Για την αναγκαιότητα να υπάρξει επαναξιολόγηση της συνολικής πορείας της Ε.Ε. και αλλαγής της, διαδικασία στην οποία, όπως είπε, πρέπει να ηγηθούν οι Σοσιαλιστές, μίλησε η Φ. Γεννηματά στην προσύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών ενόψει της έναρξης χθες της συνόδου κορυφής.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε υπέρ “τολμηρών και γενναίων δράσεων”, ώστε να δοθεί τέλος στη λιτότητα, ως απάντηση στο σοκ από το Brexit, και δήλωσε ότι “δεν θα επιτρέψουμε στον λαϊκισμό και τις συντηρητικές πολιτικές να διαλύσουν την Ευρώπη” και πως πρέπει η Ε.Ε. να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησαν οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες “που οραματίστηκαν το κοινό μας σπίτι”. Η Φ. Γεννηματά είπε ότι οι Σοσιαλιστές έχουν ευθύνη να προωθήσουν “όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και τις μεταρρυθμίσεις για να εξασφαλίσουμε ότι θα προχωρήσουμε όλοι μαζί, χωρίς κράτη - μέλη δύο ταχυτήτων”.
Για το Brexit είπε ότι “χάθηκε μια μάχη, δεν πρέπει να χάσουμε τον πόλεμο", για να προσθέσει ότι πρέπει να αξιοποιηθεί δημιουργικά το σοκ του Brexit, "πρέπει να πείσουμε τους πολίτες ότι μπορούν να νιώθουν ασφαλείς και να προσδοκούν ένα καλύτερο μέλλον". Σχολίασε ότι “δυστυχώς τα λογικά επιχειρήματα δεν έπεισαν το Ηνωμένο Βασίλειο". Δεν έκρυψε την ανησυχία της να προκληθεί ντόμινο εξελίξεων που θα απειλήσει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, εάν δεν υπάρξει άμεση αντίδραση. Υποστήριξε και εκείνη ότι “η κατάσταση αυτή δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία", αλλά "είναι το αποτέλεσμα συντηρητικών πολιτικών που δημιούργησαν ανασφάλεια, μεγάλωσαν τις ανισότητες μεταξύ χωρών και περιφερειών, όξυναν αντιθέσεις και απογοήτευσαν τους λαούς”.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν αρκούν απλές μεταρρυθμίσεις, αλλά χρειάζονται τολμηρές αλλαγές, κάνοντας λόγο για “μια νέα στρατηγική που θα φέρει την Ένωση πιο κοντά στους λαούς”, “μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη" με τέσσερις κύριους άξονες: α) Aνάδειξη της κοινωνικής διάστασης της Ε.Ε. και αντικατάσταση των πολιτικών λιτότητας. β) Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ για την Ευρώπη με ολοκληρωμένες πολιτικές ανάπτυξης, απασχόλησης, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων. γ) Ενίσχυση της Δημοκρατίας, αποκέντρωση, ολοκλήρωση της ΟΝΕ, προώθηση της κοινής άμυνας και κοινής μεταναστευτικής πολιτικής. δ) Σύγκληση μιας νέας, ευρύτερης σύνθεσης συνέλευσης για να επεξεργαστεί τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που υπερβαίνουν τις σημερινές συνθήκες.
Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, ο Φρ. Ολαντ ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας (σ.σ.: που συμμετείχε ως παρατηρητής στην προσύνοδο) “γνωρίζει πολύ καλά την προσπάθεια που κάναμε μαζί με το ΠΑΣΟΚ οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια και στο ευρώ”.