Live τώρα    
Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. / Με τον αέρα της μεγάλης συμμετοχής στον δεύτερο γύρο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. / Με τον αέρα της μεγάλης συμμετοχής στον δεύτερο γύρο

133931970.jpg

Στις 24 Σεπτεμβρίου θα διενεργηθούν οι επαναληπτικές εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με βάση την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ). Η συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες της 17ης Σεπτεμβρίου ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Συνολικά, στα 537 εκλογικά τμήματα ψήφισαν 148.821 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., εκ των οποίων το 35% ήταν νέα. Η μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες έφερε αισιοδοξία στην Κουμουνδούρου, με τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου να χαρακτηρίζει ιστορική την προχθεσινή ημέρα, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. οφείλει να ανταποκριθεί με συλλογικότητα στο μαζικότατο μήνυμα της κοινωνίας.

Η ανακοίνωση της ΚΕΦΕ

Από το σύνολο των ψηφοδελτίων, τα έγκυρα ήταν 147.821, τα λευκά 293 και τα άκυρα 1.220. Όπως ανακοίνωσε η ΚΕΦΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης κατέλαβε την πρώτη θέση με ποσοστό 44,91% και 66.156 ψήφους. Η Έφη Αχτσιόγλου ήρθε δεύτερη με 53.292 ψήφους και ποσοστό 36,18%. Τρίτος, αλλά με μικρή διαφορά από τον Νίκο Παππά ήρθε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 13.156 ψήφους και 8,93%. Ο Νίκος Παππάς συγκέντρωσε 8,68% και 12.787 ψήφους, ενώ ο Στέφανος Τζουμάκας συγκέντρωσε 1.917 ψήφους και 1,3%.

Πώς ψηφίζουν τα μέλη που δεν προσήλθαν στις κάλπες

Τα μέλη που δεν ψήφισαν την περασμένη Κυριακή οφείλουν μέχρι την Τετάρτη στις 6 μ.μ. να αποστείλουν προς έγκριση τα στοιχεία τους. Αφού ελεγχθούν και διαπιστωθεί ότι είναι παλαιά μέλη, θα ενταχθούν στον εκλογικό κατάλογο. Το e-mail αποστολής είναι το [email protected] και σε αυτό θα αποστείλουν τα εξής στοιχεία: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, έτος γέννησης, e-mail, κινητό τηλέφωνο ή ειδικό εκλογικό αριθμό.

Κασσελάκης: Ελπίδα είμαστε όλοι μαζί

Ο Στέφανος Κασσελάκης μίλησε για απρόσμενα μεγάλη προσέλευση του κόσμου και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στον δεύτερο γύρο. Αρχικά, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για το τραγικό δυστύχημα με τους Έλληνες στρατιωτικούς στη Λιβύη. Στη συνέχεια ευχαρίστησε «από καρδιάς όλους τους εθελοντές, όχι μόνο εκείνους που δούλεψαν σκληρά για τη δικιά μας καμπάνια, αλλά και όλους όσους ήταν στις εφορευτικές επιτροπές, τις νομαρχιακές, στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή». «Την πρώτη εβδομάδα ο κόσμος μού έλεγε να αντέξω τις επιθέσεις από όλα τα συστήματα που όλοι γνωρίζετε. Τη δεύτερη και τρίτη εβδομάδα έγινε “είσαι η ελπίδα μας”. Ελπίδα είμαστε όλοι μαζί, όχι εγώ μόνος μου. Για να γίνει αυτή η ελπίδα πράξη, θα πρέπει όλοι να επιστρέψουμε την Κυριακή στις κάλπες, να κερδίσουμε και να μπορέσουμε να αναμετρηθούμε με την κυβέρνηση, που αυτή τη στιγμή δεν εκπροσωπεί επαρκώς την ιστορία του κόσμου. Πάμε για τη νίκη» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Σ. Κασσελάκης.

Σημειωτέον ότι σήμερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στις πληγείσες περιοχές των Τρικάλων και της Καρδίτσας. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του θα είναι η γέφυρα της Μεταμόρφωσης, στις 11.30 π.μ. Μεταξύ άλλων, θα συναντηθεί με αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέλη ομάδων αλληλεγγύης και κατοίκους των Νομών Τρικάλων και Καρδίτσας.

Αχτσιόγλου: Η επόμενη Κυριακή θα είναι καθοριστική

«Σήμερα είναι μία μεγάλη βραδιά για την παράταξή μας. 146.000 πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για την ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης, για την ενδυνάμωση της Αριστεράς στη σύγχρονη εποχή. Για ένα κόμμα που θα είναι ισχυρό, που θα είναι σύγχρονο, που θα μπορεί να μας οδηγήσει και πάλι στη νέα νικηφόρα πορεία» ανέφερε η Έ. Αχτσιόγλου και συμπλήρωσε: «Σας ευχαριστώ όλες και όλους. Ήταν η καλύτερη απάντηση στους κήρυκες της ηττοπάθειας. Είναι η καλύτερη απάντηση απέναντι σε όσους επιτίθενται στις αξίες μας που όλοι υπηρετούμε, με πρωτεργάτη τον Αλέξη Τσίπρα. Σας καλώ τώρα να προσέλθετε στις κάλπες και την επόμενη Κυριακή. Θα είναι καθοριστική. Θα καθορίσει αν τους αγώνες που έχουμε μπροστά μας θα τους δώσουμε με πολιτικούς όρους ή όχι. Μιλώ για τους αγώνες στο πραγματικό πεδίο. Στη Βουλή και στην κοινωνία. Αν θα τους δώσουμε με όρους σοβαρότητας, εμπειρίας και ευθύνης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν μπορεί να πορεύεται στα θολά νερά των εύκολων λύσεων. Έχουμε ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό να είμαστε ειλικρινείς».

Τσακαλώτος: H μεταπολιτική έχει διεισδύσει εκεί που δεν το περιμένεις

«Εδωσα μια μάχη με πολλούς συντρόφους και πολλές συντρόφισσες για τις ιδέες της Αριστεράς, για την ιστορία και για την προοπτική της Αριστεράς. Κατά την άποψή μου, μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μία ουσιαστική αντιπολίτευση στην καταστροφική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Πρόσθεσε δε ότι είναι αναγκασμένος να πει «ότι η μεταπολιτική, δηλαδή η έμφαση στο πρόσωπο, στην εικόνα, έναντι στην ουσία της πολιτικής, έχει διεισδύσει ακόμα και εκεί που δεν το περιμένει κανείς. Είναι προφανές ότι στη συνέχεια θα υπάρχει η ίδια επιμονή για την Αριστερά και την ουσία της πολιτικής».

Παππάς: Η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή

«Η παράταξη βγαίνει πιο δυνατή» από αυτή τη διαδικασία σημείωσε ο Ν. Παππάς, τονίζοντας ότι η εκλογική διαδικασία είναι «απόδειξη ότι πρέπει να προχωρήσουμε ταχύτατα στον μετασχηματισμό του κόμματός μας σε μια αριστερή, προοδευτική, δημοκρατική παράταξη». Παράλληλα, έδωσε συγχαρητήρια σε όσους και όσες εργάστηκαν «για να γίνει άψογα αυτή η μεγάλη δημοκρατική γιορτή», ενώ ευχαρίστησε όσους στήριξαν την υποψηφιότητά του. «Σε κάθε περίπτωση, όπως παλιά, όπως και τώρα, όπως και πάντα, θα αγωνίζομαι για την ενότητα της παράταξης, για να γίνει πιο δυνατή» πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Από αύριο όλοι οι συνυποψήφιοι, που τους ευχαριστώ για το υψηλό επίπεδο ήθους και ποιότητας του διαλόγου κατά την προεκλογική περίοδο, έχουμε υποχρέωση, από όποια θέση μας έταξε ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ, ο προοδευτικός κόσμος, να υπηρετήσουμε την ανάγκη για μια μεγάλη προοδευτική αλλαγή, να υπηρετήσουμε την παράταξη της νίκης».

Τζουμάκας: Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει κρίση ηγεσίας

Ο Σ. Τζουμάκας ευχαρίστησε με δήλωσή του τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για τη συμμετοχή τους στις εκλογές και τη στήριξή τους στο πρόσωπό του. Παράλληλα, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα συνεχίσει να έχει κρίση ηγεσίας. Μεταξύ άλλων, στη μακροσκελή του δήλωση ανέφερε τα εξής: «Έχουμε ενεργούμενα πρόσωπα και ομάδες πέριξ αυτών μέσα και έξω από τη χώρα με σκοπό την ιδιοτελή διάλυση και των προοδευτικών δυνάμεων και την περαιτέρω εξάρτηση της χώρας. Παράλληλα έχουμε και ενσωματωμένες δυνάμεις στο σύστημα και ως εκφραστές της κρίσης. Όμως δεν μπορούμε να εξισώνουμε τα “ενεργούμενα”, που επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την κρίση ιδιοτελώς, με τους εκφραστές της κρίσης. Η κρίση αυτή επηρεάζει και τις επιλογές των μελών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πάντα ήμουν και είμαι σταθερά υπέρ του αυτοπροσδιορισμού στην πολιτική είτε ως πρόσωπα είτε ως συλλογικότητες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL