Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
27.6°C31.9°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
28 °C
26.4°C29.1°C
5 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
30.0°C32.0°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.8°C30.8°C
3 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
29.0°C29.0°C
0 BF 34%
Μουσεία / Μεταμορφώνουν τον κόσμο για ένα καλύτερο μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μουσεία / Μεταμορφώνουν τον κόσμο για ένα καλύτερο μέλλον

Με θεματικό άξονα τη «Δύναμη των Μουσείων» και τιμώμενο φορέα το MOMus της Θεσσαλονίκης, και τα μουσεία όλης της χώρας να υποδέχονται δωρεάν τους επισκέπτες τους, επιφυλλάσσοντας παράλληλα σειρά εκδηλώσεων και ξεναγήσεων, ετοιμάζεται και φέτος να γιορταστεί αύριο η Διεθνής Ημέρα Μουσείων, όπως έχει καθιερωθεί η 18η Μαΐου.  

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM)  με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος επιδιώκει να αναδείξει τη δύναμη που έχουν τα μουσεία ως φορείς κοινωνικών αλλαγών και βιώσιμης ανάπτυξης και επικεντρώνει τον φετινό εορτασμό στη δυναμική συμβολή των μουσείων σε τρία επίκαιρα ζητήματα, τη βιωσιμότητα, την καινοτομία - νέες τεχνολογίες - προσβασιμότητα και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής μέσω της εκπαίδευσης. «Τα μουσεία μεταμορφώνουν τον κόσμο. Παρουσιάζοντας το παρελθόν, ανοίγουν νέους ορίζοντες και διαμορφώνουν νέες καινοτόμες ιδέες με σκοπό την οικοδόμηση ενός καλύτερου μέλλοντος» υπογραμμίζει το ICOM.

Τιμώμενο το  ΜΟΜus

H γιορτή, που ξεκινάει την Τετάρτη και αναμένεται να κορυφωθεί το Σαββατοκύριακο, φέρνει στο προσκήνιο τον διαδραστικό χαρακτήρα και την κοινωνική διάσταση των μουσείων. Η προσβασιμότητα των μουσειακών συλλογών στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, η πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων που αναπτύσσουν υποστηρίζοντας δημοκρατικές αξίες και παρέχοντας ισότιμες ευκαιρίες διά βίου μάθησης σε όλους, συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας συμμετοχικής κοινωίας των πολιτών, με γνώσεις και διάθεση προσφοράς και δημιουργίας. Δίνει όμως και τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να παρακολουθήσουν ένα πολύπτυχο δράσεων, τις οποίες διοργανώνουν τα μουσεία μας για να τιμήσουν τη Διεθνή Ημέρα τους, με πρώτο και καλύτερο το ΜΟΜus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης, το οποίο επέλεξε το Δ.Σ. του Ελληνικού Τμήματος του ICOM ως τιμώμενο φορέα για το 2022, εκτιμώντας ιδιαίτερα το επιστημονικό, εκπαιδευτικό και ευρύτερα πολιτιστικό έργο που επιτελεί, καθώς και τη δυναμική παρουσία του στον εικαστικό χώρο. Με μια πληθώρα δράσεων, και δωρεάν είσοδο την Τετάρτη και την Παρασκευή στους χώρους του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, θα γιορτάσει το Μουσείο, με αποκορύφωμα την κεντρική του εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο κεντρικό του κτήριο στη Θεσσαλονίκη. 

Διαδικτυακές δράσεις

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας την Τετάρτη 18 και την Πέμπτη 19 του μηνός οργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα συνοδευόμενο από εργαστήριο σε ομάδα προσφύγων, εκπαιδευτικές διαδικτυακές δράσεις για μαθητές, θεματικές περιηγήσεις στο Μουσείο και ψηφιακές εικονικές περιηγήσεις για εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής. Συγκεκριμένα, πραγματοποιεί θεματικές περιηγήσεις στις αίθουσες των Προϊστορικών Συλλογών για τα «Μυστικά ομορφιάς της Μυκηναίας» (18/5, 12μ.) και «Θεοί και δαίμονες. Μια ματιά στη μυκηναϊκή θρησκεία» (19/5, 12μ), εκπαιδευτικό πρόγραμμα την Τετάρτη το πρωί με θέμα «Τα αρχαία παιχνίδια» για πρόσφυγες μαθητές, ενώ από την ιστοσελίδα του διατίθενται ψηφιακές εκπαιδευτικές δράσεις όπως και ψηφιακή εικονική περιήγηση για  εμποδιζόμενα κινητικά άτομα ή άτομα με προβλήματα ακοής σε επιλεγμένες αίθουσες και εκθέματα των μόνιμων Συλλογών του εκθεσιακού χώρου του.

Το Μουσείο Ακρόπολης την Τετάρτη θα είναι ανοιχτό  από τις 8 το πρωί ώς τις 8 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας στουν ενήλικους επισκέπτες του δύο νέες παρουσιάσεις με θέμα «Κρυφές ιστορίες διασποράς» και «Ψηφιακό Μουσείο Ακρόπολης. Νέες διαδραστικές εφαρμογές», ενώ θα διαθέτει για τις οικογένειες το νέο έντυπο «Τα γλυπτά του Παρθενώνα. 6 μικρές ιστορίες χωρισμού».
Οι εκδηλώσεις και οι δράσεις που πραγματοποιούνται πανελλαδικά είναι διαθέσιμες από την ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος του ICOM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL