Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.1°C26.8°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.5°C28.7°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.4°C27.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.8°C23.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
25.1°C27.9°C
0 BF 32%
Κυριάκος Μητσοτάκης / Πώς προσπαθεί να βάλει ιδιώτες στο ΕΚΑΒ - Η προαναγγελία στο παρά πέντε των εκλογών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυριάκος Μητσοτάκης / Πώς προσπαθεί να βάλει ιδιώτες στο ΕΚΑΒ - Η προαναγγελία στο παρά πέντε των εκλογών

μητσοτακης
ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Το «καλά επεξεργασμένο σχέδιο» του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ΕΚΑΒ και το ΕΣΥ έχει έναν παρανομαστή: την είσοδο των ιδιωτών στον νευραλγικό τομέα της υγείας και την εξυπηρέτηση, όχι των κοινωνικών αναγκών του συνόλου της κοινωνίας, αλλά των ιδιωτικών συμφερόντων. Νοσηλείες, εξετάσεις και ΕΚΑΒ θα είναι πια «υπόθεση ιδιωτών». 

Το στίγμα της πολιτικής του στον τομέα της υγείας είχε δοθεί προεκλογικά από τον κ. Πνευματικό που μίλησε για το κόστος των θεραπειών και τη διαλογή των ασθενών, από τις εξαγγελίες περί 10.000 προσλήψεων στο ΕΣΥ που τελικά αφορούν αντικαταστάσεις των αποχωρησάντων, αλλά και στην κάλυψη των κενών με τη συνδρομή της... πυροσβεστικής και του στρατού. 

Στην έναρξη του πρώτου υπουργικού συμβουλίου την Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και «στην κάλυψη κάποιων πολύ επίκαιρων έκτακτων κοινωνικών αναγκών» και έφερε για παράδειγμα το ΕΚΑΒ. Αναφορικά με τους σχεδιασμούς του είπε: «Να αναφέρω μία ενδεικτική: την ίδρυση μεικτών πληρωμάτων του ΕΚΑΒ, ώστε αυτά να μπορούν να ανταποκρίνονται γρήγορα -ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές- με την συνδρομή εξειδικευμένου προσωπικού τόσο από τις Ένοπλες Δυνάμεις, όσο και από την Πυροσβεστική».

Καμία αναφορά, δηλαδή, στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ με πρόσληψη προσωπικού. Η είσοδος ιδιωτών στο ΕΚΑΒ, είναι ένα μέτρο που αναμένεται το επόμενο διάστημα να διευκρινιστεί με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί. Ο τόνος όμως δόθηκε: θα γίνονται μισθώσεις ιδιωτικών ελικοπτέρων για αεροδιακομιδές, όπως προανήγγειλε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ. Για να προλάβει ωστόσο τις κατηγορίες αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση του ΕΚΑΒ ή εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, σημείωσε ότι το κράτος θα μισθώσει αυτές τις υπηρεσίες από το εξωτερικό. Υπενθύμισε ότι το ίδιο γίνεται κάθε χρόνο για τη δασοπυρόσβεση, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι κάτι καινούριο και εκτίμησε ότι μέσα σε έξι μήνες θα είναι έτοιμο το νέο σύστημα αεροδιακομιδής.

«Η ενοικίαση ελικοπτέρων είναι μια πολύ κοστοβόρα λύση. Κι αν επιλεγεί, με τι προσωπικό θα λειτουργούν;» το εύλογο ερώτημα που έθεσε μιλώντας στο Κόκκινο ο Κώστας Καρακατσιανόπουλος, πρόεδρος του ΕΚΑΒ από το 2015 ως το 2018 εκφράζοντας την ανησυχία πως οι αναφορές Μητσοτάκη σε ενοικίαση ελικοπτέρων από το εξωτερικό, στοχεύει στην σαλαμοποίηση του ΕΚΑΒ για την τελική απαξίωσή του.

«Τραγική η κάλυψη σε επείγουσα φροντίδα σε όλα τα νησιά. Δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη – μέσω ΑΣΕΠ – προσωπικού στο ΕΚΑΒ (εκτός αν εκκρεμούσαν ως υποχρέωση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ο στόλος είναι απαρχαιωμένος και οι τεχνικοί δεν αντικαθίστανται» είπε ο κ. Καρακατσιανόπουλος περιγράφοντας την κατάσταση σε ένα πολύ κρίσιμο τομέα του ΕΣΥ.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ξεδιπλώνεται η κρυφή ατζέντα 

Οι σχεδιασμοί Μητσοτάκη που ανοίγουν όχι το παράθυρο, αλλά την πόρτα για την είσοδο των ιδιωτών στον τομέα της υγείας προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έκανε λόγο για την «κρυφή ατζέντα που ξεδιπλώνεται»: «Το κίνητρο του κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να είναι δημοσιονομικό». «Απλά ετοιμάζει την είσοδο ιδιωτών και στο ΕΚΑΒ και μέχρι τότε θέλει να καλύψει τα κενά δημιουργώντας άλλα κενά στην Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις», εξηγεί, σημειώνοντας πως ειδικά για την πυροσβεστική «τα προηγούμενα χρόνια οι δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό είχαν ως αποτέλεσμα να μην αποτραπεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην Εύβοια». 

Υπογράμμισε δε ότι οι ανακοινώσεις για το ΕΚΑΒ έγιναν μόλις μια ημέρα μετά «από ένα ακόμα τραγικό περιστατικό απώλειας συνανθρώπου μας στην Θάσο, λόγω ελλείψεων στο ΕΚΑΒ», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποκλείει τις νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ, και με την αξιωματική αντιπολίτευση να δεσμεύεται πως «θα σταθεί εμπόδιο στα σχέδια ιδιωτικοποίησης της Υγείας και θα παλεύει καθημερινά μέσα και έξω από τη Βουλή για ισχυρή ποιοτική και καθολική υγειονομική περίθαλψη».

Νοσηλεία και εξετάσεις υπόθεση ιδιωτών 

Σε ό,τι αφορά τις νοσηλείες και τις εξετάσεις η είσοδος των ιδιωτών πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με το ethnos.gr, η ΝΔ σχεδιάζει να επεκτείνει τη συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, μεταφέροντας σε αυτές ασθενείς που δεν βρίσκουν κρεβάτι σε δημόσια νοσοκομεία και νοσηλεύονται σε ράντζα. Ωστόσο, όπως είχαμε δει και στην πανδημία, οι ιδιωτικές κλινικές επέλεγαν ποιους ασθενείς θα έπαιρναν, ενώ το κόστος των ιδιωτικών κλινών που θα πληρώνεται από το κράτος είναι δυσθεώρητο.

Σε δεύτερη φάση, στόχος είναι να δοθεί το μάνατζμεντ κάποιων νοσοκομείων σε ιδιώτες, με το γνωστό επιχείρημα της εξοικονόμησης πόρων, σχέδιο που πάγωσε λόγω της πανδημίας. 

Σε ό,τι αφορά τις διαγνωστικές εξετάσεις, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι θα επιδιωχθεί τα διαγνωστικά εργαστήρια των δημοσίων δομών να δοθούν σε ιδιώτες οι οποίοι θα αναλάβουν να φέρνουν αποτελέσματα με δικά τους μηχανήματα και υποδομές. Εδώ υποστηρίζεται ότι έτσι τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα χρειάζεται να συντηρούν μηχανήματα ή τα τμήματα να υπολειτουργούν σε πολλές περιπτώσεις λόγω έλλειψης προσωπικού. Το ότι, ειδικά σε περιφερειακά νοσοκομεία, πανάκριβα μηχανήματα εξετάσεων μένουν «στο κουτί τους» επειδή δεν προσλαμβάνεται το απαραίτητο προσωπικό είναι μια μικρή υποσημείωση μπροστά στα κέρδη που θα μπορούσαν να έχουν ιδιώτες από τις εξετάσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να γίνονται δωρεάν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL