Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Θέατρο Τέχνης / Το ελληνικό έργο πρωταγωνιστεί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θέατρο Τέχνης / Το ελληνικό έργο πρωταγωνιστεί

Η παράσταση “Cry”, σε σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου, από τις 5 Ιανουαρίου στο Θέατρο της οδού Φρυνίχου

«Αυτό που προτείνουμε ως Θέατρο Τέχνης είναι κάτι πολύ ανθρώπινο, πολύ απλό, που βασίζεται πολύ στην τρυφερότητα της επαφής, με έμπνευση τον στίχο του Ρίτσου από το ‘Πρωινό άστρο’. ‘Μια κίνηση του τρυφερού χεριού σου έσβησε μεμιάς όλο το μαύρο’» έλεγε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης Μαριάννα Κάλμπαρη κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, επιμένοντας πως:

«Αυτή η κίνηση του χεριού είναι το θέατρο, μια κίνηση τρυφερή που σου λέει μην φοβάσαι, είμαστε εδώ, μπορούμε να είμαστε πάλι όλοι μαζί, μπορούμε να ονειρευτούμε όλοι μαζί, έλα μαζί μας, γιατί αυτό που συμβαίνει εδώ δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Καθώς κάτι που καταλάβαμε από όλα όσα περάσαμε τελευταία είναι ότι το θέατρο είναι μοναδικό, αναντικατάστατο και πολύτιμο, γιατί αυτή η συνάντηση που γίνεται κάθε φορά, σε κάθε βραδιά, σε κάθε πρόβα και παράσταση, ανάμεσα σε αυτούς που είναι πάνω και σε όσους είναι κάτω, είναι κάτι υπέροχο, που δεν μπορεί τίποτα να το αντικαταστήσει. Και μοιάζει με την ίδια τη ζωή».

Στο φετινό ρεπερτόριο πρωταγωνιστεί το ελληνικό έργο. Στο Υπόγειο παρουσιάζονται τέσσερις διαφορετικές παραγωγές κλασικών ξένων και σύγχρονων ελληνικών κειμένων, ενώ στη Φρυνίχου συναντάμε μόνο ελληνικά κείμενα και μουσικές παραστάσεις, όπως «Στην οδό Φρυνίχου» και «Παράξενη κοπέλα», ή παραστάσεις με έντονο το μουσικό στοιχείο, όπως «Ποπολάρος» και «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα».

«Θέλουμε νέα κείμενα, κάτι πολύ δύσκολο, καθώς η δραματουργία αντιμετωπίζει παγκοσμίως πολύ μεγάλα προβλήματα, αλλά το θέατρο οφείλει να επιμένει στο ελληνικό κείμενο» υπογράμμισε η Μ. Κάλμπαρη σημειώνοντας πως «μεγάλο ρόλο παίζει φέτος η μουσική και θέλουμε να της δώσουμε χώρο».

Ευχήθηκε «καλή επινόηση στη νέα πραγματικότητα και καλή επανεκκίνηση» αναγνωρίζοντας πως «πρέπει να επαναπροσδιοριστούμε. Το μεγάλο μάθημα που πήραμε είναι ότι μπορούμε να κάνουμε σχέδια και να ονειρευόμαστε, αλλά πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να τα αναπροσαρμόσουμε, να τα ανατρέψουμε, καθώς εκεί βρίσκεται ίσως και όλη η μαγεία της ζωής, στο τυχαίο που συμβαίνει κι έρχεται και τα αλλάζει όλα και σε αναγκάζει να αντιμετωπίσεις αυτό που ήρθε μπροστά σου.  Ό,τι περάσαμε και συνεχίζουμε να περνάμε νομίζω ότι έχει και μια φωτεινή πλευρά που πρέπει να την αξιοποιήσουμε και αξίζει πραγματικά τον κόπο να δούμε τη ζωή μας αλλιώς».

Πρεμιέρα αύριο με τον «Ποπολάρο»

Η έναρξη της συνέντευξης Τύπου επεφύλαξε σε όσους παρευρεθήκαμε την έκπληξη ενός αποσπάσματος από την πρόβα του «Ποπολάρου» παιγμένου σε ένα μπλε του κοβαλτίου πάτωμα, σπαρμένο λουλούδια.

«Σήμερα είναι μεγάλη χαρά και γιορτή για όλους μας, ξεκινήσαμε αυτό το έργο πριν από έναν χρόνο, κάναμε πρόβες, σταματήσαμε και ξαναξεκινήσαμε, με το zoom να μας έχει βοηθήσει να κάνουμε πάρα πολύ ανάλυση και δουλειά που δεν θα κάναμε ποτέ σε μια πρόβα» ανέφερε ο σκηνοθέτης Θοδωρής Αμπαζής.

“Το Γεφύρι της Αρτας” και οι “Λυγερές του Κάτω Κόσμου» σε διαδικτυακή πρεμιέρα στις 25 Νοεμβρίου, ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών

Κατά σειρά εμφάνισης

Τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου παρουσιάζονται «Οι ναυαγοί», που έγραψε η Ηρώ Μπέζου και το σκηνοθετεί με τον Γιάννη Παπαδόπουλο στο Υπόγειο.

Ακολουθεί στις 4 Νοεμβρίου ο «Μακμπέθ» σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη, στις 15 Νοεμβρίου η μουσική παράσταση «Στην οδό Φρυνίχου» με τον Θοδωρή Βουτσικάκη και με καλλιτεχνική επιμέλεια της Λίνας Νικολακοπούλου και στις 13 Δεκεμβρίου το νέο έργο του Γιάννη Καλαβριανού «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα», με αφορμή τη νουβέλα «Μίχαελ Κόλχαας» του Χάινριχ Φον Κλάιστ.

Στις 5 Ιανουαρίου παρουσιάζεται η μετάκληση του άπαιχτου στην Ελλάδα έργου της Λένας Κιτσοπούλου “Cry”, στις 14 Ιανουαρίου η «Παράξενη κοπέλα» σε κείμενο Γιώργου Μπλάνα και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης και με έμπνευση τη ζωή και το έργο της Μαρίκας Νίνου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη.

Στις 4 Φεβρουαρίου παρουσιάζεται η «Αντιγόνη» του Ανούιγ σε σκηνοθεσία Μαρίας Πρωτόπαππα, 14 του μήνα το «Κόκκαλο» των Ιόλης Ανδρεάδη,  Άρη Ασπρούλη, βασισμένο στη ζωή και το έργο του Αντονέν Αρτώ και 28 ο «Δράκος» σε σκηνοθεσία Γιώργου Βαλαή. Στις 4 Μαρτίου το «Μοτέλ» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου, είναι πρώτο έργο πάνω στο θεματικό κύκλο «Η βία παντού».

«Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα» του  Άντερσεν ανεβαίνουν για παιδιά σε σχολεία από τις 12 Οκτωβρίου σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ευστρατίου, που θα διατίθεται και σε audio εκδοχή.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL