Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.2°C23.0°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C17.1°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.0°C
2 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.8°C14.8°C
2 BF 82%
Σε ταληράκια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε ταληράκια

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Η ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ και η συνέντευξη Τύπου ήταν ένα πολιτικό γεγονός. Και, φυσικά, δεν άρεσε στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ.

Πόσο μάλλον που η κυβέρνηση έχεi να διαχειριστεί το βατερλώ με τις προτάσεις Μητσοτάκη την προηγούμενη εβδομάδα.

Για να μαζέψουμε λίγο τα πράγματα: ο Τσίπρας εξήγγειλε μόνιμα μέτρα 1,6 δισ. ευρώ και προσωρινά μέτρα 3,2 ευρώ. Τα έχουμε στις επόμενες σελίδες αναλυτικά.

Για μια κοινωνία που κουβάλαγε 10 χρόνια Μνημόνια και τώρα ξαναβουλιάζει με την πανδημία δεν είναι κάποια περίεργη πολιτική. Όλη η Ευρώπη αυτό κάνει.

Αλλά είναι αναμενόμενο ότι η κυβέρνηση θα μιλούσε για λεφτόδεντρα και λαϊκισμό.

Ας δούμε τι είπε για την ομιλία Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου.

«Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκε αδύναμος να απαντήσει στα μεγάλα ερωτήματα του αύριο και στις ανησυχίες του σήμερα...» είπε ο Οικονόμου.

«...Η σκέψη του και η πολιτική του συγκρότηση δεν έχουν καμιά αναφορά στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, στον νέο κόσμο που ανατέλλει. Εκφράζει τη βαθιά συντήρηση, σε κάθε επίπεδο: οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό...».

Όλα λοιπόν αυτά που κάνει σήμερα η Ν.Δ., κατάργηση του οκταώρου, ασφαλιστικό Πινοσέτ, καρτέλ στην ενέργεια, είτε για όλες τις άλλες μεγαμπίζνες, είναι ερωτήματα του αύριο, ανησυχίες του σήμερα και 4η βιομηχανική επανάσταση, καταλάβατε;

Και όποιος είναι αντίθετος, είναι οπισθοδρομικός. Κλείνει εδώ η κουβέντα.

Ακολούθως:«...[Ο Τσίπρας] δεν τοποθετήθηκε πολιτικά απέναντι στο κύμα ανορθολογισμού και λαϊκισμού που ενδημεί στον πολιτικό χώρο που ηγείται και το οποίο ζημιώνει τη χώρα, εν μέσω πανδημίας...».

Η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, είναι ξεκάθαρη. Αλλά δεν είναι χαζός να το παραδεχτεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Προτιμάει να κουνάει στον κόσμο έναν Πολάκη, ο οποίος, παρεμπιπτόντως, έχει εμβολιαστεί κιόλας.

Και μιλάει για ανορθολογισμό και λαϊκισμό, ποιος; Η κυβέρνηση με τους τρεις χουντικούς και η Ν.Δ. με τους Μπογδάνους;

«...Δεν κατάφερε να παρουσιάσει μια συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, πλαισιωμένη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο...».

Ενώ ο Μητσοτάκης με τα 50 γιγαμπάιτ και τα 9 ευρώ έκπτωση στο ρεύμα έχει συμπαγές και μελετημένο σχέδιο, καταλάβατε.

«...Ξανά παροχές χωρίς κοστολόγηση και ξανά διαγραφή χρεών. Ήταν λες και το ημερολόγιο έδειχνε 2014. Μόνο που σήμερα όλοι γνωρίζουν τι ακολούθησε μετά...». Εδώ όπα.

Το «παροχές χωρίς κοστολόγηση» δεν υπάρχει. Την κοστολόγηση την έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι αυτή που αναφέρουμε πιο πάνω.

Και δεν το λες ακριβώς «παροχές». Δεν είναι παροχές η στήριξη του ΕΣΥ και της Παιδείας, σε μια κανονική χώρα.

Ούτε η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, που την έχει τάξει και ο Μητσοτάκης.

Αλλά το σημαντικό είναι οι διαγραφές χρεών. Γιατί το χρέος που δημιουργήθηκε στην πανδημία, χωρίς ευθύνη των επιχειρήσεων, είναι κάτι που πρέπει να ρυθμιστεί.

Και το ζητάνε με επιμονή όλοι οι επαγγελματικοί φορείς και τα Επιμελητήρια. Αλλά η κυβέρνηση, που κάνει πολιτική για τις τράπεζες, αρνείται να ακούσει.

Αλλά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το πάει αλλού. Νά, ορίστε, θέλουν να διαγράψουν το χρέος της πανδημίας, η χώρα στα βράχια.

«Η απόπειρα της ‘νέας αρχής’ σκιαζόταν συνεχώς από τις λέξεις ‘επιστροφή’ και ‘κατάργηση’. Διακαής πόθος του κ. Τσίπρα είναι η επιστροφή στην εξουσία...» καταλήγει ο Οικονόμου.

Δηλαδή τι; Το να πεις «θα καταργήσουμε τον Πτωχευτικό Κώδικα» είναι λαϊκισμός και επιστροφή το παρελθόν; Τη μεσαία τάξη την έχουν ρωτήσει;

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL