαπούς και διεθνείς δεξιοτέχνες των εγχόρδων. Αρκετές φετινές εκδηλώσεις διανθίστηκαν με απαγγελίες κειμένων, από τον Όμηρο έως τον Καβάφη, που επωμίστηκε και κινησιολογικά ο ανερχόμενος ηθοποιός Διονύσης Μακρής.

Η μεσημβρινή περίσταση της επομένης, στο λιθόκτιστο Συνεδριακό Κέντρο Μηθύμνης, επιβεβαίωσε την υπέροχη ακουστική του χώρου αλλά και τη χημεία ανάμεσα στον Τσέκου και τον Ελληνορώσο τσελίστα Τιμόθεο Γαβριηλίδη-Πέτριν, ιδίως στις παραλλαγές «La Follia» του Arc.Corelli, ενώ τη συναυλία ολοκλήρωσε εκστατικά το κουιντέτο για κλαρινέτο και έγχορδα του Μότσαρτ, με τον εκτάκτως εμφανιζόμενο David Orlowsky και σειρά από εκλεκτές νεαρές διεθνείς καλλιτέχνιδες των εγχόρδων. Η εσπερινή εκδήλωση, στον έκθετο σε θορύβους αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, αισθαντικά φωτισμένο από τον Δήμο Αβδελιώδη, διένυσε την απόσταση από τις «Σειρήνες» του Debussy, σε πιανιστική εκδοχή με τη Δανάη Doerken, μέσω δύο σπάνιων συνθέσεων του Shostakovich, μέχρι το επίσης δυσεύρετο 2ο κουιντέτο εγχόρδων του Mendelssohn-Bartholdy, με εξάρχουσα στο βιολί την οικουμενικής περιωπής Antje Weithaas.

Οι αδελφές Ντέρκεν εναλλάχθηκαν στην συνοδεία της νεαρής υψιφώνου Δανάης Κοντόρα για τη βραδιά τραγουδιού της 18ης Αυγούστου, που εκτάθηκε από κλασικές arie antiche σε μελωδίες των Mozart, Schubert, R.Strauss και Duparc, με καταληκτική αναδρομή στον Αττίκ και στον Μιχάλη Σουγιούλ! Το Φεστιβάλ κορυφώθηκε με την παρουσίαση (19.8) της παραγγελίας του «Ιθάκη» των Κώστα Μαντζώρου και Νίκου Χαριζάνου, πολυτελώς εγκλωβισμένη ανάμεσα σε εκφραστικά κατάφορτες ερμηνείες, του πρώτου από τα δύο τρίο με πιάνο του Schubert και την «Εξαϋλωμένη νύχτα» του Schoenberg, ευάρμοστα συντονισμένη με την ατμοσφαιρική μετάσταση του τίτλου. Και του χρόνου!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL