Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.5°C15.0°C
3 BF 74%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.9°C17.0°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C14.8°C
3 BF 88%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.8°C12.9°C
0 BF 62%
Αλέξης Τσίπρας / Τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Τα μηνύματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ

134244680.jpg

«H ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί, πρώτον, μόνο με την πιστή τήρηση του Καταστατικού του κόμματος και δεύτερον, με τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού από τα όργανά του, τα οποία», όπως φέρεται να είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση».

Το ημερολόγιο έγραφε 29 Ιουνίου όταν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωνε την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία λέγοντας ότι αποφάσισε να παραμερίσει «για να περάσει το νέο κύμα». Μιλώντας για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. που απαιτούν οι καιροί και έπειτα από δύο συντριπτικές εκλογικές ήττες, ο ιστορικός ηγέτης της παράταξης και πρώην πρωθυπουργός καθιστούσε σαφές ότι ο ρόλος του θα είναι αυτός του εγγυητή της ενότητας του κόμματος. Σε δραματικούς τόνους ανακοίνωνε τότε το κλείσιμο ενός πολυετούς κύκλου, εκφράζοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη του «στο πολιτικό προσωπικό του κόμματος και στις αστείρευτες δυνάμεις της κοινωνίας και της Αριστεράς». Κανείς στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ξεχνά ότι ηγήθηκε ενός κόμματος του 4%, το οποίο κατάφερε να απαντήσει στο πολιτικό εκκρεμές της οικονομικής κρίσης και να βρεθεί στους κυβερνητικούς θώκους βγάζοντας τη χώρα από τα Μνημόνια, κρατώντας την κοινωνία όρθια και υπογράφοντας την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών.

Από τον Ιούλιο μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο πολιτικός χρόνος όχι απλώς έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αλλά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βίωσε αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις και αλλαγές, με τον άγνωστο για το ευρύ κοινό Στέφανο Κασσελάκη να αναλαμβάνει την ευθύνη της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κερδίζοντας στην κούρσα διαδοχής του Αλ. Τσίπρα. Εσωκομματικές κάλπες, μετωπικές εσωκομματικές μάχες χαρακωμάτων, ανάδειξη νέας ηγεσίας, μια νέα εκλογική ήττα, «διαγραφές», αποχωρήσεις, αντεγκλήσεις, συλλογικό «μούδιασμα» και πολλά άλλα. Ανεξαρτήτως εσωκομματικής προέλευσης και απόχρωσης, πολλοί στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως σήμερα τα πράγματα είναι οριακά, με τη συνοχή και την ενότητα του κόμματος να βρίσκονται υπό διακινδύνευση.

Επαφές και μηνύματα Τσίπρα

Γι’ αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να παρέμβει προσπαθώντας κατά γενική ομολογία να χτίσει γέφυρες μεταξύ των δύο πλευρών. Το αν οι κινήσεις της τελευταίας εβδομάδας θα έχουν αποτέλεσμα έπειτα από μια άκρως επεισοδιακή Κεντρική Επιτροπή και ένα προαναγγελθέν διαζύγιο (αποχώρηση της Ομπρέλας γαρ) θα φανεί οσονούπω. Εντούτοις, το ερώτημα που πλανάται μέσα και έξω από το κτήριο της Κουμουνδούρου είναι διττό: υπάρχουν προϋποθέσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος κι αν ναι, ποιες; Πάντως, ο Αλ. Τσίπρας εξαρχής είχε ξεκαθαρίσει ότι ούτε στηρίζει κάποιον από τους υποψηφίους στις εσωκομματικές εκλογές ούτε κινείται στο παρασκήνιο. Η επιλογή του ήταν σαφής. Αποφάσισε να μιλήσει και να κινηθεί σε μια δύσκολη στιγμή για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Φυσικά, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι, ανεξαρτήτως της τροπής που μπορούν να πάρουν τα πράγματα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις του Αλ. Τσίπρα τόσο με τον πρόεδρο του κόμματος όσο και με τα στελέχη της μειοψηφίας έγιναν σε απολύτως συντροφικό κλίμα.

Η διαφαινόμενη ρήξη του Στ. Κασσελάκη με το μπλοκ της Έφης Αχτσιόγλου και την τάση των 6+6 είναι δεδομένο ότι κινητοποίησε τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και «προεδρικά» στελέχη της παλιάς φρουράς. Μεταξύ «πυροσβεστικών» τηλεφωνημάτων και συντροφικών τετ α τετ, ο Αλ. Τσίπρας επιδίωξε κατά τα φαινόμενα να στείλει ξεκάθαρα μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Η ανησυχία του, λοιπόν, για τη συνεχιζόμενη ένταση στο εσωτερικό του κόμματος είναι δεδομένη. Αυτό φάνηκε και από τα όσα ειπώθηκαν στη διά ζώσης επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Στελέχη της πλειοψηφίας αλλά και της μειοψηφίας εκτιμούν πως τόσο η συνάντηση μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Στ. Κασσελάκη όσο και οι συναντήσεις που ακολούθησαν έχουν δύο αναγνώσεις. Η πρώτη αφορά το μήνυμά του προς τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να λειτουργήσει συμπεριληπτικά. Άλλωστε, η διαρροή που δόθηκε από την πλευρά του περιβάλλοντος του Αλ. Τσίπρα είχε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: το ζήτημα της ενότητας έχει σημασία αφενός μεν για να μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. να ασκεί αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση της Δεξιάς, αφετέρου δε ενόψει της επικείμενης μάχης των κρίσιμων ευρωεκλογών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο ίδιος διατύπωσε τη θέση ότι η ενότητα μπορεί να διαφυλαχθεί πρώτον, μόνο με την πιστή τήρηση του Καταστατικού του κόμματος και δεύτερον, με τη χάραξη πολιτικού σχεδιασμού από τα όργανά του, τα οποία, όπως φέρεται να είπε, πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς αποκλεισμούς και με συμπεριληπτική για όλες τις απόψεις διάθεση. Από την πλευρά τους, συνεργάτες του Στ. Κασσελάκη σημείωσαν ότι η συνάντηση των δύο έγινε σε πολύ καλό κλίμα, αποκαλύπτοντας πως υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ τους. Σημειωτέον, το «αντάμωμα» έγινε στο πολιτικό γραφείο του πρώην πρωθυπουργού έπειτα από τηλεφώνημα του Στ. Κασσελάκη.

Οι γέφυρες με τους διαφωνούντες

Η δεύτερη ανάγνωση των συναντήσεων σχετίζεται με τα μηνύματα του Αλ. Τσίπρα προς τους διαφωνούντες. Πέρα από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που υπήρξαν κατά πληροφορίες, ο πρώην πρωθυπουργός συνομίλησε κατ’ ιδίαν με τον Νάσο Ηλιόπουλο και στη συνέχεια με τον Διονύση Τεμπονέρα. Είχε προηγηθεί η δημόσια συνάντησή του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη στη Νέα Σμύρνη, η οποία βέβαια από το περιβάλλον του παρουσιάστηκε αποκλειστικά ως μια συνάντηση μεταξύ φίλων και συνεργατών, χωρίς να τη συνδέουν με την πολιτική επικαιρότητα. Εντούτοις, οι μυημένοι στη συριζαϊκή πραγματικότητα θεωρούν δεδομένο ότι και αυτή η συνάντηση αποτελεί κομμάτι του εσωκομματικού παζλ και των πρωτοβουλιών που έχουν υπάρξει προκειμένου να αποφευχθεί μια νέα ρήξη. Στο τραπέζι πάντως με επίσημο πλέον τρόπο, και δη διά στόματος Στ. Κασσελάκη, βρίσκεται η δημιουργία ενός ενιαίου πολιτικού κέντρου. Το αν αυτό αρκεί θα φανεί τα επόμενα 24ωρα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL