Σενάρια πρόωρων εκλογών πυροδοτεί η πρόθεση του πρωθυπουργού να κατευθυνθούν οι προβλεπόμενες εισπράξεις (300 εκατ. ευρώ) της έκτακτης εισφοράς στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων στους ευάλωτους, ειδικά στους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με τις ερμηνείες γαλάζιων στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να αμβλύνει το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και να επαναπροσεγγίσει ακροατήρια που γύρισαν την πλάτη στη Ν.Δ. στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στο πίσω μέρος του μυαλού του πρωθυπουργού, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, βρίσκεται η προοπτική να στηθούν εθνικές κάλπες εντός του χειμώνα ώστε να «προλάβει» τις διαδικασίες ανασύνθεσης στο φάσμα της Κεντροαριστεράς. Η προχθεσινή απόφαση, άλλωστε, ανακοινώθηκε στη σκιά της έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ που αποτυπώνει την υποχώρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων την περίοδο 2019-2023. Παράλληλα, με αυτή την κίνηση ο Κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κατευνάσει την εσωτερική κριτική, ενόψει της συνεδρίασης της Κ.Ο. την ερχόμενη Τετάρτη.
Ο Θεοχάρης δεν... έβρισκε υπερκέρδη το 2023
Σε αυτό το φόντο, η κυβέρνηση πραγματοποιεί στροφή -έστω... λειψή, καθώς η Ευρωπαϊκή Οδηγία δίνει το περιθώριο φορολόγησης των υπερπλεονασμάτων στο 90%- σε σχέση με την αρχική άρνησή της να αγγίξει τα υπερκέρδη. Στη Βουλή ο Χάρης Θεοχάρης -που καρατομήθηκε από τη θέση του υφυπουργού Οικονομικών στον πρόσφατο ανασχηματισμό- είχε επισημάνει (28 Φεβρουαρίου) προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο ότι η κυβέρνηση δεν θα επιβάλει έκτακτη εισφορά στα δύο διυλιστήρια της χώρας, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση εκτίμησε ότι υπερκέρδη προς φορολόγηση στα διυλιστήρια υπήρχαν μόνο το 2022. Κοινώς, δεν υπήρχαν υπερκέρδη για το 2023!
Η σιωπή Μητσοτάκη στα ερωτήματα του Σ. Φάμελλου
Συν τοις άλλοις ο Κ. Μητσοτάκης ουδέποτε απάντησε -στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή στις 24 Μαΐου- στα πιεστικά ερωτήματα του Σ. Φάμελλου αναφορικά με το αν προτίθεται να φορολογήσει τα υπερκέρδη των διυλιστηρίων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών αξίωσε μια συγγνώμη από τον ΣΥΡΙΖΑ «για την εξαπάτηση των ετών της διακυβέρνησής του και για τους φόρους που έβαλε», στο πλαίσιο μιας επιδίωξης να θολώσει τα νερά. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση δεν έχει ανοίξει παράθυρο για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στα σούπερ μάρκετ, στις τράπεζες και στις εταιρείες προμήθειας ρεύματος. Αναφορικά δε με τη φορολογία των ελευθέρων επαγγελματιών, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν θα αλλάξει η κεντρική φιλοσοφία της πολιτικής απόφασης. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν έχουν υπάρξει αδικίες, όπως λόγου χάρη στο οικογενειακό εισόδημα, αυτές θα τις δούμε», χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.