Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, με τοποθετήσεις της στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ News και την εκπομπή «Συνδέσεις», εξέφρασε έντονη ανησυχία για τη διαχείριση της εξωτερικής πολιτικής από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η Νατάσα Γκαρά σημείωσε ότι δεν υπάρχει σταθερή στρατηγική τα τελευταία χρόνια και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χρησιμοποιεί την εξωτερική πολιτική επικοινωνιακά.
Αναφέρθηκε ειδικά στις αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ σχετικά με τους Patriot στο Διδυμότειχο, λέγοντας ότι αυτό δημιουργεί σύγχυση και ανησυχία.
Παράλληλα τόνισε πως η Ελλάδα χρειάζεται σταθερή στρατηγική, με ανοιχτούς διαύλους προς την Τουρκία αλλά και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Για τις πολιτικές εξελίξεις, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε ότι υπάρχει κοινή πολιτική και ιδεολογική βάση με τον Αλέξη Τσίπρα και χαρακτήρισε θετικές τις δημοκρατικές πρωτοβουλίες πολιτών.
Επιπλέον ανέφερε ότι το πολιτικό πλαίσιο που παρουσιάστηκε από το Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται κοντά στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ σχολίασε ότι οι απόψεις της Μαρίας Καρυστιανού απέχουν από τη δική τους ιδεολογική προσέγγιση.
Κλείνοντας, η Νατάσα Γκαρά υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασιών και ενότητας στον προοδευτικό χώρο για να υπάρξει πολιτική αλλαγή και φιλολαϊκές πολιτικές.
Σημεία από τις τοποθετήσεις της Νατάσας Γκαρά
Για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής
- «Εμάς δεν μας ανησυχεί μόνο η διεθνής κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή με τους δύο πολέμους σε εξέλιξη, όπου με επιλογές της κυβέρνησης εμπλεκόμαστε ακόμη και παράλληλα σε κάποιες φάσεις. Δεν μας ανησυχεί μόνο η αναθεωρητική λογική που πιέζει συνεχώς από την πλευρά της Τουρκίας. Μας ανησυχεί το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική τα τελευταία 3-4 χρόνια από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διότι έχουν αξιοποιήσει την εξωτερική πολιτική για επικοινωνιακούς λόγους και τελικά πέφτουν και οι ίδιοι στην παγίδα την οποία προσπάθησαν να στήσουν.
- Γιατί βλέπουμε τις τελευταίες μέρες αντιπαραθετικές δηλώσεις ακόμη και από τα κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό που είπε πριν λίγο ο κ. Συρίγος, εμένα μου προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Διότι ουσιαστικά είπε ότι η απόφαση να πάνε οι Patriot στο Διδυμότειχο μάλλον ήταν λανθασμένη γιατί «δεν πάνε πύραυλοι στα σύνορα», για αυτό και αποσύρθηκαν. Από τη μία είναι απόφαση του πρωθυπουργού και πολιτική απόφαση με πυγμή και αποφασιστικότητα να στέλνονται πολεμικά συστήματα σε ακριτικές περιοχές μετά από λίγο καιρό είναι επιχειρησιακές οι ανάγκες που απαιτούν την απόσυρση τους.
- Αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι να υπάρχει μία σταθερή στρατηγική. Από τη μία ανοικτοί δίαυλοι με την Τουρκία και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα πυγμή και αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Τα ήρεμα νερά ουσιαστικά είναι μία κεφαλίδα που κρύβουν πάρα πολλές φορές είτε την ενημέρωση είτε και την υποχωρητικότητα. Και αυτό μας προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία».
Για τις πολιτικές εξελίξεις και την ανάδυση των νέων πολιτικών σχηματισμών
- «Προφανώς υπάρχει συναντίληψη με τον Αλέξη Τσίπρα. Αλίμονο από τον ίδιο χώρο, από την ίδια μήτρα βρισκόμαστε, έχουμε συμπορευθεί και το ιδεολογικό πλαίσιο στο οποίο κινείται ο Αλέξης Τσίπρας δεν νομίζω να έχει αλλάξει. Είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσες πάντοτε οι ενεργές κινήσεις πολιτών και η συμμετοχή τους στην πολιτική, όταν κινούνται στα δημοκρατικά πλαίσια.
- Στην πολιτική και σε ταραγμένους καιρούς πάντοτε υπάρχουν εξελικτικές διεργασίες. Όπως άκουσα τον λόγο της κ. Καρυστιανού θα σας πω ότι είναι πολύ μακριά από το δικό μας ιδεολογικό πολιτικό πλαίσιο και από το πως βλέπουμε τα πράγματα. Το μανιφέστο που κατατέθηκε δημόσια από τον Ινστιτούτο του Αλέξη Τσίπρα είναι πολύ κοντά στη δική μας ιδεολογική και πολιτική προσέγγιση. Από κει και πέρα, εμείς έχουμε πει ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, προκειμένου να υπάρχει πολιτική αλλαγή και να ασκηθούν προοδευτικές και φιλολαϊκές πολιτικές να έχουμε ενότητα στο χώρο μέσα από συνεργασίες».