Ώρα μηδέν για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τα βλέμματα εντός και εκτός Κουμουνδούρου να στρέφονται προς τις εσωκομματικές κάλπες της ερχόμενης Κυριακής. Οι 5 διεκδικητές της ηγεσίας κορυφώνουν τις δραστηριότητές τους, δίνοντας το πολιτικό τους στίγμα για το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνολικά θα στηθούν 570 εκλογικά τμήματα, ενώ το μεγάλο στοίχημα για την Κουμουνδούρου παραμένει η μαζική συμμετοχή των πολιτών.
Αχτσιόγλου: Στήριξη των συνδικάτων και των επιστημονικών φορέων
Με εκπροσώπους επαγγελματικών και συνδικαλιστικών φορέων συνομίλησε χθες στα Πετράλωνα η Έφη Αχτσιόγλου, ξεδιπλώνοντας την ατζέντα της για τους εργαζόμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιστήμονες. Η ίδια ξεκαθάρισε ότι τα ζητήματα της εργασίας βρίσκονται στον πυρήνα του πολιτικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και δημιουργούν διαχωριστικές γραμμές στρατηγικού χαρακτήρα με τη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, πρόταξε την ανάγκη ενίσχυσης των συνδικάτων, των σωματείων και των επιστημονικών φορέων, ο ρόλος των οποίων έχει κομβική σημασία, όπως είπε, για τη λειτουργία του κράτους, ενώ υποστήριξε πως αποτελούν οξυγόνο για τη δημοκρατία. Την ίδια ώρα, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και στις προτεραιότητες Χατζηδάκη και Γεωργιάδη. Νωρίτερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega, η υποψήφια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. κατηγόρησε την κυβέρνηση για δυστοπία, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι κάνει διαρκώς αυτονόητες διαπιστώσεις. Παράλληλα, στηλίτευσε τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό και πολιτικές πρόληψης με αφορμή τις φυσικές καταστροφές. Ως προς την υποψηφιότητά της, εκτίμησε ότι εξασφαλίζει την ενότητα του κόμματος αλλά και τη δημιουργία μίας εναλλακτικής προοπτικής για τον τόπο στον αντίποδα της στρατηγικής που ακολουθεί η Ν.Δ. Σήμερα στις 8 μ.μ. στο Αιγάλεω θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση με μέλη και φίλους του κόμματος. Χθες συνδικαλιστές από τον δημόσιο τομέα καθώς και το μέλος της Π.Γ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασαν τη στήριξή τους προς την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου.
Παππάς: Παράταξη νίκης
Με σκληρή κριτική απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ. ξεκίνησε την κεντρική του ομιλία στη Δάφνη ο Νίκος Παππάς. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να υποστηρίξει πλέον ότι φταίνε οι προηγούμενοι, καθώς κυβερνά για δεύτερη τετραετία. Εκτίμησε δε ότι δεν έχει τη δυνατότητα των μεγάλων δαπανών όπως την περίοδο 2019-2023 για να διαμορφώσει συναινέσεις γύρω από την πολιτική του. Επίσης, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η επόμενη εκλογική μάχη θα δοθεί σε καθεστώς ενισχυμένης αναλογικής, κάνοντας παράλληλα αυτοκριτική και για τη στρατηγική του κόμματος αναφορικά με την απλή αναλογική, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «ψήφισε και πλήρωσε». «Η εκλογική νίκη προϋποθέτει ευρεία συσπείρωση δυνάμεων» σημείωσε χαρακτηριστικά. Αναφερθείς στην εν λόγω πολιτική στόχευση, υπενθύμισε ότι το κόμμα της Κουμουνδούρου κατάφερε να κερδίσει κατά το παρελθόν τη Δεξιά συσπειρώνοντας δυνάμεις από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο με στόχο τη δημιουργία μίας σύγχρονης, προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης, στρατηγική που επισημοποιήθηκε και στη διακήρυξη του 2019. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα προγραμματικά ζητήματα, ενώ άσκησε, μεταξύ άλλων, κριτική σε τοποθετήσεις στελεχών που υπονόησαν ότι «κάποιες από τις πολιτικές που δυσκόλεψαν την κοινωνία ήταν και δικές μας επιλογές, ενώ είχαν επιβληθεί από την τρόικα», για να προσθέσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. πλήρωσε και ατυχείς δηλώσεις που τον αποξένωσαν από τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Τόνισε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η παράταξη όχι μόνο της μισθωτής εργασίας αλλά και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά, ξεκαθάρισε ότι με εκείνον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα πάρει συναίνεση σε συμφωνία με την Τουρκία που θα υποχωρεί από όσα είχε συμφωνήσει η Ελλάδα την περίοδο 2015-2019. Σήμερα ο Νίκος Παππάς θα συνομιλήσει με μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις 7.30 μ.μ. στο Μαρούσι.
