Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.9°C20.8°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.0°C
4 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.9°C17.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.2°C16.9°C
2 BF 63%
70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Πλημμύρες και καταστροφές μιας άλλης εποχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

70+1 χρόνια ΑΥΓΗ / Πλημμύρες και καταστροφές μιας άλλης εποχής

Εκτάκτως αυτή την εβδομάδα, η στήλη μας καταγράφει τις μεγάλες πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από τον φωτογραφικό φακό και την πένα της ΑΥΓΗΣ.

Στις 13 Οκτωβρίου 1955, μια σφοδρή καταιγίδα χτύπησε πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Πραγματική καταστροφή έγινε στον Βόλο: τα ορμητικά νερά παρέσυραν τις σκηνές των σεισμόπληκτων, όπου διέμεναν 3.500 άνθρωποι μετά τον σεισμό 6,2 ρίχτερ του Απριλίου του ίδιου έτους. Η πλημμύρα έπιασε τους κατοίκους κυριολεκτικά στον ύπνο: 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσά τους και αρκετά παιδιά. Όπως βλέπετε στην ανταπόκριση του απεσταλμένου της ΑΥΓΗΣ, όπως και φέτος έτσι και τότε, η καταστροφή προκλήθηκε εν μέρει λόγω της υπερχείλισης του χείμαρρου Κραυσιδώνα. 

Σοβαρές ζημιές – ευτυχώς χωρίς νεκρούς – είχε και η Αθήνα. Στις φωτογραφίες ο πλημμυρισμένος σταθμός Λαρίσης, αλλά και μετακίνηση με βάρκα στο Μοσχάτο.  

Με αφορμή τις πλημμύρες αυτές, η ΑΥΓΗ φιλοξένησε μια μεγάλη έρευνα με θέμα «Γιατί πνίγεται η Αθήνα». Το αποχετευτικό δίκτυο βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση «από εκείνη της Αρχαιότητας», συμπεραίνει η εφημερίδα. 

Νοέμβριος 1961: Δύο μόλις ημέρες μετά τις εκλογές «βίας και νοθείας», πρωτοφανής θεομηνία πλήττει την πρωτεύουσα. Εκτός από τους 44 νεκρούς, η πλημμύρα κατέστρεψε και 4.000 σπίτια, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους στις συνοικίες του Περιστερίου, των Λιοσίων και του Αγ. Ιωάννη Ρέντη. 

Τα λαϊκά προάστεια πλήρωσαν βαρύ τίμημα και στην πλημμύρα του 1977. Τα περισσότερα από τα θύματα διέμεναν σε Κορυδαλλό, Κερατσίνι και Κοκκινιά.

Λίγες μέρες μετά την καταστροφή, η ΑΥΓΗ ζήτησε από τον πρόεδρο του ΤΕΕ να τοποθετηθεί για τους λόγους για τους οποίους οι πλημμύρες χτυπούν τόσο συχνά την πρωτεύουσα. «Η Αθήνα πεθαίνει» ήταν η απάντηση του προέδρου, επισημαίνοντας πως τα βασικά προβλήματα της πρωτεύουσα είναι η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού, το κυκλοφοριακό, η μόλυνση και η έλλειψη πρασίνου, ενώ κατήγγειλε την «πλήρη ανεπάρκεια των δικτύων αποχέτευσης και ομβρίων». 

Κλείνουμε με ένα συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο του 1994. «Νεκροί και συντρίμμια, το μήνυμα για το μέλλον». Είναι Οκτώβριος και μια νεροποντή προκαλεί την υπερχείλιση του ρέματος Ποδονίφτη στο ύψος της Νέας Φιλαδέλφειας. Νέα Ιωνία και Περισσός επίσης πλημμύρισαν. 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ και οι υλικές καταστροφές ήταν τεράστιες – ανάμεσά τους οι ζημιές που προκλήθηκαν στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, λόγω των υδάτων που πλημμύρισαν την έδρα του κόμματος στον Περισσό. 

Το τρομερό (και) σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι η καταστροφή ήταν σε μεγάλο βαθμό ανθρωπογενής. Όπως αποδείχθηκε στο δικαστήριο που επιδίκασε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, η πλημμύρα προκλήθηκε λόγω των έργων «εγκιβωτισμού» (μπαζώματος) του ρέματος του Ποδονίφτη. 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL