Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
30 °C
28.7°C30.4°C
3 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.6°C28.8°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
24.9°C28.0°C
2 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.8°C28.3°C
1 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.1°C26.3°C
0 BF 57%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

13392752a.jpg

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μπλεγμένος στα δικά του και προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες του, ο Μητσοτάκης παράγει κυβερνητικό έργο ιστορικής σημασίας.

Ενα πολύ σημαντικό πράγμα που ετοιμάζει είναι η υποχρεωτική ασφάλιση κατοικιών, επιχειρήσεων, αγροτικών καλλιεργειών κ.λπ. από φυσικές καταστροφές.

Και το χειρότερο είναι ότι το πλασάρει και ως οικολογικό μέτρο.

Στην πραγματικότητα είναι μια τεράστια μπίζνα. Σπρώχνει όλη την Ελλάδα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Την ώρα που η κυβέρνηση δεν διευκρινίζει ποια αντιπλημμυρικά έργα είχε ολοκληρώσει στη Θεσσαλία και ποια όχι.

Την ώρα που χρωστάει απαντήσεις για πολύ χοντρά ζητήματα, όπως ποιος και γιατί έσπασε το ανάχωμα στον Παλαμά Καρδίτσας και γιατί η κυβέρνηση το επέτρεψε.

Την ώρα που παραδέχεται ότι έχει αφαιρέσει αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν ποτέ.

Και -για να μην ξεχνάμε και τις φωτιές- την ώρα που η στρατηγική της στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι διώξτε τον κόσμο με το 112 και αφήστε τα σπίτια να καούν.

Και βεβαίως όταν είναι έκθετη για το γεγονός ότι στη χώρα δεν υπάρχει η παραμικρή πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού.

Αντί να απαντήσει σε αυτά όμως, έρχεται και λέει: Λοιπόν, θα σας υποχρεώσω να ασφαλίσετε τα σπίτια και τα μαγαζιά σας από φυσικές καταστροφές.

Ετσι ώστε στον επόμενο Παλαμά Καρδίτσας να μην χρειαστεί να βάλω το χέρι στην τσέπη.

Και να βγάλουν λεφτά με ουρά οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Μην πάτε μακριά. Είναι γνωστό ότι το fund CVC-Capital, εκτός από πολλά ιδιωτικά νοσοκομεία, το 10% της ΔΕΗ και δύο μεγάλες εταιρείες καταναλωτικών προϊόντων, έχει πάρει και την Εθνική Ασφαλιστική.

Α, και την κόρη του Μητσοτάκη υπάλληλο.

Και είναι επίσης γνωστό ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ θετικά τα συμφέροντα της CVC Capital.

Οπως και της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, αλλά αυτό είναι μια παράλληλη ιστορία.

Σκεφτείτε λοιπόν τι σούπερ μπίζνα είναι μια κυβέρνηση να υποχρεώσει 10 εκατ. ανθρώπους να σου έρθουν πελάτες, σταθερά και μόνιμα.

Ανιδιοτελώς φυσικά, ε; Μην πάει το μυαλό σας σε μίζες και σε τέτοια. Την κλιματική κρίση προσπαθεί να διαχειριστεί η κυβέρνηση. Από ανιδιοτέλεια το κάνει.

Τα παπαγαλάκια της λίστας Πέτσα λένε έλα, μωρέ, σιγά το θέμα, 90 ευρώ τον χρόνο είναι μια ασφάλιση για φυσικές καταστροφές.

Και άλλα 90 για το μαγαζί, 180. Αλλά τέλος πάντων.

Αλλά όταν θα γίνει υποχρεωτική, σιγά μην παραμείνει 90 τον χρόνο. Τι ξέρετε εσείς από υγιή ανταγωνισμό και ελεύθερη αγορά.

Λοιπόν, καθαρά και ξάστερα. Είναι σκάνδαλο. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις κάποιον να ασφαλιστεί για φυσικές καταστροφές, όταν κρίνει ότι δεν κινδυνεύει από φυσικές καταστροφές.

Μόνο και μόνο για να έχει λεφτά η εταιρεία να αποζημιώσει αυτούς που θα καταστραφούν.

Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι θα περάσουν το Αστεροσκοπείο στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Και αυτό είναι σκάνδαλο.

Πρώτα το κατηγόρησαν για αντικυβερνητική προπαγάνδα. Επειδή είπε ότι φέτος με τις μισές πυρκαγιές κάηκαν τριπλάσιες εκτάσεις.

Και τώρα καταργούν την αυτονομία του και το θέτουν υπό κυβερνητικό έλεγχο. Είναι αδιανόητο, ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο.

Το επιτελικό κράτος που ξεβρακώθηκε στις φωτιές και στις πλημμύρες δεν αντέχει την επιστημονική αυτονομία του Αστεροσκοπείου. Ζούμε στη Βόρεια Κορέα.

Δεν πρέπει να έχουν ξαναγίνει αυτά στην Ελλάδα. Ούτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ούτε σε άλλη χώρα γενικώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL