Live τώρα    
30°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
27.8°C31.2°C
1 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.4°C30.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
27 °C
26.0°C26.6°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C27.2°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.9°C28.5°C
0 BF 53%
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Καταπολέμηση ανεργίας και Κοιν.Σ.Επ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ / Καταπολέμηση ανεργίας και Κοιν.Σ.Επ

Vasily Kandinsky, Διάφορες ενέργειες, 1941

Του Κώστα Παπαπαναγιώτου*

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα μας είναι η ανεργία, η οποία, αν και βαίνει μειούμενη, συνεχίζει να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, της τάξεως του 21%, ενώ μεταξύ των νέων αγγίζει το εξωφρενικό 45%.1

Οι θέσεις εργασίας παραδοσιακά δημιουργούνται από εργοδότες που επενδύουν τα χρήματά τους για την ίδρυση ή επέκταση μιας επιχείρησης. Όμως, όπως γνωρίζουμε, λόγω του υφεσιακού κλίματος που επικρατεί στην ελληνική οικονομία, οι ιδιωτικές επενδύσεις κινούνται σε χαμηλά επίπεδα και η δημιουργία θέσεων εργασίας προχωρεί με αργούς ρυθμούς. Το κράτος θα μπορούσε να δώσει τη λύση με μεγάλα επενδυτικά προγράμματα, αλλά αυτό δεν επιτρέπεται από τις συνθήκες της Ε.Ε. και την επιτροπεία, ενώ η ίδια η Ε.Ε. φαίνεται απρόθυμη να αναλάβει δράση.

Τι μπορεί, λοιπόν, να κάνει ένας δημιουργικός άνθρωπος σε αυτές τις συνθήκες πέρα από το να φύγει στο εξωτερικό; Υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς τη δική του δουλειά μέσω της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Για παράδειγμα, ένας άνεργος καθηγητής Φυσικής μπορεί, εκτός από το να στέλνει βιογραφικά στα φροντιστήρια, να συνεργαστεί με άλλους καθηγητές, π.χ. καθηγητές Χημείας, Μαθηματικών, Βιολογίας, για να φτιάξει το δικό του συνεργατικό φροντιστήριο. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο στην αγορά εργασίας, έχοντας όλα τα πλεονεκτήματα που διαθέτει μια επιχείρηση έναντι ενός μεμονωμένου ελεύθερου επαγγελματία, ενώ ταυτόχρονα θα εργάζεται σε ένα περιβάλλον όπου το κάθε μέλος της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (Κοιν.Σ.Επ.) θα έχει μία ψήφο και τα έσοδα θα μοιράζονται ισότιμα μεταξύ των εργαζομένων μελών της.

Τίθεται όμως το ερώτημα "πού θα βρω τα κατάλληλα μέλη για να χτίσω την Κοιν.Σ.Επ. μου;". Υποτίθεται ότι ψάχνει κάποιος/α μέσα στον κοινωνικό του κύκλο· όμως αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν αρκεί, καθώς σε πολλές περιπτώσεις απαιτούνται άνθρωποι και δυνατότητες που δεν μπορεί να βρει κανείς εντός του κύκλου του, ενώ συχνά οι προϋπάρχουσες σχέσεις φιλίας λειτουργούν ανασταλτικά, προκαλώντας τριβές και αναποτελεσματικότητα στην κοινωνική επιχείρηση.

Θα μπορούσε, βεβαίως, να βρεθούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι διαδικτυακά μέσω των σχετικών ιστοτόπων, ωστόσο και αυτό είναι δύσκολο, καθώς αφενός μεν δεν είναι πολλοί εκείνοι που συμμετέχουν σε αυτά, αφετέρου δε τα προφίλ που αναρτώνται εκεί δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα.

Εδώ ακριβώς μπορεί να δώσει τη λύση ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). Έχει τη δυνατότητα στο σύστημά του, στη διαδικτυακή πύλη (portal) που διαθέτει, να προσθέσει, πέραν της ζήτησης / προσφοράς εργασίας, και τρίτη επιλογή: «Αναζητώ κοινωνικό εταίρο» για χτίσιμο Κοιν.Σ.Επ. παραγωγικού σκοπού. Με την αξιοπιστία του ΟΑΕΔ σε ό,τι αφορά τα βιογραφικά και τις δεξιότητες των ατόμων, θα μπορέσουν να ταιριάξουν οι κατάλληλοι άνθρωποι ανά την Ελλάδα και να προχωρήσουν μόνοι τους στη δημιουργία της συνεργατικής επιχείρησής τους. Μάλιστα, σε δεύτερο χρόνο, μπορεί η δικτύωση αυτή να υπερβεί τα όρια της χώρας μας και να αποκτήσει πανευρωπαϊκό χαρακτήρα με πολλαπλά οφέλη σε θέματα καινοτομίας, κουλτούρας, τουρισμού και εξαγωγών.

Το κόστος του μέτρου αυτού είναι από ελάχιστο έως μηδενικό, συνεπώς είναι άμεσα εφαρμόσιμο. Αν μάλιστα λάβει κανείς υπόψη του και τα νέα προγράμματα χρηματοδότησης Κοιν.Σ.Επ. που επίκεινται, τότε μπορούμε να περιμένουμε πολύ θετικά αποτελέσματα από την εφαρμογή του.

1 βλ. Ελληνική Στατιστική Αρχή, Έρευνα Εργατικού Δυναμικού, Β' τρίμηνο 2017 : https://tinyurl.com/yda9k3ae και ποσοστά ανεργίας Ευρωζώνης: http://ec.europa.eu/eurostat/documents/2995521/8266821/3-02102017-AP-EN.pdf/be6fb31a-cc00-44fa-9944-39b4616ebe81

* Ο Κώστας Παπαπαναγιώτου είναι μαθηματικός, M.Sc. Οικονομική Θεωρία και Πολιτική, υποψήφιος διδάκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης [στο πλαίσιο της διατριβής του μελετά τις σχέσεις μεταξύ Sharing και Social Economy, καθώς και τις επιπτώσεις τους στο σύνολο της οικονομίας ([email protected])]

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL