Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεν υπάρχει δημοκρατία χωρίς δικαιοσύνη

ΠΑΤΕΛΗΣ

Δύο ιδιαίτερα σοβαρά γεγονότα για την κατάσταση στον κρίσιμο για τη δημοκρατία τομέα της Δικαιοσύνης προστέθηκαν πρόσφατα. Το πρώτο και το πλέον σοβαρό ήταν η απόφαση για την αποφυλάκιση ενός καταδικασμένου σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών χρυσαυγίτη, εκ των μεγάλων πρωταγωνιστών στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα!

Πρόκειται για τον «πυρηνάρχη» Νίκαιας της Χρυσής Αυγής Γιώργο Πατέλη, ο οποίος ήταν εκπαιδευτής δολοφονικών ταγμάτων εφόδου της οργάνωσης και έδινε την ανατριχιαστική εντολή «ό,τι κινείται σφάζεται»!

Η πρόκληση γίνεται αφόρητη όταν διαβάσει κανείς το σκεπτικό της απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών.  Όπως ισχυρίστηκε ο εισαγγελέας της έδρας: «Δεν υπάρχει σοβαρά (!) μεγάλη πιθανότητα τέλεσης νέας πράξης, καθώς το συγκεκριμένο αδίκημα τελέστηκε για συγκεκριμένους λόγους, ενόψει συγκεκριμένων συνθηκών»!

Και μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο εκ των δικηγόρων της πολιτικής αγωγής Κώστας Παπαδάκης, η απόφαση αυτή ελήφθη χωρίς καν οι δικαστές να έχουν διαβάσει την απόφαση της δίκης της Χ.Α., καθώς αυτή δεν έχει ακόμα καθαρογραφτεί!

Να θυμίσουμε ότι η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής Αδαμαντία Οικονόμου, που σόκαρε την κοινωνία ζητώντας την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων πλην του Ρουπακιά, προτάθηκε για προαγωγή σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου!

Η δεύτερη πρόκληση αφορά την απαλλαγή του Νίκου Μανιαδάκη για το μεγάλο διεθνές σκάνδαλο Novartis με το σκεπτικό ότι δεν ήταν διορισμένος συνεργάτης υπουργών Υγείας.

Να θυμίσουμε ότι τον Φεβρουάριο του 2017 ο  Άδωνις Γεωργιάδης είχε παραδεχτεί, και το επιβεβαίωσε και μετά την απαλλακτική απόφαση, ότι ο Μανιαδάκης ήταν συνεργάτης του στο υπουργείο Υγείας, ενώ από την τότε έρευνα των εισαγγελικών αρχών είχε προκύψει ότι έστελνε από το προσωπικό του e-mail στο e-mail του υπουργού Υγείας σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων ακόμη και για την τιμολόγηση των φαρμάκων!

Με λίγα λόγια υπάρχει μέγα θέμα στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση της ίδιας της δημοκρατίας. Και το θέμα δεν αφορά μόνο όσους δικαστές φοβούνται ή διαπλέκονται υπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα, παραβιάζοντας βάναυσα τον όρκο τους, αλλά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που σχεδίασε και υλοποιεί την υποδούλωση της τρίτης εξουσίας, της Δικαιοσύνης, καθώς στα σχέδιά της είναι ο έλεγχος όλων των ανεξάρτητων αρχών!

Ενδεικτική η πραξικοπηματική καρατόμηση της ανακρίτριας στην υπόθεση του σκανδάλου Novartis Ελένης Τουλουπάκη, ασκώντας μάλιστα εις βάρος της ποινική δίωξη (!) ύστερα από ξαφνική παρέμβαση του αδιάφορου έως τότε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ε. Ζαχαρή, ο οποίος πρότεινε να αρθεί η ασυλία των προστατευόμενων μαρτύρων! Και αυτό παρά την αρχειοθέτηση της υπόθεσής της από το εμπεριστατωμένο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λ. Σοφουλάκη.

Έτσι η Ελλάδα, παρότι εδώ εκτελέστηκε το μεγαλύτερο μέρος του διεθνούς σκανδάλου, και μάλιστα στον ευαίσθητο τομέα της δημόσιας Υγείας, ουσιαστικά απάλλαξε όλους όσοι έλαβαν μέρος σε αυτό και είναι η μοναδική από τις θιγόμενες χώρες που δεν επέβαλε πρόστιμο στην εταιρεία!

Επιπλέον οι δύο εμπλεκόμενοι υπουργοί Υγείας με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες, αφού δεν αντιλήφθηκαν το παραμικρό (!) στο υπουργείο που διοικούσαν, αναβαθμίστηκαν ο μεν Γεωργιάδης σε αντιπρόεδρο της Ν.Δ. και υπουργό Ανάπτυξης και ο Λοβέρδος σε κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο και διεκδικητή της αρχηγίας στο ΚΙΝ.ΑΛΛ.!

Ποιοι τελικά θα εγγυηθούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και, σε τελευταία ανάλυση, την προστασία του συντάγματος; Μπορεί η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Μπορούν τα κόμματα που έχουν υποχρέωση να ελέγχουν την εξουσία, καθώς τα περισσότερα και μεγαλύτερα ΜΜΕ που ελέγχουν οι κληρονόμοι των μεγάλων εφοπλιστικών οικογενειών την προστατεύουν;

Πόσο μεγάλο είναι τελικά αυτό το «σύστημα τύπου Κολομβίας», όπως το ονόμασε και περιέγραφε ο δολοφονημένος ερευνητής δημοσιογράφος Γιώργος Καραϊβάζ, με εμπλεκόμενους και συνεργαζόμενους, όπως σημείωνε, «μεγαλοεπιχειρηματίες, πολιτικούς, δημοσιογραφικά στελέχη, Εκκλησία, αστυνομία, Δικαιοσύνη, κακοποιούς»;

Τι μέλλον έχει μια τέτοια χώρα, με υποταγμένη Δικαιοσύνη, συρρικνωμένη και ταξική Παιδεία, μετανάστευση του επιστημονικού δυναμικού, γερασμένο και διαρκώς μειούμενο πληθυσμό, ρηχή και στρεβλή οικονομία, αγορά χωρίς κανόνες και έλεγχο, ελεγχόμενη ενημέρωση και χειραγώγηση; Πώς θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής; Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν θεατές. Υπάρχουν πολίτες με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Αν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει και δημοκρατία.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL