Live τώρα    
Νίκος Αναστασιάδης: / Νίκος Αναστασιάδης: Ναι στο άνοιγμα κεφαλαίων μόνο εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νίκος Αναστασιάδης: / Νίκος Αναστασιάδης: Ναι στο άνοιγμα κεφαλαίων μόνο εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της

Με όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην αυριανή σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - Τουρκίας, η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε Λευκωσία και Άγκυρα έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού -σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές- το Κυπριακό τελικά μπορεί να αποδειχθεί το μεγαλύτερο αγκάθι στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας που θα πιέζει την Τουρκία να αποδεχθεί επιστροφή μεταναστών στο έδαφός της. Τα αιτήματα της Τουρκίας είναι μάλλον "τολμηρά", αφού ζητάει το άνοιγμα των μπλοκαρισμένων από την Κύπρο ενταξιακών κεφαλαίων. Από την πλευρά της, η Κύπρος θέτει ως προϋπόθεση να εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δηλαδή να μπορούν να ελλιμενίζονται πλοία με κυπριακή σημαία στα τουρκικά λιμάνια και να υπάρξει απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ του διεθνούς αεροδρομίου της Κύπρου με πόλεις της Τουρκίας.

Η συνάντηση Τουσκ με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στη Λευκωσία και η μετέπειτα συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου στην Άγκυρα -που μπήκε "σφήνα" στην ατζέντα του προέδρου του Συμβουλίου χθες το πρωί- είχαν στόχο την προετοιμασία της συνόδου.

Η Λευκωσία τάχθηκε υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. υπό την προϋπόθεση πως η Άγκυρα θα εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης μετά τη συνάντηση. "Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει πρόθεση να συναινέσει στο άνοιγμα κεφαλαίων με την Τουρκία εάν η Άγκυρα προηγουμένως δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της όπως περιγράφονται στο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και στο Πρωτόκολλο της Άγκυρας" ξεκαθάρισε. Υπενθύμισε πως η Τουρκία από το 2004 έχει αρνηθεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. και των κρατών - μελών και ότι η άρνησή της να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο όσον αφορά την Κύπρο είναι ο λόγος για τον οποίο το Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να παγώσει οκτώ διαπραγματευτικά κεφάλαια τον Δεκέμβριο του 2006.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι εξήγησε στον Τουσκ ότι θα ήταν αντιπαραγωγικό, αδικαιολόγητο και απαράδεκτο να μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης για τη μεταναστευτική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Πρέπει να γίνει κατανοητό από τους εταίρους μας στην Ε.Ε. ότι μια πιθανή αποδοχή των τουρκικών απαιτήσεων, χωρίς εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας που εκκρεμούν εδώ και καιρό, στην ουσία θα αποτελούσε -με τη δική μου συναίνεση- αποδοχή ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πράγματι 'εκλιπούσα'».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ εμφανίστηκε καθησυχαστικός, υποστήριξε ότι δεν βρίσκεται στην Κύπρο για να ασκήσει πιέσεις στη Λευκωσία, αλλά για να ακούσει τις θέσεις της Κύπρου εν όψει της συνόδου. «Η Κύπρος είναι εξίσου σημαντική για την Ε.Ε. με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τα υπόλοιπα κράτη - μέλη. Καμία τρίτη χώρα δεν είναι πιο σημαντική από ένα κράτος- μέλος μας» τόνισε. «Η τουρκική πρόταση χρειάζεται ακόμη να εξισορροπηθεί για να γίνει αποδεκτή από την Ε.Ε. των 28, αλλά δεν είμαστε ακόμη κοντά» δήλωσε. Πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την ένταξη, οι κανόνες δεν άλλαξαν. Σημείωσε επίσης πως ένα από τα θέματα που πρέπει να λυθούν είναι και το ζήτημα της νομιμότητας, δηλαδή να διασφαλιστεί πως ένα σχέδιο επιστροφής μεγάλης κλίμακας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διεθνείς υποχρεώσεις, ενώ άλλο θέμα που πρέπει να εξεταστεί αφορά εναλλακτικές διόδους από την Τουρκία σε άλλες χώρες της Ε.Ε., όπως είναι η Βουλγαρία.

Σημειώσε ότι είναι σημαντική η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά δεν πρέπει αυτός να είναι και ο μοναδικός πυλώνας της συνολικής στρατηγικής της Ε.Ε. Σήμερα ο Κύπριος πρόεδρος συναντά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Αχ. Νταβούτογλου: Στόχος, η μείωση της παράνομης μετανάστευσης

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε μετά τη συνάντηση με τον Τουσκ ότι ο στόχος της συμφωνίας με την Ε.Ε. για την κρίση των προσφύγων, στο πλαίσιο της οποίας η Άγκυρα ζητάει 6 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι να μειωθεί η παράνομη μετανάστευση και να καταστεί το πέρασμα των προσφύγων στην Ευρώπη ασφαλές. "Η Τουρκία δεν παζαρεύει για τα χρήματα και θεωρεί ότι η συμφωνία δεν αφορά ένα οικονομικό, αλλά ένα ανθρωπιστικό ζήτημα" ανέφερε.

Ξεκίνησε η διαδικασία ανοίγματος πέντε κεφαλαίων

H Κομισιόν έχει ξεκινήσει την τεχνική προετοιμασία για το άνοιγμα πέντε ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν για τη διεύρυνση Μάγια Κοτσίγιανιτς. Πρόκειται για τα 15 (ενέργεια), 23 (δικαστικό σύστημα), 24 (δικαιοσύνη και κράτος δικαίου), 26 (εκπαίδευση) και 31 (εξωτερική πολιτική και ασφάλεια). Η εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Κομισιόν απλά εκτελεί την πολιτική εντολή της συνόδου κορυφής του Δεκεμβρίου για επανενεργοποίηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και ξεκαθαρίζει πως αυτό καθαυτό το άνοιγμα και το κλείσιμο των κεφαλαίων "είναι υπόθεση αποκλειστικά των κρατών - μελών".

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0