Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.4°C17.6°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.1°C14.9°C
1 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.9°C10.7°C
0 BF 81%
Ακρόπολη / Σιωπή της UNESCO απέναντι στην καταστροφή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακρόπολη / Σιωπή της UNESCO απέναντι στην καταστροφή

ΑΚΡΟΠΟΛΗ

Γιατί η UNESCO δεν συζητά για την Ακρόπολη της Αθήνας; Βαρύ το ερώτημα που απευθύνει το Παρατηρητήριο για την Παγκόσμια Κληρονομιά (World Heritage Watch), μέσω του προέδρου του Stephan Doempke, στην UNESCO για τη στάση της απέναντι στην "τσιμεντόστρωση" της Ακρόπολης, την ώρα μάλιστα που, όπως επισημαίνει, το θέμα έχει απασχολήσει τον διεθνή Τύπο. Παράλληλα, καυτηριάζει και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που δεν κατέθεσε όλα τα σχέδια για έγκριση στον διεθνή οργανισμό.

"Σοκαρισμένο" δηλώνει, ευθύς εξαρχής, στην ανακοίνωσή του, το Παρατηρητήριο από το γεγονός ότι "η Επιτροπή Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO δεν σκοπεύει να συζητήσει τις συνεχιζόμενες καταστροφικές κατασκευαστικές εργασίες στην Ακρόπολη της Αθήνας", δεδομένου ότι "η προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς και η διαφύλαξή της από την καταστροφή είναι το πιο σημαντικό έργο της".

"Η UNESCO οφείλει μια εξήγηση στη διεθνή κοινότητα" λέει χαρακτηριστικά ο Stephan Doempke, χαρακτηρίζοντας "ανεξήγητη" τη στάση της για την επίστρωση με οπλισμένο σκυρόδεμα σε ένα από τα πιο σημαντικά και πιο γνωστά μνημεία του κόσμου. "Πρέπει να δράσει άμεσα, αλλιώς χάνουμε έναν ολόκληρο χρόνο μέχρι την επόμενη συνάντηση" της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όπως εξηγεί.

Οι εργασίες στην Ακρόπολη, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Παρατηρητηρίου, πυροδότησαν "καθαρή φρίκη" στην επιστημονική κοινότητα μετά "τον συναγερμό που σήμανε ο καθηγητής Τάσος Τανούλας, πρώην στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού", ενώ από τον Μάρτιο του 2021 το θέμα έχει απασχολήσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης "με λεπτομερή ρεπορτάζ". Ωστόσο, σύμφωνα με τον S. Doempke, "η UNESCO δεν είχε ενημερωθεί για τα σχεδιαζόμενα έργα από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα ήταν υποχρεωμένη να καταθέσει όλα τα σχέδια στον παγκόσμιο οργανισμό για έγκριση".

Δίνοντας το ιστορικό αλλά και τη στόχευση των εργασιών για τις νέες διαδρομές στην Ακρόπολη, σημειώνει ότι "από τον περασμένο Οκτώβριο η ελληνική κυβέρνηση κατασκευάζει έναν ανελκυστήρα σε άμεση γειτνίαση με το Ερέχθειο, με τις παγκοσμίως γνωστές Καρυάτιδες, και ξεκίνησε να δημιουργεί μονοπάτια πλάτους 7-15,5 μ. και ύψους 0,5 μ., με οπλισμένο σκυρόδεμα, που φέρονται να διευκολύνουν την επίσκεψη ατόμων με αναπηρία. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, πιστεύεται ότι δημιουργείται χώρος για πολύ περισσότερους τουρίστες που ήδη συνωστίζονται εκεί. Γι' αυτόν τον σκοπό, έχει τοποθετηθεί στο βράχο εκτεταμένο σύστημα αγωγών για την αποστράγγιση των νερών της βροχής. Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Ίδρυμα Ωνάση".

Επισημαίνει μάλιστα πως "το γεγονός ότι πίσω από αυτά τα έργα είναι η προώθηση του τουρισμού υποδεικνύεται από το σχέδιο επέκτασης των Προπυλαίων με μια μνημειώδη σκάλα, όπως είχε δημιουργηθεί στους ρωμαϊκούς χρόνους, ενώ το υπόλοιπο μνημείο διατηρείται όπως ήταν τον καιρό της ακμάζουσας κλασικής Αθήνας τον 5ο π.Χ αιώνα. Ωστόσο δεν υπάρχει τουριστικό σχέδιο για την Ακρόπολη, όπως θα έπρεπε, φυσικά, για έναν από τους πιο σημαντικούς και με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο".

Δυστυχώς, για ακόμα μια φορά η χώρα διασύρεται διεθνώς εξαιτίας των επιλογών και του τρόπου με τον οποίο επιμένει η κυβέρνηση να διαχειρίζεται την πολιτιστική μας κληρονομιά, ειδικά το κορυφαίο μνημείο της χώρας, ένα μνημείο ιδιαίτερου πολιτιστικού αλλά και συμβολικού εκτοπίσματος για την παγκόσμια κοινότητα.

Το Παρατηρητήριο για την Παγκόσμια Κληρονομιά, εξάλλου, είναι από τους πλέον έγκυρους διεθνείς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς για την πολιτιστική κληρονομιά, μετά την UNESCO και το διεθνές Icomos, που δραστηριοποιούνται για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση της κοινωνίας των πολιτών αλλά και για την καταπολέμηση της εκμετάλλευσης των μνημείων για οικονομικούς λόγους. Και δεν είναι τυχαίο που επιλέγει να κρατά ψηλά στην ατζέντα του το θέμα των επεμβάσεων στην Ακρόπολη, παρεμβαίνοντας προς πάσα κατεύθυνση. Άλλωστε οι τωρινές δηλώσεις του προέδρου του έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση, πριν από ένα μήνα, της έκθεσής του για το 2021, στην οποία περιλαμβάνεται και ο κατάλογος με τα τέσσερα μνημεία της Ευρώπης που "απειλούνται με ανεπανόρθωτες ζημιές ή ακόμα και ανεπανόρθωτες απώλειες", στην πρώτη θέση του οποίου κατατάσσεται η Ακρόπολη.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL