Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.1°C
2 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
13.0°C17.0°C
2 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.0°C20.4°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
4 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C14.9°C
0 BF 94%
Ν. Κοτζιάς προς υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.: / Ν. Κοτζιάς προς υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.: "Μην υποτιμούμε τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς προς υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.: / Ν. Κοτζιάς προς υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε.: "Μην υποτιμούμε τις αμφισβητήσεις της Τουρκίας"

Το θέμα του Κυπριακού έθεσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες χθες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρατήρησε στην παρέμβασή του ότι παράγοντες της Ε.Ε. μιλούν συνεχώς για την παρέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, την ώρα που αγνοούν το θέμα της Κύπρου, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή. Ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε αυτή την ανακολουθία και επανέλαβε από την πλευρά του ότι δεν μπορεί να παραμείνει ο κατοχικός στρατός σε ευρωπαϊκό έδαφος. Όπως σημείωσε, η Τουρκία διαπραγματεύεται σε αυτό το θέμα από τη θέση της κατοχικής δύναμης και, ταυτόχρονα, απαιτεί εγγυητικά δικαιώματα και κατοχικά στρατεύματα σε κράτος - μέλος της Ε.Ε.

Συνθήκη της Λωζάννης και ελληνικότητα των νησιών

Όσον αφορά τη στάση της Άγκυρας το τελευταίο διάστημα, ο Νίκος Κοτζιάς έθιξε το ζήτημα της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και της ελληνικότητας νησιών του Αιγαίου. Συγκεκριμένα ανέφερε πως από τη μία πλευρά είναι σημαντικό να γίνονται αναφορές στον γεωστρατηγικό ρόλο της Τουρκίας, από την άλλη όμως θα πρέπει να αναφέρονται και κάποιες άλλες αλήθειες. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε την τουρκική αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, αλλά και τις διεκδικήσεις που εγείρονται αναφορικά με τα 17 ελληνικά νησιά και τις 150 βραχονησίδες. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη Γαύδο, η οποία, όπως είπε, είναι το νοτιότερο δυτικό νησί προς την περιοχή της Λιβύης και της Τυνησίας. Κάλεσε τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών να μην υποτιμούν αυτή τη στάση της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της Τουρκίας επανέλαβε την άποψή του ότι πρόκειται για μια “νευρική δύναμη”, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αποξενωθεί από την Ε.Ε.. Σημείωσε ότι από τη μία πλευρά ορθώς η Ε.Ε. πήρε θέση ενάντια στο πραξικόπημα, εντούτοις πρόσθεσε πως έχει, παράλληλα, σημασία και ο τρόπος που αντιμετωπίζει κάποιος ένα πραξικόπημα.

Συμπλήρωσε, ακόμη, πως με την Τουρκία η Ε.Ε. διαθέτει όλο και λιγότερους μοχλούς πίεσης. Επισήμανε πως έδειχνε μεγαλύτερο ενδιαφέρον ο τρόπος που αντέδρασε στην απόφαση του Λουξεμβούργου του 1997 για το βέτο, αλλά και αργότερα για την άρση του βέτο αυτού. Εκτίμησε πως η Τουρκία είναι πιο μακριά ψυχολογικά από την Ευρώπη. Επισήμανε την ανάγκη συμφωνίας σε ότι πρότεινε η προεδρία αναφορικά με την Τουρκία, καθώς σημείωσε πως διαφορετικά θα περιοριστούν κι άλλο οι μοχλοί πίεσης. Όπως είπε, προσωπικά ο ίδιος θα ήθελε μια Τουρκία περισσότερο δημοκρατική, με μοχλό πίεσης την προοπτική εξευρωπαϊσμού. Ζήτησε δε να μην υπάρχει συμπεριφορά που παραπέμπει σε πελατειακές σχέσεις προς τα υποψήφια κράτη - μέλη, αλλά συμπεριφορά που να παραπέμπει σε αρχές.

Φ.Β. Στάινμαϊερ: "Πάγωμα" μόνο για τη θανατική ποινή

“Mε παρακάλεσε η τουρκική αντιπολίτευση να μην παγώσει η ενταξιακή διαδικασία” υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φ.Β. Στάινμαϊερ στην παρέμβασή του σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Στάινμαϊερ σημείωσε τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό, λέγοντας ότι “βρισκόμαστε λίγο πριν από μια συμφωνία”. Ανέφερε πως ένας ενδεχόμενος τερματισμός της διαδικασίας θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις συνομιλίες. “Το πάγωμα θα πρέπει να αποφασιστεί μόνο όταν η Τουρκία επαναφέρει τη θανατική ποινή” τόνισε και χαρακτήρισε κάτι τέτοιο ως “την απόλυτη κόκκινη γραμμή”.

Ενόχληση Αναστασιάδη για τους “εξ Ελλάδος” επισκέπτες

Παράλληλα, πολιτική αναστάτωση έχει προκαλέσει στην Κύπρο η αναφορά του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα για εξ Ελλάδος επισκέπτες. Ο κ. Αναστασιάδης συγκεκριμένα ανέφερε: “Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή”. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος στο Τwitter ανέφερε: “Δεν ενοχλούν οι εξ Ελλάδος αδελφοί. Ενοχλούν όσοι μιλούν υπέρ δύο κρατών ή όταν βλέπουν την προσάρτηση και ως δυσμενή τάχα ευκαιρία”.

Επιπλέον, σε εκδήλωση της πρεσβείας της Κίνας στη Λευκωσία για την 45η επέτειο της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι θα πρέπει να ειναι παρόντα στη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σε ό,τι αφορά την Κίνα, ο Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε: “Βασιζόμαστε στην παρουσία και τη στήριξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην εν λόγω διάσκεψη”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL