Σε διαχείριση-αναπαραγωγή των ψευδών αναφορών του πρωθυπουργού στο προχθεσινό τηλεοπτικό του μήνυμα επιδόθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Γιάννης Οικονόμου επιστράτευσε τη γραμμή του «νόμιμου λάθους» αναφορικά με την παρακολούθηση του κινητού του Ν. Ανδρουλάκη. Υποστήριξε ότι ήταν «νόμιμη η επισύνδεση» της τηλεφωνικής γραμμής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά υποτιμήθηκαν οι πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης. Επέμεινε δε ότι ο Κ. Μητσοτάκης -που έχει αναλάβει την εποπτεία της ΕΥΠ- δεν γνώριζε για το ζήτημα. Υπό αυτό το πρίσμα, πρόδηλη είναι η στόχευση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις πολιτικές ευθύνες στους αποπεμφθέντες Π. Κοντολέοντα και Γ. Δημητριάδη. Ταυτόχρονα, ωστόσο, επιδιώκει να τους προστατεύσει από τυχόν ποινικές ευθύνες επαναλαμβάνοντας, διά στόματος Γ. Οικονόμου, ότι η διαδικασία είχε την έγκριση της ανώτατης εισαγγελέως.
Αίσθηση, εντούτοις, προκάλεσε το γεγονός ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχουν καταστραφεί τα στοιχεία της ΕΥΠ σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Όταν μια νόμιμη επισύνδεση ολοκληρώνεται και δεν καταλήγει σε τίποτα το οποίο να ακουμπά στο λόγο για τον οποίον έγινε, τερματίζεται εκεί και καταστρέφεται το οποιοδήποτε αρχείο» ήταν η αποστροφή του Γ. Οικονόμου σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) είχε ήδη ανακοινώσει ότι ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως.
Ζητούν τα ρέστα από τον Ανδρουλάκη
Ο Γ. Οικονόμου κατηγόρησε μάλιστα τον Νίκο Ανδρουλάκη διότι «επίμονα και περιέργως αρνείται να ενημερωθεί από την κυβέρνηση για όσα έγιναν». Ισχυρίστηκε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. απορρίπτει και δεν αξιοποιεί καμιά θεσμική δυνατότητα ενημέρωσης: ούτε από την κυβέρνηση ούτε από το κοινοβούλιο ούτε από τις δημόσιες Αρχές. Πρόσθεσε δε ότι ενώ αρνείται να ενημερωθεί αρμοδίως και ενδελεχώς, προβαίνει σε πλειάδα δηλώσεων που βασίζονται σε συμπεράσματα αυθαίρετα, χωρίς να έχει γνώση όλων των γεγονότων. Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση εφαρμόζει το δόγμα «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» και επιδιώκει την αντιστροφή των ρόλων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Ν.Δ. επιδιώκει να παρουσιάσει τον Ν. Ανδρουλάκη ως απρόθυμο να συμβάλει στη διαλεύκανση της υπόθεσης που τον αφορά.
Μαξίμου διαψεύδει Μαξίμου
Ο Γ. Οικονόμου διέψευσε και το... Μαξίμου. Σε ερώτηση της ΑΥΓΗΣ αναφορικά με τις γαλάζιες διαρροές περί εμπλοκής αρμενικών και ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών στην παρακολούθηση Ανδρουλάκη απάντησε ότι «δεν υπάρχει καμία διαρροή από την πλευρά της κυβέρνησης για οποιοδήποτε τέτοιο ζήτημα. Η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το πλαίσιο λειτουργίας που διέπει τις νόμιμες επισυνδέσεις. Αντιμετωπίζει με τη σοβαρότητα που οφείλει να αντιμετωπίζει τα πράγματα αυτά. Δεν είναι ζητήματα αυτά με τα οποία παίζει κανείς με διαρροές ή παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια και, πάντως, όχι εμείς».
Σημειώνεται ότι οι πρέσβεις της Αρμενίας και της Ουκρανίας είχαν διαψεύσει τις συγκεκριμένες διαρροές που εκπορεύονταν από το Μαξίμου. Παράλληλα, απέφυγε να απαντήσει επίσης στο ερώτημα της ΑΥΓΗΣ που εστίαζε στη χρονική σύμπτωση της παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από την ΕΥΠ με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του από το Predator. Ο Γ. Οικονόμου ανέσυρε τον ισχυρισμό ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί το συγκεκριμένο λογισμικό (σ.σ.: Predator), ούτε κανένα άλλο κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης. Δεν εξήγησε τους λόγους που ο Κ. Μητσοτάκης απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα της υποκλοπής των συνομιλιών του Θ. Κουκάκη.
Παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας
Υπέρ της άμεσης και πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων τάσσεται η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Σε γραπτή δήλωσή της τονίζει ότι «η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις».
Η κ. Σακελλαροπούλου προσθέτει ότι «πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας» και τονίζει ότι επιβάλλεται η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης και η θωράκιση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών «με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς».