Κλείδωσε η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει πρόταση για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής με αντικείμενο τον Κώστα Αχ. Καραμανλή προκειμένου να ελεγχθεί για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος (παράβαση καθήκοντος). Σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, η κυβερνητική πλειοψηφία θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία αμέσως μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ, η οποία αναμένεται σήμερα Δευτέρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, θα επιστρέψει την Τετάρτη από τις ΗΠΑ.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση «δεν θα σταθεί εμπόδιο» σε ενδεχόμενη παραπομπή του πρώην υπουργού Μεταφορών για κακούργημα σε δεύτερο χρόνο, εφόσον αυτό ζητηθεί από το Δικαστικό Συμβούλιο που θα διερευνήσει την υπόθεση. «Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η Δικαιοσύνη» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σκεπτικισμός στην Κ.Ο.
Βουλευτές της Ν.Δ. που αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τις προθέσεις του Μαξίμου να ρίξει τον Καραμανλή στα μαλακά διερωτώνται γιατί η κυβέρνηση δεν επιλέγει το αντίστροφο: να τον παραπέμψει με αυστηρότερη κατηγορία, αφήνοντας στο Δικαστικό Συμβούλιο τη δυνατότητα ευνοϊκότερης ποινικής αποτίμησης.
Μια τέτοια κίνηση, όπως επισημαίνουν, αφενός δεν θα οδηγούσε σε πολιτική-κοινοβουλευτική απομόνωση της Ν.Δ., αφετέρου θα μετρίαζε τη γενικευμένη εντύπωση ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τους πολιτικούς υπεύθυνους για την τραγωδία των Τεμπών.
Το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι «είναι πολύ βαρύ να δεχτούμε για έναν υπουργό ότι ενήργησε με ενδεχόμενο δόλο και άρα να κατηγορηθεί για κακούργημα» είχε και εσωκομματική στόχευση. Στο Μαξίμου έχουν φτάσει προβληματισμοί, ακόμα και μουρμούρες βουλευτών για χειρισμούς που «απειλούν να τορπιλίσουν τις προσπάθειες ανάκαμψης της παράταξης» όπως λέγεται.
Προειδοποιήσεις Καραμανλή σε Μαξίμου
Υποστηρικτές της «ήπιας γραμμής» για τον Κ. Αχ. Καραμανλή σημειώνουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να μετατρέψει σε Ιφιγένεια έναν πολιτικό με το επώνυμο Καραμανλής, ιδίως από τη στιγμή που τον συμπεριέλαβε στο ψηφοδέλτιο των Σερρών μόλις λίγους μήνες μετά την τραγωδία.
Οι διαφωνίες ωστόσο δεν περιορίζονται σε μικροκομματικές στοχεύσεις. Οι πιο διεισδυτικοί επικαλούνται διαρροές από το περιβάλλον του πρώην υπουργού που μέσω δημοσιευμάτων επιδιώκουν να δείξουν ότι ο Καραμανλής «αντέδρασε άμεσα» όταν παρέλαβε (τον Σεπτέμβριο του 2021) τις επιστολές δύο υπηρεσιακών στελεχών του υπουργείου Μεταφορών για την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΟΣΕ. Πώς; Ενημερώνοντας το Μαξίμου. Η πλευρά Καραμανλή αφήνει να εννοηθεί πως υπάρχει αλληλογραφία με την οποία ζήτησε άμεσα προσωπικό και κονδύλια από το κυβερνητικό επιτελείο και το υπουργείο Οικονομικών υπό τον Χρήστο Σταϊκούρα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι 200 εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν με μπλοκάκια ήταν δική του πρωτοβουλία, καθώς «το ΑΣΕΠ κινείται πιο αργά κι από… τον Επιτάφιο». Χρηματοδότηση δόθηκε, όπως λέει, μόνο μετά το δυστύχημα, όταν το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών ανέλαβε ο Χρ. Σταϊκούρας.
Σύμφωνα με την Καθημερινή της 5ης Μαΐου, «η απάντηση του κ. Καραμανλή στους συνομιλητές του είναι ότι ξεκίνησε από τα μέσα του 2022 εκτεταμένη αλληλογραφία με το ΥΠΟΙΚ ζητώντας την αύξηση της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης από τα 45 στα 75 εκατ. ευρώ. Το αίτημα εγκρίθηκε το καλοκαίρι του 2023», δηλαδή μετά την τραγωδία.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι προφανές ότι ο Κ. Αχ. Καραμανλής δεν προτίθεται να θυσιαστεί για να διασωθεί το -ήδη φθαρμένο- πολιτικό κεφάλαιο του Κ. Μητσοτάκη.
Ο ρόλος Μυλωνάκη
Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης φέρεται να έχει αναλάβει τη συνεννόηση με τον Κ. Αχ. Καραμανλή ώστε να ζητήσει, όπως ο Χρήστος Τριαντόπουλος, να παραπεμφθεί στον φυσικό του δικαστή. Ωστόσο, μέχρι προχθές ο Σερραίος πολιτικός δεν είχε δώσει το τελικό ΟΚ.
Υπάρχει η υποψία πως ο Κ. Αχ. Καραμανλής ενδέχεται να προτιμά μια Προανακριτική με πλήρεις αρμοδιότητες ώστε να «αποτινάξει κάθε σκιά από το όνομά του». Η αίσθηση που κυριαρχεί ωστόσο είναι ότι προωθείται μια συμφωνία: παραπομπή για πλημμέλημα από τη Ν.Δ. με αντάλλαγμα την επιλογή του Κ. Αχ. Καραμανλή να ακολουθήσει το παράδειγμα Τριαντόπουλου.
Ως γνωστόν, η αντιπολίτευση, αν συνεδριάσει ουσιαστικά η Προανακριτική, θα ζητήσει την κλήτευση και του πρωθυπουργού ή άλλων κυβερνητικών στελεχών. Σε αντίθεση με τον Χρ. Τριαντόπουλο, για τον οποίο υπήρχε συγκεκριμένο εισαγγελικό πόρισμα, στην περίπτωση Καραμανλή το κατηγορητήριο θα πρέπει να διαμορφωθεί από τα κόμματα. Συνεπώς, αν προκριθεί η διαδικασία τύπου Τριαντόπουλου (απευθείας παραπομπή σε φυσικούς δικαστές), τα μέλη τής -υποχρεωτικά συγκροτούμενης- Προανακριτικής θα πρέπει να παραδώσουν στο Δικαστικό Συμβούλιο πόρισμα. «Τι πόρισμα θα παραδώσουν για την υπόθεση του Κ. Αχ. Καραμανλή αν δεν έχει προηγηθεί καμία έρευνα;» αναρωτιούνται ακόμα και κοινοβουλευτικά στελέχη της Ν.Δ.
Πολιτική εκμετάλλευση
Τέλος, η κυβέρνηση αναμένεται να κλιμακώσει την προσπάθεια πολιτικής εκμετάλλευσης του πορίσματος Καρώνη, με τον ίδιο τον Κ. Μητσοτάκη να υποστηρίζει πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια». Ωστόσο, οι κυβερνητικοί «πανηγυρισμοί» εκτυλίσσονται σε ένα ναρκοθετημένο πεδίο, γεμάτο ερωτήματα και πολιτικές λακκούβες.
Το κλίμα που έχει εδραιωθεί στη μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας είναι ότι επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών. Βουλευτές μεταφέρουν ότι στις εκλογικές τους περιφέρειες οι πολίτες θέτουν επίμονα ζητήματα, όπως η αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας ή το γεγονός ότι αν τα δύο τρένα δεν συγκρούονταν έπειτα από δώδεκα λεπτά στην ίδια γραμμή, «δεν θα μιλούσαμε σήμερα για την πυρόσφαιρα»…