Σε ενδεχόμενη πολιτική συμφωνία εναποθέτει τις ελπίδες του το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να "ξεκολλήσει" η συζήτηση με την τρόικα και να μπορέσει η δικομματική κυβέρνηση να βγάλει το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς έδωσε χθες... την "προσωπική του δέσμευση" στους εκπροσώπους των δανειστών πως ό,τι συμφωνηθεί αυτή τη φορά θα γίνει κατά κεραίαν.
Οι επικεφαλής του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας συναντήθηκαν χθες με τον πρωθυπουργό. Η συνάντηση και η "δύσκολη συζήτηση" -κατά περιγραφές κυβερνητικών πηγών- στο Μέγαρο Μαξίμου διήρκεσε κάτι περισσότερο από 3,5 ώρες, καθώς οι "τροϊκανοί" φέρεται να επιμένουν σε περισσότερες απολύσεις "εδώ και τώρα" στον δημόσιο τομέα. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα, τουλάχιστον, με συνεργάτες του, επισήμανε προς τους Τόμσεν, Μαζούχ, Μορς ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει αν δεχθεί περισσότερες από τις προσυμφωνηθείσες απολύσεις, ενώ αντέτεινε ως "αντίδωρο" να μειωθεί από 12 σε 9 μήνες το διάστημα της "διαθεσιμότητας" των δημοσίων υπαλλήλων πριν από την τελική τους απόλυση.
Πάντως, η τρόικα φέρεται να ζητεί "ποιοτικές" διαφοροποιήσεις ως προς τις "δεξαμενές" απολύσεων, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής", οι τεχνοκράτες -και ιδιαίτερα ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν- ζητούν κυρίως απολύσεις από ΔΕΚΟ, δήμους και ΑΕΙ. Σε κάθε περίπτωση, αργά χθες το βράδυ, συνεργάτες του Αντ. Σαμαρά υποστήριζαν μεν ότι "όλα πρέπει να έχουν τελειώσει έως το Eurogroup της Δευτέρας" -ώστε να εγκριθεί τώρα η δόση και όχι τον Σεπτέμβριο- αλλά παράλληλα εξέφραζαν ελπίδες ότι, εν τέλει, θα βάλουν και οι δανειστές νερό στο κρασί τους, προκειμένου να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε πολιτική συμφωνία.
Διαρκείς συναντήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι με την τρόικα συναντήθηκε χθες βράδυ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος νωρίτερα προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ώστε να συνεννοηθεί με τον Αντ. Σαμαρά για τη στάση που θα τηρήσει η κυβέρνηση, αλλά και για τα έως τώρα "αγκάθια" μεταξύ των δύο πλευρών. Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Σαμαρά - τρόικας, στο Μαξίμου ήταν παρόντες και οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης και Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας.
Ο τελευταίος, εξερχόμενος του Μαξίμου, έκανε λόγο για "πρόοδο" που σημειώθηκε "σε όλα τα θέματα", ενώ προανήγγειλε ότι "πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα". Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε πως "είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία στα θέματα του Δημοσίου", ενώ απέρριψε τις πληροφορίες που θέλουν την κυβέρνηση να αυξάνει τον αριθμό των απολύσεων πέραν των 15.000 εργαζομένων στο Δημόσιο.
"Δεν υπάρχει θέμα συνολικής αύξησης του αριθμού των απολύσεων" είπε. Το εν λόγω θέμα, πάντως, θα εξεταστεί σήμερα το πρωί σε συνάντηση που θα έχουν με την τρόικα οι συναρμόδιοι υπουργοί Κυρ. Μητσοτάκης και Γ. Μιχελάκης (υπουργός Εσωτερικών), με δεδομένο ότι η τρόικα ζητεί να αποτελέσουν οι δήμοι μία σοβαρή "δεξαμενή" για τις απολύσεις.
Παράλληλα, έως την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές, δεν ήταν σαφές αν η τρόικα προσμετρά στις 4.000 απολύσεις που είναι προγραμματισμένο να γίνουν εντός του τρέχοντος έτους τις 2.656 που προέκυψαν από το "λουκέτο" στην ΕΡΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, οι "τροϊκανοί" δεν έχουν πειστεί για τη σκοπιμότητα της κίνησης, αφού, εκτός των απολύσεων, επιβαρύνεται και ο προϋπολογισμός κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου.
Την ίδια στιγμή η σπουδή της κυβέρνησης για απολύσεις "εδώ και τώρα" φέρνει πιο κοντά την "αναδιάρθρωση εν λειτουργία" μεγάλων ΔΕΚΟ, προκειμένου να βρεθούν κι άλλες "δεξαμενές απολύσεων". Στο πλαίσιο αυτό επανέρχονται τα σενάρια για "τσεκούρι" στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΕΛΒΟ και την ΕΑΒ, κάτι που θα γίνει εφικτό την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση "περάσει" από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, με το οποίο θα επιτρέπονται -κατά περίπτωση και με υπουργική απόφαση- οι ομαδικές απολύσεις σε μεγάλες δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις...
"Όχι" Βεστερβέλε σε "κούρεμα"
Πάντως, χθες, νέο "πάγο" έβαλε στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ως προς τις ελπίδες της κυβέρνησης για "κούρεμα" του ελληνικού χρέους μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γκ. Βεστερβέλε, που συναντήθηκε χθες με τον Αντ. Σαμαρά, χαρακτήρισε "εκτός συζήτησης" το "κούρεμα", ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τον "σεβασμό" του στις προσπάθειες των Ελλήνων.