Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.9°C19.5°C
4 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C12.8°C
1 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.0°C
6 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.2°C24.8°C
7 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 100%
"Γαλάζιο" μπλόκο στη διαφάνεια στην Ευρωβουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζιο" μπλόκο στη διαφάνεια στην Ευρωβουλή

Την... προνομιακή σχέση της Ν.Δ. και εν γένει της “ευρω-Δεξιάς” με τα επιχειρηματικά λόμπι, τη διαπλοκή πολιτικών - οικονομικών συμφερόντων και την αδιαφάνεια στην Ευρωβουλή ανέδειξε χθες με καταγγελία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου, καθώς αποκάλυψε ότι η πολιτική οικογένεια της Ν.Δ. στην Ευρωβουλή καταψήφισε μέτρα για τη διαφάνεια.

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Ν.Δ. ψήφισαν εναντίον της διαφάνειας στο Ευρωκοινοβούλιο. Να μπορούν δηλαδή οι επίτροποι και οι ευρωβουλευτές να διαπλέκονται χωρίς κανέναν έλεγχο με τα λόμπι και τα οικονομικά συμφέροντα» υπογράμμισε χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό “Παραπολιτικά” ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας τη στάση της ευρω-Δεξιάς ως “τον πιο ακραίο θατσερισμό, τον οποίο άλλωστε ανέπτυξε ο κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ”.

Σύμφωνα με τον Στ. Κούλογλου, την περασμένη εβδομάδα ψηφίστηκε στην Ευρωβουλή μία σειρά μέτρων για τη διαφάνεια, προκειμένου, όπως είπε, “να εμποδιστούν οι σχέσεις του Ευρωκοινοβουλίου με τα λόμπι και η πρακτική των επιτρόπων να δουλεύουν σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως η Gazprom και η Goldman Sachs, αφού πρώτα έχουν λάβει μεγάλους μισθούς και πολύ μεγάλες συντάξεις από την Ε.Ε”.

“Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του συνταγματικού τόξου στήριξαν τη διαφάνεια, εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, όπου ανήκει η Ν.Δ.! Επιδιώκουν να μπορούν να κάνουν οι επίτροποι ό,τι θέλουν και να μην είναι υποχρεωμένοι οι ευρωβουλευτές να δίνουν λογαριασμό και να δημοσιεύουν τις επαφές που κάνουν με τα ιδιωτικά συμφέροντα” σχολίασε δηκτικά χθες ο Στ. Κούλογλου.

“Σαμποτάζ” στα μέτρα

Κατά τον ίδιο, το ΕΛΚ και οι “γαλάζιοι” ευρωβουλευτές προσπάθησαν ώστε να αποδυναμωθούν ή να μην ψηφιστούν μία σειρά μέτρα με τη γνωστή στην Ευρωβουλή μέθοδο της κατάθεσης “βροχής” τροπολογιών. Κατά τον Στ. Κούλογλου, τα μέτρα που προσπάθησε να “φρενάρει” η ευρω-Δεξιά είναι τα εξής:

* Δημιουργία των απαραίτητων μέσων που θα επιτρέπουν στους βουλευτές να δημοσιεύουν στο Ευρωκοινοβούλιο τις συνεδριάσεις και επαφές τους με εκπροσώπους οικονομικών συμφερόντων.

* Οι δικηγόροι (που επισκέπτονται το Ευρωκοινοβούλιο για επαφές με ευρωβουλευτές) να περιλαμβάνονται στον κατάλογο λόμπι.

* Ενίσχυση των περιορισμών στους πρώηνεΕπιτρόπους με παράταση της περιόδου αποχής (η περίοδος εκείνη που δεν μπορούν να αναλάβουν μη συμβατές με το προηγούμενό τους αξίωμα θέσεις).

* Οι αποφάσεις σχετικά με τους νέους ρόλους του πρώην επιτρόπου και των ανωτέρων υπαλλήλων πρέπει να λαμβάνονται από μια αρχή που διορίζεται όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητα από εκείνους που επηρεάζονται από τις αποφάσεις της.

* Προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στα ευρωπαϊκά όργανα.

* Ενημέρωση των οργάνων της Ε.Ε. σε ετήσια βάση σχετικά με τους ανώτερους υπαλλήλους της Ε.Ε. που εγκατέλειψαν τη διοίκηση της Ε.Ε. και τους ρόλους που ανέλαβαν στη συνέχεια σε ιδιωτικές εταιρείες.

* Διάθεση στο κοινό των πρακτικών μέσω της ιστοσελίδας της επιτροπής των συνεδριάσεων των ομάδων εμπειρογνωμόνων.

* Οδηγία σχετικά με τις ελάχιστες προδιαγραφές για τις διάφορες πρακτικές και το νομικό πλαίσιο σχετικά με την έκπτωση από αξίωμα εξαιτίας διαφθοράς.

* Περισσότερη διαφάνεια στις εμπορικές διαπραγματεύσεις.

* Να παρασχεθούν στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερες εξουσίες ελέγχου όσον αφορά την έγκριση βασικών εγγράφων του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

* Να συμπεριλαμβάνεται το Ευρωκοινοβούλιο από το Eurogroup στην παρακολούθηση της εφαρμογής των συμβατικών όρων που συμφωνήθηκαν με τους δικαιούχους της χρηματοδοτικής συνδρομής που χορήγησε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

* Δημόσιος κατάλογος των εταιρειών που εξαιρούνται από την υποβολή προσφορών για κονδύλια της Ε.Ε.

* Εισαγωγή ανεξάρτητης εποπτικής αρχής για ταξινόμηση και αποχαρακτηρισμό εγγράφων / περισσότερη διαφάνεια όσον αφορά τη διάσκεψη των προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Τέλος, όπως κατήγγειλε ο Στ. Κούλογλου, “οι τροπολογίες του ΕΛΚ καταψηφίστηκαν από όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και δεν έγιναν δεκτές”, για να προσθέσει ότι “ορισμένες από τις τροπολογίες ψηφίστηκαν και από την Εύα Καϊλή, παρά την αντίθετη στάση της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στην οποία ανήκει”.

“Σιωπή” από τη Ν.Δ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι, παρά τη δημόσια καταγγελία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο με δελτίο Τύπου όσο και με την προαναφερθείσα ραδιοφωνική του συνέντευξη, η Ν.Δ. και οι ευρωβουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τήρησαν... αιδήμονα σιωπή για τα καταγγελλόμενα -καίτοι πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρές καταγγελίες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL