Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C23.5°C
2 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
16.2°C20.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.0°C23.2°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.8°C24.3°C
1 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
17.4°C17.4°C
1 BF 60%
Διπλωματία / Η κάθοδος του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλωματία / Η κάθοδος του Ναρέντρα Μόντι στην Αθήνα

133820611.png

Στην Αθήνα αναμένεται σήμερα ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι, μία ημέρα μετά την κρίσιμη σύνοδο των BRICS στη Νότια Αφρική. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτηρίζει την επίσκεψη Μόντι «ιστορική», καθώς είναι η πρώτη Ινδού πρωθυπουργού μετά από 40 χρόνια. Η τελευταία φορά που πρωθυπουργός της πολυπληθέστερης χώρας στον κόσμο βρέθηκε στην Αθήνα ήταν το 1983, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου είχε προσκαλέσει την Ίντιρα Γκάντι στο πλαίσιο της περιβόητης «Πρωτοβουλίας των έξι».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, η Ελλάδα προσδοκά από την επίσκεψη μια νέα δυναμική στις διμερείς σχέσεις. Σε συνέντευξή του στον διπλωματικό συντάκτη Σιντάντ Σίμπαλ του ινδικού δικτύου Wion ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα και η Ινδία μπορούν να ξεκινήσουν μια αμοιβαία επωφελή στρατηγική εταιρική σχέση: «Για τον σκοπό αυτόν οι θαλάσσιες υποδομές στην Ελλάδα, όπως το λιμάνι του Πειραιά, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης όσον αφορά τη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, μπορούν να γίνουν η πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη» είπε.

Σχέσεις δύο χιλιετιών

Το γραφείο του Ινδού πρωθυπουργού, με αφορμή την επίσκεψή του στη χώρα μας, είχε υπογραμμίσει πως «οι επαφές μεταξύ των δύο πολιτισμών μας ξεπερνούν τις δύο χιλιετίες. Στη σύγχρονη εποχή οι δεσμοί μας έχουν ενισχυθεί από τις κοινές αξίες της δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και του πλουραλισμού. Η συνεργασία σε διάφορους τομείς, όπως το εμπόριο και οι επενδύσεις, η άμυνα και οι πολιτιστικές επαφές, έχουν φέρει τις δύο χώρες μας πιο κοντά».

Τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ

Να σημειωθεί ότι το 2019 η Ινδία ήταν η τιμώμενη χώρα στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Μία από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια, ήταν να συσφίξει τις οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες, με προτεραιότητα σε χώρες όπως η Ινδία, που είναι η πολυπληθέστερη στον κόσμο, η υπ’ αριθμόν 5 οικονομική δύναμη και μια χώρα που θεωρείται η μεγαλύτερη Δημοκρατία του πλανήτη - αν και η ποιότητά της... ελέγχεται, ειδικά στα χρόνια του Ναρέντρα Μόντι. Έκτοτε οι διμερείς επαφές έχουν πυκνώσει - εν μέσω πανδημίας υπήρξαν δύο συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, ενώ σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οι δύο πλευρές ενίσχυσαν περαιτέρω τη διμερή συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων, της αμυντικής συνεργασίας, του πολιτισμού και της ασφάλειας των θαλάσσιων μεταφορών.

Και πίστη στο UNCLOS

Μάλιστα, για την Ελλάδα είναι σημαντικό ότι όπως η ίδια έτσι και η Ινδία δεσμεύεται τόσο στο Διεθνές Δίκαιο όσο και στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) ως θεμελιώδεις πυλώνες ενός διεθνούς θαλάσσιου περιβάλλοντος που βασίζεται σε κανόνες.

Σύμφωνα δε με τον Γεραπετρίτη, είναι εξίσου σημαντικές οι στρατηγικές επενδύσεις της Ινδίας σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, υποδομές λιμένων και αεροδρομίων, ναυτιλία, τεχνολογία πληροφοριών, Υγεία, γεωργία, τουρισμό, κινηματογραφική και οπτικοακουστική παραγωγή. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε αμοιβαία επωφελείς συνέργειες» τόνισε.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι Ελλάδα και Ινδία έχουν έρθει πιο κοντά και στον αμυντικό τομέα. Για πρώτη φορά συμμετείχαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ινδίας στην πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος-23», ενώ παράλληλα έφτασε πρόσφατα στον κόλπο της Σούδας το πολεμικό πλοίο «INS Chennai» του Ινδικού Ναυτικού για κοινή άσκηση με το ελληνικό πολεμικό πλοίο «Νικηφόρος Φωκάς». Επίσης, ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αναμένεται να συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε ινδική άσκηση τον Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL