Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
12 °C
10.6°C12.9°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.2°C12.3°C
0 BF 92%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
2 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.7°C16.0°C
5 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
8 °C
7.9°C8.5°C
0 BF 100%
Αντί αυτορρύθμισης της αγοράς, δολοφονίες των μικρομεσαίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αντί αυτορρύθμισης της αγοράς, δολοφονίες των μικρομεσαίων

ΑΓΟΡΑ

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή θα συγχωνευτούν ή θα βάλουν λουκέτο»! Το ανατριχιαστικό αυτό δόγμα διατύπωσε με τον πιο ψυχρό και σαφή τρόπο ο υπουργός Ανάπτυξης (!) και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και εξήγησε ότι επιχειρήσεις με 2-3 εργαζομένους στην Ε.Ε. δεν έχουν πρόσβαση στις τράπεζες.

Αν όλο αυτό το μεταφράσουμε, σημαίνει ότι τα δάνεια από το ταμείο ανάκαμψης θα πάνε στους μεγάλους! Δεν έχει καμία σημασία αν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πλήρωσαν και πληρώνουν δυσανάλογο κόστος την περίοδο της πανδημίας. Άλλωστε, ξέρουν πολύ καλά ότι τα περί συνενώσεων των μικρών για να γίνουν ανταγωνιστικοί είναι πρόσχημα για να εγκαταλειφθούν και τα μερίδιά τους να πάνε στους διαπλεκόμενους μεγάλους.

Οι συνέπειες στην κοινωνία δεν φαίνεται να τους αφορούν. Δρόμοι σκοτεινοί, βιτρίνες άδειες, με ενοικιαστήρια στις τζαμαρίες, κατάρρευση της επαγγελματικής στέγης, χρεοκοπημένοι και απελπισμένοι επαγγελματίες, άνεργοι υπάλληλοι, χωρίς όνειρα για να δημιουργήσουν κάτι δικό τους. Όλοι σε γαλέρες

Μάλιστα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη χαρακτηρίζονται από την Κομισιόν «ραχοκοκαλιά» της Ευρωπαϊκής Οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 90% των επιχειρήσεων στην Ε.Ε., είναι περίπου 25 εκατομμύρια και απασχολούν πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους!

Και ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν κατά κανόνα εθνική ταυτότητα, οι μεγάλες που περιμένουν, όχι κυρίως να τις εξαγοράσουν, αλλά να αρπάξουν τα μερίδιά τους από την αγορά, είναι πολλές φορές αγνώστου εθνικής υπόστασης, κρυμμένες σε δαιδαλώδη σχήματα σε φορολογικούς παραδείσους, όπως η περιβόητη efood.

Και όλα αυτά αναγγέλθηκαν την ημέρα του «Ελληνικού εμπορίου», για να μάθουν οι μικρομεσαίοι ότι το παραμύθι της Ν.Δ. έχει τελικά δράκο, σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης και συμπλήρωσε πως «πρόκειται για ωμή παραδοχή του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα 12,7 δισ. των δανείων του ταμείου ανάκαμψης για τις συνέπειες από την πανδημία σχεδιάστηκαν από την κυβέρνηση ώστε να μην έχουν πρόσβαση οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις - εκτός εάν εξαγοραστούν». Και το σχέδιο είναι ακριβώς αυτό. Να εξαγοραστούν και με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να εξαφανιστούν από τα... πόδια των μεγάλων.

Δεν έχει καμία σημασία αν μια μικρή επιχείρηση είναι σύγχρονη, δυναμική και κερδοφόρα. Αν είναι βιώσιμη με καλές προοπτικές και ικανή να γίνει μεγάλη, χωρίς να εξαγοραστεί. Ούτε έχει σημασία αν, με καθαρά χρηματοοικονομικά κριτήρια, είναι επιλέξιμη και ικανή να εξυπηρετήσει τον δανεισμό της.

Ποια τραπεζικά κριτήρια και ποιες τράπεζες, θα πείτε; Η Πειραιώς, αφού δάνεισε τον κ. Λάτση για την καζινούπολη στο Ελληνικό με 500 εκατομμύρια (!), προσέθεσε πρόσφατα άλλα 147 για να προαγοράσει γραφεία στα υπό ανέγερση ακίνητα και ας μην τα έχει ανάγκη. Κανένα πρόβλημα άλλωστε, αφού η κυβέρνηση έχει προσφέρει ασυλία στα τραπεζικά στελέχη, ό,τι κι αν κάνουν!

Και αν είναι θέμα μεγέθους, γιατί στα κριτήρια χρηματοδότησης των τουριστικών μονάδων δεν λαμβάνεται υπόψιν το μέγεθος; Γιατί θεωρούν πως ικανοποιούν το κριτήριο επιλεξιμότητας επενδυτικών σχεδίων στον πυλώνα της εξωστρέφειας εάν στην τριετία έχουν πραγματοποιήσει το 20% του τζίρου τους με πιστωτικές κάρτες εξωτερικού ή εμβάσματα.

Και μια μικρή επιχείρηση αργυροχρυσοχοΐας, για παράδειγμα, τα κοσμήματα της οποίας γίνονται ανάρπαστα από τους ξένους επισκέπτες μας και έχει λαμπρές εξαγωγικές προοπτικές, γιατί πρέπει να καταδικαστεί; Πού πήγε η περίφημη νεοφιλελεύθερη «καραμέλα» για αυτορρύθμιση της αγοράς;

Και φτάνουμε στη μεγάλη απορία. Πού το πάει η «φαμίλια Μηστοτάκη»; Μπορείς να κερδίσεις τις εκλογές στην Ελλάδα στοχοποιώντας και καταδικάζοντας όλες τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις; Τότε; Έχουν μήπως προεξοφλήσει πως δεν πρόκειται να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση και βιάζονται, πριν από τις προσεχείς εκλογές, να υλοποιήσουν «συμβόλαια» και να ανταμειφθούν από τους μεγάλους για τις υποσχέσεις που έχουν δώσει;

Τι εναλλακτικές λύσεις έχουν; Να στηρίξουν μέσω των χορηγών τους τον Λοβέρδο να αναδειχτεί σε πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα κυβέρνησης συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ; Και μετά; Πώς θα βγει ο χειμώνας με την πανδημία παρούσα και απειλητική, με υπουργό αρμόδιο για τη διάλυση του ΕΣΥ και διεφθαρμένους, για την εξυπηρέτηση των πολιτών, μηχανισμούς;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

ΠΑΣΟΚ
ΑΝΑΛΥΣΗ

Κίνημα Αλλαγής / Τι σηματοδοτούν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου της εκλογής προέδρου

Τα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στο Κίνημα αλλαγής προκαλούν συζητήσεις. Τόσο ο αριθμός της συμμετοχής, όσο και ο συσχετισμός των δυνάμεων που καταγράφηκε στην κάλπη,...

SOCIAL