Την αρχή του τέλους για τη δικομματική κυβέρνηση σηματοδοτεί το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα. Πλέον, στο Μέγαρο Μαξίμου αρχίζουν να σχεδιάζουν την "επόμενη μέρα", αφού ξεκινά μία περίοδος που η Ν.Δ. είναι δεύτερο κόμμα και η κυβέρνηση εμφανίζεται σε αποδρομή. Προσώρας, πάντως, ο Αντ. Σαμαράς προσποιείται πως... δεν κατάλαβε το χθεσινό μήνυμα της ευρωκάλπης, ενώ στο παρασκήνιο σχεδιάζει διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και ανασχηματισμό της κυβέρνησης ως ύστατες κινήσεις "φυγής προς τα εμπρός".
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε χθες, στις δηλώσεις του, να αγνοεί επιδεικτικά την απόφανση των πολιτών και να ισχυρίζεται πως "η κυβέρνηση άντεξε". Με εξαίρεση την υπαινικτική αναφορά πως "η κυβέρνηση πήρε το μήνυμα", ο Αντ. Σαμαράς δεν βρήκε τίποτα... κακό στο εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η κυβέρνηση παραμένει εγγυητής για τη σταθερότητα και την ομαλή πορεία της χώρας. Και συνεχίζει για να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα Μνημόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Σαμαράς, προσθέτοντας πως "σήμερα (σ.σ.: χθες) αποτρέψαμε τον εφιάλτη να γυρίσουμε πίσω την περιπέτεια που ζήσαμε και ξεπεράσαμε".
"Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός έστειλε ένα μήνυμα στην κυβέρνηση, αλλά απέρριψε και την ανατροπή που προωθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ", ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός, διαβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τους πολίτες πως τους άκουσε και γνωρίζει τα προβλήματά τους. Μάλιστα, ταυτίζοντας την κυβέρνησή του με τη χώρα, ο Αντ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι "είναι ευτύχημα για την Ελλάδα ότι η κυβέρνησή μας άντεξε στις ακραίες επιθέσεις εναντίον μας" και κατέληξε λέγοντας ότι "όσοι προσπάθησαν να δώσουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος στις εκλογές απέτυχαν" και πως "το σύνθημα 'την Κυριακή ψηφίζουμε, τη Δευτέρα φεύγουν' έπεσε στο κενό".
Βαρύ κλίμα
Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στη Ν.Δ. και στο Μαξίμου είναι απολύτως αναντίστοιχο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Αντιθέτως, το βασικό κυβερνών κόμμα είδε να χάνει 6-7 ποσοστιαίες μονάδες από τον Ιούνιο του 2012, ενώ κέρδισε μόλις 6 Περιφέρειες. Την ίδια ώρα, δεν κατάφερε να εκλέξει δήμαρχο σε καμία μεγάλη πόλη, ενώ όλες οι προσωπικές επιλογές του Αντ. Σαμαρά (Γ. Ιωαννίδης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος στον Δήμο Αθηναίων, Σταύρος Καλαφάτης στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Βασίλης Μιχαλολιάκος στον Δήμο Πειραιά κ.ά.) καταποντίστηκαν.
Τούτων δοθέντων, ο Αντ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του σχεδιάζουν κινήσεις προκειμένου να εμφανίσουν την κυβέρνηση να προχωρεί σε "φυγή προς τα εμπρός". Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζεται γρήγορα ανασχηματισμός της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να διευρύνει την Κ.Ο. της Ν.Δ., όπως αντιστοίχως και ο Ευ. Βενιζέλος την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Έκτακτο συνέδριο στους ΑΝ.ΕΛΛ.
Εν τω μεταξύ, προβληματισμός επικρατεί και στο κόμμα του Π. Καμμένου, καθώς από το 7,2% που είχε πάρει στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, οι ΑΝ.ΕΛΛ. προτιμήθηκαν χθες μόλις από το 3,3% των ψηφισάντων. Ο πρόεδρος του κόμματος, στις δηλώσεις του, παραδέχθηκε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό, ενώ εξήγγειλε την πραγματοποίηση έκτακτου συνεδρίου, όπου ο Π. Καμμένος θα προχωρήσει σε άνοιγμα προς τις "αντιμνημονιακές-πατριωτικές δυνάμεις", εννοώντας το ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη (που κατάφερε να αποσπάσει το 2,8% των ψήφων) και τους σχηματισμούς των Χρ. Ζώη, Βυρ. Πολύδωρα, Π. Ψωμιάδη, Ν. Νικολόπουλου. Ο κ. Καμμένος επικαλέστηκε "πόλεμο εναντίον του", ενώ ανακοίνωσε πως πριν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου θα απευθύνει κάλεσμα για να διαμορφωθεί "ένα ενιαίο μέτωπο αντιμνημονιακών - πατριωτικών δυνάμεων".