Τσακαλώτος: Δουλειά μυρμηγκιού μέσα στην κοινωνία
Τη βεβαιότητα για τη διασφάλιση της ενότητας του κόμματος την επόμενη ημέρα της εσωκομματικής κάλπης εξέφρασε από την Καβάλα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έστρεψε τα πυρά του εναντίον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, επανέλαβε πως η δική του πρόταση βασίζεται στο τρίπτυχο «αξιοπιστία, ενότητα, Αριστερά». Αναφορικά με το πρόγραμμα του κόμματος υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί να λες ναι σε όλα τα αιτήματα. Αντιθέτως, πρέπει να εξηγήσεις στον κόσμο ότι το πρόγραμμά μας έχει πολλά πράγματα θετικά για την κοινωνία, μπορεί όμως να έχει και πράγματα που δεν συμφωνείτε, αλλά αυτοί, αυτές, αυτά είμαστε, και πρέπει να κρίνετε το συνολικό πακέτο των προτεινόμενων παρεμβάσεών μας». Ως προς τη λειτουργία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., μίλησε για την ανάγκη «δουλειάς μυρμηγκιού μέσα στην κοινωνία» αλλά και εκπόνησης ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου για το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας.
Κασσελάκης: Θα μείνω στον ΣΥΡΙΖΑ
Πρόσκληση προς τους πολίτες να δώσουν μαζικά το «παρών» στις κάλπες της 10ης Σεπτεμβρίου απηύθυνε ο Στέφανος Κασσελάκης μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Πάτρας. Από την πλευρά του ξεκαθάρισε ότι, ανεξαρτήτως της έκβασης που θα έχει η εσωκομματική αναμέτρηση, δεν πρόκειται να φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύοντας την κοινωνική του γείωση, όπως είπε. Ο υποψήφιος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν προέρχεται από τα όργανα αλλά από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριξε δε ότι προτεραιότητές του είναι να εμπνεύσει τους πολίτες, καθιστώντας τους συμμέτοχους στην παραγωγή πολιτικής. Αναφορικά με το γεγονός ότι ο ίδιος δεν έχει εκλεγεί βουλευτής, επισήμανε ότι «οι μεγάλες μάχες δίνονται έξω στην κοινωνία», για να συμπληρώσει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει «εξαιρετικά στελέχη στο Κοινοβούλιο που μπορούν να αντιπροσωπεύσουν άρτια την παράταξη». Τις προηγούμενες ημέρες ο Στ. Κασσελάκης είχε επισκεφθεί τις κατεστραμμένες περιοχές στον Έβρο όπου συνομίλησε με φορείς και πολίτες, ενώ χθες το απόγευμα βρέθηκε στην Πάτρα.
Τζουμάκας: Εναλλακτική προοδευτική λύση
Η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα εξαρτηθεί από το ποιος θα αναλάβει την προεδρία του κόμματος, ανέφερε κατά τη συνέντευξη του στο Action24 o Στέφανος Τζουμάκας. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κάποιοι από τους υποψηφίους ήταν υποστηρικτές των πολιτικών της ήττας», στηλιτεύοντας την έλλειψη αυτοκριτικής. Σε πρώτο πλάνο έβαλε τα ζητήματα της οικονομίας και την ανάγκη αλλαγής παραγωγικού μοντέλου. Έκανε δε λόγο για την ανάγκη πολιτικής ενότητας του κόμματος και για την εκπόνηση μίας προοδευτικής εναλλακτικής λύσης που δεν θα περιορίζεται στην κριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης της Ν.Δ. Σήμερα, ο Στέφανος Τζουμάκας θα πραγματοποιήσει ανοιχτή πολιτική συζήτηση στα Άνω Ιλίσια.