Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.9°C16.4°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
9 °C
8.2°C10.5°C
3 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.4°C
3 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
12 °C
11.9°C13.0°C
3 BF 71%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

13423142a.jpg

Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παρουσιάζουμε σήμερα έναν μικρό οδηγό επιβίωσης απέναντι στην τοξική καφρίλα που θα ξεράσουν οι δεξιοί στο Διαδίκτυο.

Η υπόθεση της Ηλένιας: Το 1974, στην πρώτη επέτειο του Πολυτεχνείου, ένας νεαρός παρουσίασε το σκίτσο μιας κοπέλας που ισχυρίστηκε πως λεγόταν Ηλένια Ασημακοπούλου.

Είπε ότι βρισκόταν μαζί της το βράδυ της εκκένωσης του Πολυτεχνείου. Και ότι όταν βγήκαν από το κτήριο, η κοπέλα χτυπήθηκε από σφαίρα στην πλάτη, ο ίδιος συνελήφθη και δεν την ξαναβρήκε ποτέ ούτε έμαθε ποτέ τι απέγινε.

Η ιστορία προκάλεσε συγκίνηση και το σκίτσο της Ηλένιας δημοσιεύτηκε στις εφημερίδες. Όμως λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι το σκίτσο ήταν από μια διαφήμιση σαμπουάν που είχε δημοσιευτεί σε ξένο περιοδικό.

Ο νεαρός αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι έλεγε ψέματα.

Και αποκαλύφθηκε ότι μπαινόβγαινε στην ΚΥΠ, όπου κάποιος γνωστός του αξιωματικός προσπαθούσε να τον αξιοποιήσει ως πρακτοράκο μέσα στους φοιτητικούς χώρους. Ο ίδιος το παραδέχτηκε.

Οι χουντικοί πανηγύρισαν την αποκάλυψη των fake news, παραλείποντας φυσικά τη λεπτομέρεια με την ΚΥΠ.

Και έσπευσαν να διακηρύξουν ότι το Πολυτεχνείο ήταν στο σύνολό του μια μούφα και νεκροί δεν υπήρξαν ποτέ. Σήμερα το ίδιο διακηρύσσουν και οι δεξιοί.

Διότι οι σημερινοί δεξιοί του Διαδικτύου δεν κατάγονται ιδεολογικά από τη Ν.Δ. του Καραμανλή. Κατάγονται ιδεολογικά από τη Χούντα.

Και είναι και αρκετά ανόητοι ώστε να βγάζουν ένα γενικό συμπέρασμα από μια ειδική προκείμενη. Αφού η Ηλένια δεν υπήρξε, κανένας νεκρός δεν υπήρξε.

Και αφού ο τύπος έλεγε ψέματα, όλο το Πολυτεχνείο είναι ψέμα.

Δεύτερον: Δεν υπήρξαν νεκροί μέσα στο Πολυτεχνείο. Αυτό ήταν η υπερασπιστική γραμμή του Παπαδόπουλου και του Ιωαννίδη στη δίκη και τη συντήρησε μέχρι τις μέρες μας ο Άδωνης Γεωργιάδης.

Το περιέφερε μάλιστα ως επιχείρημα μέχρι πρόσφατα, όταν ήταν ήδη υπουργός.

Δεν ξέρουμε ποια αξία έχει, αφού υπήρχαν νεκροί έξω από το Πολυτεχνείο. Προφανώς είναι προσπάθεια να ακυρωθεί το Πολυτεχνείο ως συμβολισμός.

Αλλά και επιχείρημα να αμφισβητηθούν και οι νεκροί έξω από το Πολυτεχνείο.

Ο Γεωργιάδης έχει ισχυριστεί πως οι Αριστεροί πήραν το δελτίο συμβάντων εκείνων των ημερών και παρουσίασαν τους νεκρούς ως νεκρούς του Πολυτεχνείου.

Πράγμα που είναι ηλιθιότητα. Γιατί κανένα δελτίο συμβάντων εκείνης της εποχής δεν περιλάμβανε 24 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες από σφαίρες.

Κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα τότε αν θυμάστε.

Ο Παπαδόπουλος και ο Ιωαννίδης, πνευματικοί πατέρες του Άδωνη, ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους πως οι νεκροί αυτοί ήταν από πυροβολισμούς στον αέρα και βλήματα που τους χτύπησαν πέφτοντας στη γη.

Πράγμα που δεν στέκει, γιατί υπήρξαν άνθρωποι που πυροβολήθηκαν από μικρή απόσταση και χτυπήθηκαν στο στήθος ή στα σπλάχνα.

Αλλά και δεκάδες άνθρωποι που τραυματίστηκαν κατέθεσαν στο δικαστήριο τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πυροβολήθηκαν από στρατιωτικούς και αστυνομικούς.

Για τους λάτρεις της στατιστικής: υπάρχουν 24 νεκροί πλήρως ταυτοποιημένοι και άλλοι 16 που επιβεβαιώνονται από μαρτυρίες, αλλά δεν είναι γνωστά τα στοιχεία τους.

Υπάρχουν άλλες 30 περιπτώσεις που δεν κατέστη δυνατόν να διερευνηθούν.

Εχουν καταγραφεί 1.103 τραυματίες από τα στοιχεία των νοσοκομείων, ενώ ο αριθμός των τραυματιών που απέφυγαν να ζητήσουν πρώτες βοήθειες είναι άγνωστος.

Και, εκτός από την αστυνομία και τον στρατό, στους φόνους εμπλέκονται και παρακρατικοί του Κόμματος 4ης Αυγούστου του Πλεύρη.

Αυτά. Και του χρόνου να είμαστε καλά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL