Live τώρα    
35°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.2°C37.4°C
2 BF 30%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
33 °C
31.0°C36.6°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
32 °C
31.6°C35.9°C
1 BF 53%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.8°C34.9°C
4 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
30.9°C30.9°C
0 BF 37%
Αλέξης Τσίπρας / Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και εσείς ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλέξης Τσίπρας / Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα και εσείς ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς

Τσίπρας - άμυνα
(ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Σφυροκόπημα του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή  στο πλαίσιο της συζήτησης για την κύρωση των συμβάσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 3 φρεγατών Belharra, των έξι επιπλέον Rafale και των 44 τορπιλών για τα υποβρύχια. Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα, έχουμε ρεκόρ πληθωρισμού και εσείς ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζητώ σύνεση για να κάνουμε και τα δύο, υπογράμμισε.

Δίνετε για εξοπλισμούς 1 δισ. μέσα στο 2022, όταν λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για να ενισχύσουμε τους...

Posted by Alexis Tsipras on Tuesday, February 15, 2022

 


«Επικαλεστήκατε πως δεν θα πάμε ξανά στα ελλείμματα και την πολιτική διεθνούς αναξιοπιστίας» είπε ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Και σας ακούει ο πολίτης που δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα του, με τον πληθωρισμό σε υψηλό 25ετίας στο 6,2%, την ώρα που ψηφίζετε 7 δισ. εξοπλισμούς. Δεν έχετε διδαχθεί τίποτα; Χωρίς ούτε ένα ευρώ για την ελληνική αμυντική βιομηχανία» τόνισε.

«Τι μπορεί να σκέφτεται αυτός ο άνθρωπος όταν βλέπει να οικειοποιείστε την αγορά εξοπλισμών με χρήματα του ελληνικού λαού, σε κομματικό σποτάκι. Των αεροσκαφών που πληρώθηκαν με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων» παρατήρησε.

«Τι μπορεί να σκέφτεται ένας πολίτης όταν ξέρει ότι το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι το θέμα της ενέργειας. Και η Ελλάδα – εν μέσω Ρωσονατοικής κρίσης- διαπραγματεύεται με την Ρωσία την τιμή του φυσικού αερίου, και το προμηθεύεται 30% ακριβότερα από ότι η γειτονική Βουλγαρία» συνέχισε ακόμη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογράμμισε ότι κανείς δεν αμφιβάλλει για τη σημασία που έχει η ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης της χώρας, ειδικά μετά από τόσα χρόνια στασιμότητας λόγω των μνημονίων και της κρίσης, και δεδομένης της τουρκικής επιθετικότητας. Υπενθύμισε δε ότι το πρώτο μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα που προχώρησε μετά από μία δεκαετία ήταν η αναβάθμιση των F16 επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

«Αλλά σε μια χώρα που πριν μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική κρίση εν μέσω σκανδάλων και εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων, που βρίσκεται σε ασταθές οικονομικό περιβάλλον, είναι ύβρις να κομπάζετε για εξοπλιστικές δαπάνες και να αντιγράφετε τις συνταγές του χθες, που οδήγησαν στη δημοσιονομική εκτροπή και στη χρεοκοπία. Και την ίδια στιγμή να επικαλείστε υπευθυνότητα και σύνεση. Και είναι θράσος να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο επειδή δεν δεχόμαστε να σας δώσουμε λευκή επιταγή, για να διαχειρίζεστε τις αμυντικές δαπάνες, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς διαφάνεια και εκτός θεσμικών διαδικασιών» τόνισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν απολύτως σαφής για τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. «Στηρίζουμε σταθερά, με εθνική ευθύνη τον εξοπλισμό της χώρας βάσει της λογικής της επαρκούς άμυνας και στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού και προγραμματισμού για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων μας δυνάμεων. Και στο πλαίσιο αυτό, υπερψηφίζουμε την αγορά των φρεγατών, την είχαμε διαπραγματευθεί και εμείς ως κυβέρνηση. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε απαράδεκτο, ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα των φρεγατών, όπως δεν υπάρχει και σε σχέση με τα Ραφάλ» δήλωσε, ενώ σημείωσε ότι θεωρεί απαράδεκτο και το γεγονός ότι η συντήρηση για τις φρεγάτες έχει προβλεφθεί μόνο για τα τρία πρώτα χρόνια και πάλι χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης ήταν αυτός που ακύρωσε το πρόγραμμα για τις φρεγάτες το καλοκαίρι του 2020. «Όταν το Oruc Reis έφτανε 8 ν.μ. από τη Ρόδο και 6 ν.μ. από το Καστελλόριζο. κ. Μητσοτάκη , ακριβώς επειδή είχατε ακυρώσει την αγορά των φρεγατών, για λόγους που ποτέ δεν εξηγήσατε, και τονίζατε ότι ο μόνος τρόπος να ενισχύσουμε την αμυντική και διπλωματική μας θέση, ήταν η αγορά των 18 Ραφάλ, εμείς καλή τη πίστη, και παρά το γεγονός ότι 4,5 χρόνια όσο ήμουν πρωθυπουργός δεν είχα ποτέ δεχθεί εισήγηση από τα επιτελεία για την αγορά των Ραφάλ, εντούτοις υπερψηφίσαμε την αγορά τους» επισήμανε.

«Είναι απαράδεκτο, όμως, κ,.  Μητσοτάκη, να εκμεταλλεύεστε την υπεύθυνη στάση μας και να απαιτείτε λευκή επιταγή» συνέχισε ακόμη. «Να περιμένετε ότι εμείς θα ψηφίζουμε και θα στηρίζουμε κάθε απόφασή σας, χωρίς κριτήρια. Όπως την απόφαση για αγορά 6 επιπλέον Rafale,που την έμαθαν όλοι - και τα επιτελεία -  από τη τηλεόραση, από τη ΔΕΘ. Χωρίς να έχετε καμία εισήγηση, προγραμματισμό και συνεννόηση» εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι τη στιγμή που έχει ενισχυθεί η ελληνική αεροπορία με την αναβάθμιση των F16 και την αγορά των 18 Rafale ενώ η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το πρόγραμμα των F35 «δεν κατανοούμε τη σκοπιμότητα αγοράς επιπλέον 6 αεροσκαφών με κόστος ένα δισ. για τον ελληνικό λαό. Όπως δεν κατανοούμε την επιμονή σας σε μια σκανδαλώδη σύμβαση για το Κέντρο Αεροπορικής εκπαίδευσης στη Καλαμάτα, που θα ξεπεράσει τα δυο δισ».

«Με τα δισεκατομμύρια του ελληνικού λαού δε μπορούμε να παίζουμε» τόνισε. «Δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας, αλλά τρία δις επιπλέον είναι τρία δις. Κοντά 1,5% του ΑΕΠ. Σταματήστε να μετατρέπετε την εθνική άμυνα σε αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Και σταματήστε ενώ λέτε ότι δεν θέλετε επιστροφή στα ελλείμματα να φλερτάρετε με πρακτικές του παρελθόντος που μας οδήγησαν σε δημοσιονομική εκτροπή. Την ώρα μάλιστα που βρισκόμαστε σε μία πρωτοφανή κρίση και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου είναι απαραίτητο, για να αντιμετωπίσουμε τη πρωτοφανή κρίση της ακρίβειας και της συρρίκνωσης του εισοδήματος» σημείωσε.

Ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε μάλιστα ότι σε ερώτημά του τον Οκτώβρη αν αντέχουμε δημοσιονομικά και τα επιπλέον Ραφάλ και τις φρεγάτες, ο Κυρ. Μητσοτάκης του είχε απαντήσει πως αντέχουμε, γιατί τα Ραφάλ θα πληρωθούν το 2021-22, που έχουμε τη ρήτρα διαφυγής, ενώ οι φρεγάτες θα αρχίσουν να αποπληρώνονται από το 2025 και μετά. «Και διαβάζουμε στη σύμβαση που εσείς φέρατε, ότι οι φρεγάτες θα αποπληρωθούν από φέτος. 1 δις 168 εκατομμύρια μέσα στο 2022 που λέτε ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για ενίσχυση των πολιτών που δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα» αποκάλυψε.

«Μη μου ξαναπείτε μετά, όταν ζητάμε να στηρίξετε την ελληνική κοινωνία που χειμάζεται από την ακρίβεια,ότι είμαστε ανεύθυνοι και δεν λογαριάζουμε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και τον εθνικό στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Δεν μπορεί να είμαστε ακριβοί στα πίτουρα και φθηνοί στο αλεύρι» τόνισε.

«Δεν υποστηρίζω να μην προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς για να προχωρήσουμε σε κοινωνικές δαπάνες, αλλά ζητώ σύνεση και υπευθυνότητα, ώστε να πράξουμε με σχέδιο και λελογισμένα και τα δύο. Όχι να αφήνουμε την κοινωνία απροστάτευτη, να ψηφίζετε εδώ 7 δισ. και να λέτε δεν θα γυρίσουμε στα ελλείμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η Ελλάδα είναι το «τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς». «Για εμάς οφείλει να είναι ένας ευρωπαϊκός πυλώνας ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας» υπογράμμισε.

«Για εσάς η γεωγραφία και ο πολιτισμός μας, επιβάλλει να είμαστε μια ασπίδα της υπόλοιπης Ευρώπης απέναντι στις ευθύνες της. Η Ιστορία της Ελλάδας επιβεβαιώνει τα οφέλη που έχει να πολεμάνε Έλληνες στρατιώτες σε μακρινούς πολέμους, στο Σαχέλ ή στη Σαουδική Αραβία, εκτός των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει η χώρα. Σε πολέμους από τους οποίους άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν η μία μετά την άλλη. Για εσάς κ Μητσοτάκη, η Ιστορία μας, επιβάλλει να γίνει ο τόπος μας εφαλτήριο για αμερικανικές επιχειρήσεις στην Μαύρη Θάλασσα, εν μέσω της χειρότερης νατορωσικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών. Για σας η Ιστορία επιβάλλει να θεωρούμε - οι Έλληνες - πως ό,τι είναι καλό για τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι αυτομάτως καλό και για τα δικά μας. Κι ας βλέπουμε ξανά και ξανά πόσο αποτυχημένη είναι αυτή η συνταγή. Γίνεστε ο πρώτος Πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που παραχώρησε ελληνικές εγκαταστάσεις στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επ’ αόριστον. Και πριν στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας, οι ΗΠΑ είχαν ανακαλέσει την στήριξή τους στον Eastmed, επικαλούμενες όχι την οικονομική του βιωσιμότητα αλλά την ένταση που δημιουργούσε ο αγωγός με την Τουρκία» υπογράμμισε.

«Για εμάς οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ μπορούν να προχωρήσουν μπροστά, μόνο εάν είναι αμοιβαία επωφελείς. Για εμάς η γεωγραφία και η ιστορία μας, επιβάλλουν οι Ελληνικές Ένοπλες δυνάμεις να ενεργοποιούνται εκτός Ελλάδας, αποκλειστικά και μόνο, στο πλαίσιο διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκουμε. Για εμάς και την προοδευτική παράταξη η ιστορία διδάσκει ότι η αναβλητική διπλωματία υπονομεύει τα εθνικά μας συμφέροντα» ανέφερε ακόμη.

«Για μένα, για εμάς, για τη προοδευτική παράταξη του τόπου, η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Για εσάς,η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας αντικατοπτρίζεται στην η επ’ αόριστον παραχώρηση της Αλεξανδρούπολης στους Αμερικάνους. Για σας εξωτερική πολιτική είναι μια αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ στην οποία δώσατε γη και ύδωρ χωρίς να φεύγουν ξένα αεροσκάφη για να επιχειρούν εκτός Ελλάδος. Για εμάς είναι η συμφωνία με την οποία τα ελληνικά F16 και Ραφάλ επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας» τόνισε με νόημα.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι το δόγμα της δήθεν απομόνωσης της Τουρκίας θα κατέρρεε. «Ότι ο προσχηματικός διάλογος με την Τουρκία μπορεί να σας βόλευε πολιτικά αλλά θα ήταν σε βάρος μας. Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η Ελλάδα είχε πολύ περισσότερα να κερδίσει συνδιαμορφώνοντας την διπλωματική αρχιτεκτονική στην περιοχή της. Είτε συνδέοντας την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποβολή συνυποσχετικού για τη προσφυγή στη Χάγη για την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ» είπε.

«Εγκαίρως είχαμε υπογραμμίσει ότι η εκλογή Μπάιντεν έπρεπε να αξιοποιηθεί, όχι για το πρόσκαιρο όφελος ενός "ήρεμου καλοκαιριού", ή για κάποιες φιλικές δηλώσεις, αλλά για να πιεστεί η Τουρκία να απομακρυνθεί από τις μαξιμαλιστικές της θέσεις και να δεσμευθεί σε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Ελλάδα. Με σαφείς τις ελληνικές κόκκινες γραμμές γύρω από τις απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας για γκρίζες ζώνες και αποστρατικοποιημένα νησιά» συνέχισε.

«Κανείς, κ Μητσοτάκη, δεν έχει αυταπάτες ότι μπορεί να βρεθεί σύντομα προοπτική λύσης με την Τουρκία. Μπορούν, όμως, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για έναν ουσιαστικό – και όχι προσχηματικό - διάλογο που θα οδηγήσει στην ύφεση στις σχέσεις μας. Που θα βοηθήσει να αποφύγουμε νέες κούρσες εξοπλισμών, νέες κρίσεις και νέες εθνικιστικές εξάρσεις» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Αυτό όμως απαιτεί πολιτική βούληση, που είχαν πρωθυπουργοί που δεν δίστασαν να αναμετρηθούν με την ιστορία και να βάλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε τροχιά διαλόγου σε δύσκολες στιγμές. Δυστυχώς κ. Μητσοτάκη αποδείξατε πόσο απέχετε από αυτούς τους πρωθυπουργούς. Πρωθυπουργοί που ήξεραν ότι το πρόταγμα της ελληνικής ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού δεν είναι ένα ελληνικό κράτος που αποτελεί το τελευταίο φυλάκιο της Δύσης προς Ανατολάς. Αλλά ένα κράτος που θα ξεπερνάει τον εαυτό του και θα πηγαίνει την Ελλάδα και τους Έλληνες πιο μπροστά και πιο ψηλά» σημείωσε.

«Το μόνο που πετύχατε δυόμισι χρόνια είναι να μετατραπείτε από φημισμένος τεχνοκράτης σε διαχειριστής της συμφοράς. Όσο νωρίτερα φύγετε τόσο το καλύτερο για τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL