Live τώρα    
Πλήγμα στο εγχείρημα διεύρυνσης της Φώφης Γεννηματά / "Κεντροαριστερή" συνιστώσα στο μέτωπο που θέλει η Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήγμα στο εγχείρημα διεύρυνσης της Φώφης Γεννηματά / "Κεντροαριστερή" συνιστώσα στο μέτωπο που θέλει η Ν.Δ.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φλερτάρει με τον Στ. Θεοδωράκη αφήνοντας στην... αναμονή τη Φ. Γεννηματά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΛΙΟΝΑΚΗΣ
 

Εξαιρετικά δύσκολη φαντάζει υπό τα σημερινά δεδομένα η προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για προσέλκυση του Ποταμιού σε συνεργασία, η οποία και θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μόνη ουσιαστική διεύρυνση του σχήματος.

Η παρουσία σήμερα στο συνέδριο της Δράσης (κίνησης χωρίς καμία εκλογική δύναμη) του Κυρ. Μητσοτάκη, του Στ. Θεοδωράκη, της Άν. Διαμαντοπούλου και του Γ. Καμίνη, και το γεγονός ότι θα μιλήσουν, ενώ παράλληλα θα διεξάγεται η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, συνιστά εξέλιξη που περιπλέκει σοβαρά τα πράγματα εις βάρος του εγχειρήματος της Φ. Γεννηματά και λειτουργούν προς όφελος του πρόεδρου της Ν.Δ.

Με την κίνησή του να αρνηθεί την πρόσκληση της Φ. Γεννηματά να απευθύνει χαιρετισμό στη Συνδιάσκεψη και, αντί αυτού, να παραστεί και να μιλήσει στο συνέδριο της Δράσης που συνεργάζεται με το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης στέλνει αρνητικό σήμα σχετικά με τις προοπτικές συνεργασίας τους. Παρ'ότι το Ποτάμι συμμετέχει στην Επιτροπή Διαλόγου και ενώ θα μπορούσε να παραστεί και στις δύο πολιτικές εκδηλώσεις, ο Στ. Θεοδωράκης επιλέγει να μιλήσει μόνο από το βήμα του συνεδρίου της Δράσης, από όπου θα μιλήσει επίσης ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει ξεκινήσει ένα πολιτικό φλερτ με το Ποτάμι, με τον Στ. Θεοδωράκη να ανταποδίδει, συνεχίζοντας ωστόσο να κρατά κλειστά τα χαρτιά του τόσο απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και προς το ΠΑΣΟΚ.

Το σήμα που στέλνουν ο επικεφαλής του Ποταμιού και δύο κεντρικά πρόσωπα της Κεντροαριστεράς, ο δήμαρχος Αθηνών Γ. Καμίνης και η επικεφαλής του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση Άννα Διαμαντοπούλου, το οποίο επίσης συμμετέχει στην Επιτροπή Διαλόγου, δεν μπορεί παρά να λειτουργήσει προς όφελος του Κυρ. Μητσοτάκη και, ταυτόχρονα, να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην προσπάθεια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Εάν επιβεβαιωθούν πληροφορίες περί παρουσίας και πρώην οικονομικού υπουργού, βασικού προσώπου του εκσυγχρονιστικού και κεντροαριστερού χώρου, τότε τα πράγματα είναι ακόμα πιο σαφή για το ΠΑΣΟΚ. Άλλωστε, πέραν του γεγονότος ότι η Δράση είναι συνεργαζόμενη κίνηση με το Ποτάμι, η εξέλιξη αυτή πρέπει να γίνει αντιληπτή και στο πλαίσιο των στενών πολιτικών σχέσεων που διαχρονικά διατηρεί ο επικεφαλής της με την Ντ. Μπακογιάννη.

Δεδομένης της αλλαγής κλίματος που έχει συντελεστεί μετά το Eurogroup (σ.σ.: της αντικειμενικής διάψευσης του ενδεχόμενου πρόωρων εκλογών), ενδεχομένως τα παραπάνω να αποτελούν εξελίξεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν πίεση προς το ΠΑΣΟΚ για στήριξη ενός μετώπου στο επίκεντρο του οποίου θα βρίσκεται η Ν.Δ., απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εναλλακτική μεταρρυθμιστική πρόταση διακυβέρνησης


Ο Θ. Σκυλακάκης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τοποθετεί τη Δράση μεταξύ Ποταμιού και Ν.Δ., ενώ έχει ταχθεί υπέρ συνεργασιών με κορμό το κόμμα του Κυρ. Μητσοτάκη. Στο δε ερώτημα εάν αποτελεί αντίφαση το γεγονός ότι ενώ συμφωνεί με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Ν.Δ., συζητά και με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, απάντησε ότι στόχος του είναι «να διευκολύνουμε τον διάλογο μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που μπορούν να προσφέρουν μια εναλλακτική, μεταρρυθμιστική πρόταση διακυβέρνησης». «Δεν ξέρω», πρόσθεσε, «αν στο τέλος θα μπορέσουν να βρεθούν μαζί στην ίδια κυβέρνηση και να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε».

Στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ Σημίτης - Βενιζέλος

Στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα χαιρετίσει ο Κ. Σημίτης, ο οποίος στο συνέδριο του Ποταμιού προ μηνών είχε παρέμβει υπέρ ενός νέου εγχειρήματος που θα ανακόψει τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον θα χαιρετίσει ο Ευ. Βενιζέλος, που αποκλείει κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και πριμοδοτεί συνεργασία των «ευρωπαϊκών προοδευτικών δυνάμεων» με «ιθύνουσα δύναμη τη Ν.Δ.».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0