Live τώρα    
26°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.8°C27.2°C
4 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C24.9°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.6°C23.2°C
4 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.0°C27.8°C
4 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.1°C
2 BF 29%
Γιώργος Ουρσουζίδης, βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ: / Γιώργος Ουρσουζίδης,: Η συντριπτική πλειονότητα και των δύο λαών επιθυμεί τη λύση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιώργος Ουρσουζίδης, βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ: / Γιώργος Ουρσουζίδης,: Η συντριπτική πλειονότητα και των δύο λαών επιθυμεί τη λύση

Την πεποίθησή του ότι "η συντριπτική πλειονότητα και των δύο λαών επιθυμεί να βρεθεί λύση" εκφράζει στην "Αυγή" ο Γιώργος Ουρσουζίδης σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών. Ο βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι "η συμφωνία είναι δίκαιη", ενώ μπορεί να βοηθήσει και την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Σχετικά με τις αντιδράσεις εκτιμά ότι "όσο θα ενημερώνεται ο κόσμος θα κατανοήσει ότι όσα προβάλλονται από τα διάφορα sites δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", ενώ για τη στάση της Ν.Δ. επισημαίνει ότι "υπαγορεύεται από ψηφοθηρικούς και λαϊκίστικους λόγους, εθνικά απολύτως επιζήμιους".

Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι μετά την έξοδο από τα Μνημόνια "οι άνθρωποι του μόχθου είναι καιρός να καρπωθούν στο 100% την προσπάθεια που έκαναν".

Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγιάννη

* Από το βήμα της Βουλής απευθύνατε ένα μήνυμα συμφιλίωσης προς τον λαό της ΠΓΔΜ και μάλιστα στη νοτιοσλαβική. Πώς θα επηρεάσει τη ζωή των Μακεδόνων και των κατοίκων της ΠΓΔΜ η συμφωνία των Πρεσπών;

Μίλησα στα βουλγάρικα - που γνωρίζω από τα φοιτητικά μου χρόνια. Ήταν ένα άμεσο μήνυμα ειρηνικής συνύπαρξης, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης κι αγάπης. Η κίνηση αυτή είχε κι άλλο μήνυμα, ότι αυτή η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με τα ελληνικά, αφού είναι κατανοητή σε μεγάλο ποσοστό κι από τους Βούλγαρους, αλλά αυτό το κατάλαβαν μόνοι όσοι είχαν ανοικτά αυτιά και μυαλό.

Η πεποίθησή μου είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα και των δύο λαών επιθυμεί να βρεθεί λύση. Η συμφωνία των Πρεσπών με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αποκαθιστά την αλήθεια επιβεβαιώνοντας την ελληνικότητα της αρχαίας Μακεδονίας, αλλά και τη σλαβική καταγωγή των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Η ονομασία “Βόρεια Μακεδονία” είναι κατά τη γνώμη μου εύστοχη, άλλωστε ο γεωγραφικός προσδιορισμός ήταν εθνικός στόχος για πολλές δεκαετίες. Αυτό που δεν άρεσε είναι ότι εμείς τα καταφέραμε.

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ, η εθνικιστική πολιτική του N. Γκρούεφσκι έχει ηττηθεί από το 2017 με την “παρδαλή επανάσταση” από τους ίδιους τους κατοίκους της χώρας του. Η νεολαία της γείτονος χώρας αντέδρασε, βάψανε πολύχρωμα τα αγάλματα που εγκατέστησε ο Ν. Γκουέφσκι -δεν τα αποδέχτηκε ως δική της κληρονομιά.

Τόσο ο Αλ. Τσίπρας όσο κι ο Ζ. Ζάεφ δεν έχουν καμία σχέση με τους προκατόχους τους. Υπήρχαν οι προϋποθέσεις για τον απαραίτητο συμβιβασμό και προχώρησαν στη συμφωνία δικαιώνοντας τους σώφρονες πολίτες των δύο χωρών. Η συμφωνία είναι δίκαιη, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Το “δίκαιο της πυγμής”, όταν επικρατεί, οδηγεί με βεβαιότητα στην αμφισβήτηση και τη διάλυση, όχι σε ειρηνική συνύπαρξη και δημιουργική συμφωνία.

Η συμφωνία θα βοηθήσει και τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Για παράδειγμα φαντάζει πιο ρεαλιστική η δυνατότητα σύνδεσης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με τον Δούναβη μέσω του Αξιού, θα διευκολύνει πάρα πολύ το εμπορευματικό - μεταφορικό έργο. Η Ημαθία είναι ένας αγροτικός νομός κι όλα τα αγροτικά της προϊόντα μεταφέρονται προς την υπόλοιπη Ευρώπη μέσω της ΠΓΔΜ. Η ένταξη της χώρας αυτής στην Ε.Ε. θα μειώσει και το κόστος και τη γραφειοκρατία των μεταφορών αυτών.

* Σας ανησυχούν οι έντονες αντιδράσεις στη συμφωνία κι από τις δύο πλευρές των συνόρων; Μπορούν να υπονομεύσουν την πορεία προς τη συμφιλίωση των δύο λαών;

Όσο θα ενημερώνεται, ο κόσμος θα κατανοήσει ότι όσα προβάλλονται από τα διάφορα sites δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η ιθαγένεια είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την εθνότητα, η οποία δεν αναφέρεται πουθενά στη συμφωνία.

Οι πολίτες της ΠΓΔΜ πριν από τη συμφωνία ονομάζονταν «Μακεδόνες» σκέτο, τώρα προστίθεται ο όρος «πολίτης της Β. Μακεδονίας» σε όλα τα επίσημα δημόσια έγραφα των γειτόνων. Όσον αφορά τη γλώσσα, ξεκαθαρίζεται με κατηγορηματικό τρόπο ότι η γλώσσα τους είναι νοτιοσλαβική και δεν έχει επίσης καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό κόσμο.

Σε έξι μήνες από τη στιγμή που η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, ο Ήλιος της Βεργίνας θα ξηλωθεί από παντού στην ΠΓΔΜ. Τέλος πιστεύω ότι ο λαός της ΠΓΔΜ θα εγκρίνει τη συμφωνία στο δημοψήφισμα.

* Πώς αξιολογείτε τη στάση της Ν.Δ. στο "Μακεδονικό"; Μπορεί να προκαλέσει συνολικότερα προβλήματα στο πολιτικό κλίμα της χώρας μας;

Με προβληματίζει πάρα πολύ η συμπεριφορά της Ν.Δ. Αδικεί την ίδια την ιστορία της, καθώς τόσο ο Κ. Μητσοτάκης όσο κι ο Κ. Καραμανλής με την Ντ. Μπακογιάννη προσπάθησαν να λύσουν το ζήτημα με παρόμοιους όρους. Η αδράνεια των προηγούμενων κυβερνήσεων είχε αποτέλεσμα την αναγνώριση της ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» από 149 χώρες και την ορατή απειλή της de facto αναγνώρισής της με αυτό το όνομα.

Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η στάση της Ν.Δ. υπαγορεύεται από ψηφοθηρικούς και λαϊκίστικους λόγους, εθνικά απολύτως επιζήμιους. Πιστεύω ότι αντιμετωπίζει το ζήτημα με επιπολαιότητα και σκοπιμότητα, πολύ φοβάμαι ότι έχει εγκλωβιστεί μεταξύ του ακραίου εθνικισμού και σοβινισμού - δύο έννοιες καθόλου πατριωτικές. Στη Ν.Δ. επικρατούν αλλοπρόσαλλες φωνές κι ο κόσμος που τη στηρίζει έχει χάσει τον προσανατολισμό του... έχει τρομάξει.

* Με ποιον τρόπο πρέπει η χώρα να αξιοποιήσει τους βαθμούς ελευθερίας που προσφέρει η έξοδος από τα Μνημόνια; Τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρει η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της θητείας της;

Η κυβέρνηση αντέχει, γιατί δεν δημιούργησε την παραμικρή υποψία για σκάνδαλα, υπήρξε έντιμη απέναντι στους πολίτες -αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά-, όχι όπως οι προηγούμενοι.

Οι άνθρωποι του μόχθου είναι καιρός να καρπωθούν στο 100% την προσπάθεια που έκαναν, μέσω της μείωσης των φόρων και του εξορθολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών εκεί που πρέπει, στην κατηγορία μεταξύ 20.000 ευρώ και 70.000 ευρώ.

Στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού εντάχθηκαν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Η διαδικασία πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της ρύθμισης των 100 δόσεων, που λειτούργησε χωρίς γραφειοκρατία και βοήθησε πολλούς επιχειρηματίες να ανακτήσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα - μπήκαν ξανά στην επιχειρηματικότητα.

Οι μειώσεις των συντάξεων μεταξύ 2% και 18% για το 2019 προβλέφθηκαν με υπολογισμούς για έλλειμμα 250 εκατ. ευρώ στον ΕΦΚΑ. Όμως με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχουμε ήδη πλεόνασμα πάνω από 600 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα φτάσουμε πάνω από 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Αυτό θα μας επιτρέψει να επανεξετάσουμε αν και σε ποιους θα γίνει η μείωση.

Κατά τη γνώμη μου πρέπει να προστατευθούν απολύτως οι συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ - εκεί δεν υπάρχει χώρος για μειώσεις. Πιστεύω ότι και στο ζήτημα του αφορολόγητου θα υπάρξει χώρος για αλλαγές με βάση τους προβλεπόμενους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL