Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.8°C30.0°C
1 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.0°C29.4°C
1 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.0°C28.8°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C26.5°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.6°C
0 BF 57%
Εκλογές 2023 / Τι κρύβει η ΝΔ για το πρόγραμμά της – Η ομολογία Σκέρτσου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκλογές 2023 / Τι κρύβει η ΝΔ για το πρόγραμμά της – Η ομολογία Σκέρτσου

Κυριάκος Μητσοτάκης και Άκης Σκέρτσος
(ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Τελικά το μόνο πρόγραμμα που δεν είναι κοστολογημένο είναι της Νέας Δημοκρατίας λένε από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μετά τη χθεσινή δήλωση του Άκη Σκέρτσου που πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Όπως παρατηρούν από την Κουμουνδούρου, τη στιγμή που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ένα πλήρως κοστολογημένο και συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ΝΔ ανεμίζει ένα μη κοστολογημένο ευχολόγιο.

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την περιοδεία του στη Δυτική Αττική κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάνε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή σε άλλο ανεξάρτητο φορέα για να κοστολογήσει τα προγράμματα των δύο κομμάτων που διεκδικούν τη διακυβέρνηση της χώρας. Με μία όμως προϋπόθεση. Να πάνε την επόμενη μέρα οι δύο πολιτικοί αρχηγοί σε debate μεταξύ τους.

«Έλεγε ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κοστολογημένο. Να πάμε λοιπόν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να πάμε όπου θέλει. Πάμε μαζί! Πάμε μαζί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου θέλετε. Να κοστολογήσουμε τα προγράμματά μας. Με μία προϋπόθεση. Μην το βάλετε στα πόδια. Πάμε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την επομένη να πάμε σε μια τηλεοπτική αντιπαράθεση οι δύο μας να συζητήσουμε  τα προγράμματα. Μην λιποτακτήσετε άλλη μία φορά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο, ο Άκης Σκέρτσος πέταξε την μπάλα στην εξέδρα, εκτός από το debate, και για την από κοινού προσφυγή σε ανεξάρτητο φορέα για την κοστολόγηση των δύο προγραμμάτων. Υπενθυμίζεται ότι όλο αυτόν τον καιρό η ΝΔ εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ για την κοστολόγηση του προγράμματός του. Μάλιστα η ΝΔ διογκώνει τεχνητά το κόστος του προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με τις δήθεν κοστολογήσεις που ξεκίνησαν από τα 20 δισ. ευρώ και έχουν φθάσει ήδη μέχρι τα 83 δισ. ευρώ. Όλα αυτά την ώρα που το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει πλήρη κοστολόγηση ήδη από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Τόσο από την πλευρά των εσόδων (φορολογία υπερκερδών εταιριών ενέργειας/διύλισης) όσο και από εκείνη των δαπανών (φοροελαφρύνσεις, δαπάνες για κοινωνικό κράτος κλπ). Αυτό ως επιβάρυνση του εθνικού προϋπολογισμού ανέρχεται σε λιγότερα από 5,5 δισ.ευρώ.

Από την Κουμουνδούρου υπογραμμίζουν ότι ουδέποτε δημοσιεύτηκε αναλυτική κοστολόγηση του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας. Όπως σημειώνουν, η ΝΔ χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι εμπεριέχεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που έστειλαν στην ΕΕ, όπως είπε ψευδώς χθες ο Άκης Σκέρτσος. Ωστόσο από την πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής αποδεικνύεται ότι ένα σημαντικό μέρος των προεκλογικών εξαγγελιών δεν εμπεριέχεται (όπως για παράδειγμα οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από Ελευσίνα). Συγκεκριμένα, το μόνο προαναγγελθέν μέτρο της ΝΔ που έχει συμπεριληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο είναι οι αλλαγές στο μισθολόγιο.

Μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με παραδείγματα και συγκεκριμένα ερωτήματα εξηγούν για ποιο λόγο το πρόγραμμα της ΝΔ είναι ένα μη κοστολογημένο ευχολόγιο.

  • Προβλέπει αύξηση μέσου μισθού στα 1.500 € (από 1170 €) τα επόμενα 4 έτη, ενώ ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί κατά 21,8% περίπου στα 950 € από 780 € που είναι σήμερα

Ερωτήματα: Χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, συλλογικές συμβάσεις, ενεργοποίηση των τριετιών πως άραγε θα ενισχυθεί ο μέσος μισθός; Ταυτόχρονα δεν λαμβάνονται υπόψη οι απώλειες στα πραγματικά εισοδήματα που έχει επισυμβεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της σημαντικής αύξησης του πληθωρισμού, γεγονός που πιστοποιούν τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΕΕ.

  • Προβλέπει επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%

Ερωτήματα: Τελικά το ύψος του πληθωρισμού μπορεί να επιτευχθεί με εγχώριες πολιτικές ή αποτελεί αποκλειστικά διεθνές φαινόμενο όπως ευαγγελίζονταν η ΝΔ μέχρι σήμερα, αρνούμενη να λάβει μέτρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ;

  • Δεν προβλέπει καμία αλλαγή στο φορολογική πολιτική, καμία διάθεση για αλλαγή του μίγματος της φορολογικής πολιτικής, μέσω της μείωσης των έμμεσων φόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού και τις προβλέψεις των επόμενων ετών οι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν το 60% των συνολικών φορολογικών εσόδων. Μόνο για το 2022 το Δημόσιο εισέπραξε υπερέσοδα άνω των 4 δις ευρώ από ΦΠΑ λόγω της έκρηξης των τιμών, τα οποία εν συνεχεία έδινε εν είδει pass πίσω στις εταιρίες ενέργειας/καυσίμων μέσω των καταναλωτών. Ταυτόχρονα είναι γνωστό ότι οι έμμεσοι φόροι επηρεάζουν περισσότερο τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα λόγω της μεγάλης βαρύτητας επί του εισοδήματος της τελικής κατανάλωσης για την κάλυψη των βασικών βιοτικών αναγκών. Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ παρατηρείται επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και μεταστροφή της θετικής πορείας (μείωσης τους) που καταγράφηκε την περίοδο 2015-2019.

Άλλα σημεία ενδιαφέροντος από το πρόγραμμα της ΝΔ σύμφωνα με την Κουμουνδούρου είναι τα εξής:

  • Καμία αναφορά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τη σημαντικότητα τους για την ελληνική οικονομία.
  • Καμία αναφορά στην απαραίτητη αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος, που αποδείχθηκε εξαιρετικά αδύναμο κατά τη διάρκεια των κρίσεων και αποτελεί τη βασική αιτία για την επιδείνωση (αύξηση ελλείμματος) του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2022.
  • Καμία αναφορά και σαφές έλλειμμα συνεκτικής πολιτικής για τη μείωση των ανισοτήτων (που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ).

«Τώρα επιβεβαιώνεται γιατί επί μία ολόκληρη εβδομάδα έλεγαν ψέματα πως έχουν δήθεν κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από το ΓΛΚ, γιατί ήθελαν να κρύψουν το ευχολόγιο της ΝΔ» σημειώνουν με νόημα από την αξιωματική αντιπολίτευση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL