Live τώρα    
Εικαστικοί εκθέτουν έργα στα μπαλκόνια τους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εικαστικοί εκθέτουν έργα στα μπαλκόνια τους

Τον ευφάνταστο και παράδοξο τρόπο της έκθεσης έργων τέχνης σε μπαλκόνια πολυκατοικιών επέλεξε μια κολεκτίβα καλλιτεχνών στο Βερολίνο.

Με τις γκαλερί και τα μουσεία κλειστά λόγω της πανδημίας, δύο επιμελητές, οι Εζγκιούρ Ντουρμουσόγλου και Γιοάνα Βάρτσα, οργάνωσαν μια έκθεση νέων εικαστικών έργων, δίνοντας 48 ώρες στους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για να τα ολοκληρώσουν και να τα εκθέσουν... στα μπαλκόνια των διαμερισμάτων τους.

Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν περίπου πενήντα καλλιτέχνες που κατοικούν και δημιουργούν στο Πρεντσλάουερ Μπεργκ, που είναι κάτι σαν το Καρτιέ Λατέν του Βερολίνου.

Σε ένα μπαλκόνι εμφανιζόταν μια σκάλα με κλαδιά δέντρων, σε κάποιο άλλο μαυρόασπρες φωτογραφίες ανθρώπων που κάθονται στα μπαλκόνια τους, ενώ μια εγκατάσταση χρησιμοποιούσε ρολά από χαρτιά τουαλέτας που ξετυλίγονταν σκεπάζοντας την πρόσοψη του κτηρίου. Ένας καυστικός σχολιασμός της φρενίτιδας των Γερμανών, που έτρεξαν μαζικά να αγοράσουν χαρτιά υγείας μόλις σήμανε ο συναγερμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

«Καθώς η ελευθερία κινήσεών μας έχει ανασταλεί, τα μπαλκόνια έχουν αναχθεί στον μοναδικό χώρο για καθημερινές περφόρμανς και κοινωνικές κινητοποιήσεις» εξηγούν οι καλλιτέχνες, ενώ οι επιμελητές συμπληρώνουν πως τα μπαλκόνια είναι «οι βοηθητικές έξοδοι για να πάρουμε αέρα, να περάσουμε λίγη ώρα στον ήλιο, να καπνίσουμε», ξεφεύγοντας λίγο από τον εγκλεισμό μας.

Ακονίζοντας φαντασία και δημιουργικότητα, οι καλλιτέχνες δεν σταματούν να παράγουν έργα, προσκαλώντας τους ελάχιστους περαστικούς των δρόμων να κοιτάξουν ψηλά και να χαρούν με την εικόνα που βλέπουν.

Στο Βερολίνο, τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων είναι λιγότερο αυστηρά απ' ό,τι σε άλλες περιοχές, με αποτέλεσμα διαβάτες, περαστικοί και περίεργοι να ξαφνιάζονται ευχάριστα, από τις απρόσμενες αυτές συναντήσεις του... αέρα.

Η έκθεση αυτή στα μπαλκόνια των καλλιτεχνών έγινε, όπως εξηγούν οι επιμελητές, «με μηδενικό προϋπολογισμό, χωρίς εγκαίνια, χωρίς συνεύρεση κοινού, σαν μίια προσωπική περιδιάβαση προς ανακάλυψη του ίχνους της ζωής και της τέχνης».

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, οι καλλιτέχνες θα αρχίσουν να μαζεύουν τα έργα τους, τοποθετώντας τα και πάλι μέσα στα ατελιέ τους, εκεί όπου θα απομονωθούν για να πραγματοποιήσουν την επόμενη ιδέα τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0