Live τώρα    
Η επανεκτίμηση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και η τρέχουσα πολιτική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η επανεκτίμηση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και η τρέχουσα πολιτική

ΜΕΘ

Μια σειρά από εκτεταμένα περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν στον περιορισμό της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19. Μετά από αυτή την εκτεταμένη περίοδο εφαρμογής τους, τα μέτρα αυτά πρέπει να αποτιμηθούν ως προς την αποτελεσματικότητά τους.

Τα περιοριστικά μέτρα που έχουν ενταθεί κατά το τελευταίο τετράμηνο εν συντομία περιλαμβάνουν τα εξής (Τσίπρας, 2021):

* Χρήση SMS για τις μετακινήσεις των πολιτών.

* Απαγόρευση κυκλοφορίας.

* Περιορισμοί στην κυκλοφορία.

* Περιορισμοί στο λιανεμπόριο.

* Κλειστή εστίαση.

* Κλειστά σχολεία και μαθήματα με τηλεκπαίδευση.

Ενώ τα περιοριστικά αυτά μέτρα αποσκοπούν στον περιορισμό των κρουσμάτων, κατά την τρέχουσα περίοδο διαπιστώνεται αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων, εισαγωγών σε ΜΕΘ και θανάτων από την πανδημία. Αυτό αποτελεί μια σαφή ένδειξη για την αναθεώρηση του μείγματος πολιτικής που χρησιμοποιούταν έως τώρα και τη χάραξη μιας πολιτικής προσανατολισμένης στον ταυτόχρονο περιορισμό της Covid-19 με την επαναλειτουργία της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας.

Άλλα περιοριστικά μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσφατα αποτελούν η απαγόρευση της μετακίνησης για άθληση από δήμο σε δήμο και η παράταση της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα για περιορισμένο χρόνο (Insider, 2021). Η μεν απαγόρευση της μετακίνησης είχε αρθεί σε προηγούμενο χρόνο χωρίς εμφανή επίδραση στη διακύμανση των κρουσμάτων, ενώ η παράταση της κυκλοφορίας τα σαββατοκύριακα πραγματοποιήθηκε αναγκαστικά, μετά το κομφούζιο που είχε διαπιστωθεί στα σούπερ μάρκετ λόγω της προηγούμενης απαγόρευσης. Είναι προφανές ότι οι απαγορεύσεις οφείλουν να αποτελούν μέρος ενός γενικότερου στρατηγικού σχεδίου, το οποίο θα βαθμολογεί τα κόστη και τα οφέλη κάθε μέτρου (όπως στην περίπτωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, που έχει θετική επίδραση στη μείωση της κυκλοφορίας, αλλά αρνητική στον συνωστισμό στα σούπερ μάρκετ).

Τα τεστ

Ο περιορισμός της Covid-19 μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της αναβαθμισμένης επιδημιολογικής επιτήρησης της και ιχνηλάτησής της στην κοινότητα με μεγάλο αριθμό μοριακών και rapid tests, που μπορούν να διενεργούνται στους χώρους εργασίας, στα καταστήματα, στις κλειστές δομές, στα σχολεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα τεστ αυτά είναι απαραίτητο να συνταγογραφούνται και να αποζημιώνονται μέσω ΕΟΠΥΥ (Ξανθός, 2021). Η δωρεάν και ουσιαστική πρόσβαση των πολιτών στα τεστ (τα οποία πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά για τους πολίτες) μέσω της εφαρμογής μιας πολιτικής Υγείας προσανατολισμένης στην κατεύθυνση της προσανατολισμένης παρέμβασης των δομών του συστήματος δημόσιας Υγείας της χώρας και όχι αφημένης στην ατομική ευθύνη των πολιτών είναι ουσιαστική για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Επιστράτευση

Από την πλευρά της νοσηλείας, οι ανάγκες για εκτεταμένες εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας οφείλουν να αντιμετωπιστούν άμεσα μέσω της χρησιμοποίησης των υπηρεσιών Υγείας του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Η διαθέσιμη επιλογή αυτή τη χρονική στιγμή μπορεί να είναι ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την ενδεχόμενη επιστράτευση όλων των διαθέσιμων μονάδων Υγείας της χώρας. Η επιλογή αυτή οφείλει να πραγματοποιηθεί χωρίς προνομιακή μεταχείριση και χωρίς τυχόν ρυθμίσεις προς όφελος ορισμένων συμφερόντων, αλλά με γνώμονα την άμεση εξασφάλιση της βέλτιστης θεραπείας για τους νοσούντες, που σε άλλη περίπτωση κινδυνεύουν να τύχουν ελλιπούς ιατρικής θεραπείας εκτός των ΜΕΘ. Σύμφωνα και με την ΟΕΝΓΕ, το υποστελεχωμένο ΕΣΥ πρέπει να διαφυλαχτεί από διάθεση του προσωπικού του σε επιταγμένες κλινικές (ΤΑΝΕΑ Team, 2021). Με την επιλογή αυτή, πέραν της διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και της εξασφάλισης της λειτουργίας του ΕΣΥ υπό τις παρούσες αντίξοες συνθήκες, εξασφαλίζεται χρόνος προκειμένου να πραγματοποιηθούν, έστω και την ύστατη ώρα, στοχευμένες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα κρίσιμα τμήματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Συμπερασματικά, τα μέχρι στιγμής περιοριστικά μέτρα δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα στον περιορισμό της πανδημίας, όπως προκύπτει από την αύξηση των κρουσμάτων, των εισαγωγών σε ΜΕΘ και των θανάτων από Covid-19. Τα μέτρα αυτά οφείλουν να εντάσσονται σε ένα στρατηγικό σχέδιο που θα συνεκτιμά τα θετικά και τα αρνητικά σημεία τους πριν την εφαρμογή τους. Η αναβαθμισμένη επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση στην κοινότητα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της πανδημίας. Η χρησιμοποίηση των υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο για να πραγματοποιηθούν προσλήψεις στο ΕΣΥ.

 

Πηγές

Ξανθός, Α. (2021, Μάρτιος 21), «Δεν είναι λύση το self-testing - Συνταγογράφηση των τεστ», in.gr.

Τσίπρας, Α. (2021, Μάρτιος, 4), «Μεγάλη αποτυχία η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση», naftemporiki.gr.

TANEA Team (2021, Μάρτιος, 14). «Πυρά από την αντιπολίτευση. Τι συμβαίνει με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας στην Αττική», tanea.gr.

Insider (2021, Μάρτιος, 3), «Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ κατά Μητσοτάκη για τα νέα περιοριστικά μέτρα», insider.gr.

* Ο Γεώργιος Φαράντος είναι συντονιστής της Οργάνωσης Μελών Δυτικού Τομέα Δήμου Τρίπολης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0