Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.4°C27.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C26.1°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
28 °C
27.0°C28.9°C
3 BF 50%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
26.1°C27.0°C
3 BF 32%
Ν. Παππάς: Η Ν.Δ. ομολόγησε ότι θέλει επιστροφή στα Μνημόνια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Παππάς: Η Ν.Δ. ομολόγησε ότι θέλει επιστροφή στα Μνημόνια

Η Ν.Δ. ζητεί “λευκή επιταγή” για να συνεχίσει το μνημονιακό έργο της, τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στη συνέντευξή του στην “Αυγή”, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι το πρόγραμμα της Ν.Δ. είναι το πρόγραμμα του ΔΝΤ που είχε εφαρμοστεί στην Ελλάδα την περίοδο των Μνημονίων.

Ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. στρέφονται κατά της μεσαίας τάξης. “Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι φόροι δεν θα μειωθούν, και οι επικουρικές θα κοπούν, και τα εργασιακά δικαιώματα θα πετσοκοπούν, και δεν θα έχουμε γιατρούς και δασκάλους” αναφέρει χαρακτηριστικά και προειδοποιεί ότι “η Ν.Δ. δεν έχει μετανιώσει για τίποτα” από όσα έκανε έως το 2014.

Την ίδια στάση κρατά η Ν.Δ. και για το “Μακεδονικό”, επισημαίνει ο Ν. Παππάς. Ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις, ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τομέα της Β’ Αθηνών επισημαίνει αφενός ότι η Ν.Δ. “έχει πει αισχρά και τερατώδη ψέματα” και αφετέρου ότι “μια συγγνώμη επιβάλλεται”.

* Μπήκαμε στην τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Το μήνυμά σας προς τους πολίτες που θα αποφασίσουν τώρα είναι να φοβηθούν τον ρεβανσισμό και τον νεοφιλελευθερισμό της Ν.Δ. ή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει μια καλύτερη ημέρα από τη σημερινή;

Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και ιστορικά η Αριστερά, δεν επένδυσε ποτέ στον φόβο. Επένδυσε, επενδύει και θα επενδύει στην ελπίδα.

Το μεγαλύτερο επίτευγμα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι σήμερα τα κόμματα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τα δικά τους προγράμματα και όχι το πρόγραμμα των δανειστών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια. Παραλάβαμε μια Ελλάδα παρία, στο χείλος του γκρεμού, και σήμερα έχουμε μια πατρίδα οικονομικά και πολιτικά αυτοδύναμη, παράγοντα σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Ν.Δ., από την άλλη, δεν έχει μετανιώσει για τίποτε από όσα έκανε το 2014 και ζητεί λευκή επιταγή για να συνεχίσει το μνημονιακό έργο της. Έχουμε απέναντί μας μια Δεξιά που θεωρεί τον φυσικό αυτουργό της καταστροφής της χώρας, το ΔΝΤ, ως «φυσικό μας σύμμαχο».

Το δικό μας σχέδιο είναι καθαρό και κρυστάλλινο. Υγεία, Παιδεία, κοινωνικό κράτος, δίκαιη φορολόγηση, δουλειές με δικαιώματα, υποδομές και ανάπτυξη. Όχι μια απλή μεγέθυνση του ΑΕΠ. Δίκαιη ανάπτυξη που ο κάθε πολίτης θα την εισπράττει στη βελτίωση της δικής του ζωής και της ζωής της οικογένειάς του.

* Πώς σχολιάζετε τη δήλωση του Μπάμπη Παπαδημητρίου για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης;

Καθίσταται πλέον σαφές πως η Ν.Δ. σχεδιάζει την εθελοντική επιστροφή στη μέγγενη των Μνημονίων. Το γνωρίζαμε. Απλά ο Μπάμπης Παπαδημητρίου το επιβεβαίωσε μόλις χθες ότι τα 37 δισ. μαξιλάρι θα μηδενιστούν και η χώρα θα μπει σε πιστοληπτική γραμμή στήριξης. Μετά το ΔΝΤ, που θεωρούν φυσικό σύμμαχο ενώ ήταν ο καταστροφέας της χώρας, τώρα μας λένε για νέο, εθελοντικό Μνημόνιο.

Μνημονιακές πολιτικές και λιτότητα διέλυσαν τη μεσαία τάξη

* Η Ν.Δ. κλείνει το μάτι στους επιχειρηματίες ότι θα σταματήσουν οι έλεγχοι και τα πρόστιμα, ενώ στελέχη της πρωταγωνιστούν σε επιθέσεις εναντίον επιθεωρητών του ΣΕΠΕ. Εικόνες ανομίας από το μέλλον;

Είναι στον πυρήνα της ιδεολογίας της Δεξιάς μια οικονομία Ελντοράντο (ίσως και Μεντεγίν;). Οι εργαζόμενοι στο έλεος του κάθε εργοδότη, οι φόροι στο έλεος του κάθε επιχειρηματία. Όποιος αντέξει, όποιος επιβιώσει, όποιος ζήσει, όποιος και ό,τι αρπάξει. Κανένας κανόνας κράτους δικαίου, όλα στον μύλο του αθέμιτου ανταγωνισμού. Πελατειακά δίκτυα, γνωριμίες, μίζες. Αυτή είναι η «κανονικότητα» που ονειρεύεται η Δεξιά στη χώρα μας. Θέλουν να μας γυρίσουν πίσω. Και βέβαια, η μεγάλη μακάβρια μπίζνα των 3 δισ. ευρώ τον χρόνο με τις επικουρικές συντάξεις.

* Γιατί για έναν πολίτη που ανήκει στη μεσαία τάξη είναι καλύτερα να έχει κυβέρνηση τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τη Ν.Δ.;

Οι μνημονιακές πολιτικές λιτότητας διέλυσαν τη μεσαία τάξη. Αυτές ακριβώς οι πολιτικές του ΔΝΤ εγγράφονται στο πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δώσει απτά παραδείγματα. Βγήκαμε από τα Μνημόνια, δανειζόμαστε με ιστορικά χαμηλά, καταφέραμε να μειώσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία είχε δεσμεύσει τη χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Επιτύχαμε τους στόχους μας, μειώσαμε την ανεργία κατά 10% και δημιουργήσαμε 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Δημιουργήσαμε ένα πλεονασματικό ασφαλιστικό μειώνοντας ταυτόχρονα τις εισφορές για την πλειονότητα των επιχειρηματιών. Κατορθώσαμε να έχουμε για πρώτη φορά εννέα τρίμηνα διαρκούς ανάμιξης. Αυξήσαμε τις εξαγωγές, αυξήσαμε τον κύκλο εργασιών στη βιομηχανία, μειώσαμε δραστικά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και των εκκρεμών επιστροφών φόρων. Και όλα αυτά σε ένα ασφυκτικό τοπίο, τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2018. Δώσαμε όλες τις μάχες. Πολλές τις κερδίσαμε και κάποιες, ναι, τις χάσαμε.

Το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, δηλαδή το πρόγραμμα του ΔΝΤ, το ξέρουμε, το ζήσαμε και γνωρίζουμε δυστυχώς πολύ καλύτερα απ’ όσο θα θέλαμε την κατάληξή του. Ισχυρή μεσαία τάξη σημαίνει ισχυρές κοινωνικές δομές, ισχυρό κοινωνικό κεφάλαιο. Η Ν.Δ. όταν κυβέρνησε πάντα έβλαψε τη μεσαία τάξη. Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και οι φόροι δεν θα μειωθούν, και οι επικουρικές θα κοπούν, και τα εργασιακά δικαιώματα θα πετσοκοπούν, και δεν θα έχουμε γιατρούς και δασκάλους.

“Εισπράξαμε 360 εκατ. από τα κανάλια”

* Πώς βλέπετε το νέο τοπίο των μίντια;

Προχωρήσαμε στη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών στα κανάλια μέσω διαγωνισμού. Ενός διαγωνισμού που ποτέ δεν τόλμησαν να κάνουν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ προς χάριν των σχέσεών τους με τους καναλάρχες. Ενός διαγωνισμού η προετοιμασία του οποίου ξεκίνησε τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής μας και οδήγησε στην είσπραξη 210 εκατ. ευρώ από τις άδειες και 150 εκατ. από τέλη χρήσης συχνοτήτων και φόρο διαφήμισης, ενώ θα φέρει στα ταμεία ακόμα 200 εκατ. ευρώ στη δεκαετία από τον φόρο διαφήμισης.

Το 2015 παραλάβαμε έναν κλειστό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ, δημιούργησαν ένα μόρφωμα δημόσιας τηλεόρασης, τη ΝΕΡΙΤ, με έναν τηλεοπτικό και έναν ραδιοφωνικό σταθμό.

Επαναλειτουργήσαμε τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα και οι πολίτες είδαν και πάλι στους δέκτες τους την ΕΡΤ1, την ΕΡΤ2, την ΕΡΤ3, την ΕΡΤ HD, την ΕΡΤ World, τους 19 περιφερειακούς σταθμούς. Με πλούσιο πρόγραμμα μυθοπλασίας, με βραβευμένες ξένες σειρές σε πρώτη μετάδοση, με το πιο πλούσιο αθλητικό πρόγραμμα μέσω της ΕΡΤ Sports (Super League, Football League, Basket League, Grand Prix της F1, τένις, κλασικός αθλητισμός σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, αθλητικές εκπομπές με ρεπορτάζ και αποκλειστικό περιεχόμενο από κανάλια μεγάλων ευρωπαϊκών ομάδων). Η ΕΡΤ είναι, επίσης, ο μοναδικός οπτικοακουστικός φορέας της χώρας που ανέπτυξε για πρώτη φορά πλατφόρμα υβριδικών υπηρεσιών, την ERT Hybrid, η οποία προσφέρει μια μοναδική εμπειρία θέασης, ελεύθερα, δωρεάν και διαδραστικά.

Από τον Φεβρουάριο του 2019, η ΕΡΤ έχει το δικό της ολοκληρωμένο ψηφιακό δίκτυο πομπών, κάτι που μας επέτρεψε να την αποδεσμεύσουμε από την Digea και την «ενοικίαση» του δικτύου αυτής εξοικονομώντας 1,6 εκατ. ευρώ ετησίως.

Η ψηφιακή διαπλοκή είχε παγώσει έργα 1,2 δισ. ευρώ

* Θεωρείτε ότι έχει δικαιωθεί η πρωτοβουλία για την ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής;

Όταν ιδρύθηκε το υπουργείο, τα ευρωπαϊκά κονδύλια για την ψηφιακή πολιτική ύψους 1,2 δισ. ήταν παγωμένα. Η ψηφιακή διαπλοκή έκανε και τους Ευρωπαίους να αντιδράσουν με αυτό το βίαιο τρόπο.

Η ίδρυση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής μας έδωσε τη δυνατότητα να κινητοποιήσουμε επενδύσεις 4 δισ. ευρώ στις τηλεπικοινωνίες, να έχουμε εκτελέσει το έργο της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων στο Δημόσιο, να έχουμε ολοκληρώσει τον διαγωνισμό για την τεράστια δημόσια υποδομή γεωργίας ακριβείας, να χρηματοδοτούμε πάνω από 50 οπτικοακουστικές παραγωγές και να εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική για το διάστημα. Δορυφόροι μικροί, ρομποτικό ελληνικό όχημα στη Σελήνη. Είναι πράγματα τα οποία μόνο υπεραισιόδοξοι πίστευαν ότι θα μπορούσαμε να καταφέρουμε.

“Μακεδονικό”: “Να ζητήσει συγγνώμη από τον λαό η Ν.Δ.”

* Νιώθετε δικαιωμένοι μετά την αποκάλυψη της επιστολής Καραμανλή στον Μπους τον νεότερο με την οποία εμφανίζεται να αποδέχεται το «Μακεδονία-Σκόπια»;

Η Ν.Δ. έχει πει αισχρά και τερατώδη ψέματα. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι έτη φωτός καλύτερη από οποιαδήποτε συμφωνία είχε πέσει στο τραπέζι στο παρελθόν. Η επιστολή το αποδεικνύει, όπως αποδεικνύει και την υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που για μικροπολιτικούς λόγους επέλεξε την οδό του διχασμού και της πατριδοκαπηλίας καθυβρίζοντάς μας, ενώ είχε εκχωρήσει στη γειτονική χώρα το όνομα Μακεδονία για το εσωτερικό και Μακεδονία - Σκόπια για το εξωτερικό (διπλή ονομασία λοιπόν) και δεν της ζητούσε καν συνταγματική αναθεώρηση. Προφανώς η εθνότητα και η γλώσσα ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με το όνομα Μακεδονία. Μια συγγνώμη επιβάλλεται λοιπόν. Όχι προς εμάς, αλλά προς τον ελληνικό λαό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL