Live τώρα    
Στοχοποίηση της Β. Θάνου, επίθεση στην "Αυγή" / Ενόχληση Βενιζέλου γιατί δεν μπήκε στο αρχείο η υπόθεση Βγενόπουλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στοχοποίηση της Β. Θάνου, επίθεση στην "Αυγή" / Ενόχληση Βενιζέλου γιατί δεν μπήκε στο αρχείο η υπόθεση Βγενόπουλου

Την έντονη ενόχλησή του από την αναίρεση της απόφασης για να μπει στο αρχείο η υπόθεση του Αν. Βγενόπουλου και των δανείων της Λαϊκής Τράπεζας δεν μπόρεσε να κρύψει ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, στοχοποιώντας την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Β. Θάνου και κάνοντας σφοδρή επίθεση στα ΜΜΕ που ασχολήθηκαν με το θέμα, μεταξύ των οποίων και την «Αυγή», για τις πηγές πληροφόρησης της οποίας ισχυρίστηκε ότι προκύπτει «μείζον θέμα».

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αιτήθηκε να κληθούν προς ακρόαση για το θέμα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλος, ουσιαστικά επιδιώκοντας την παρέμβασή τους στις αποφάσεις της Β. Θάνου. Ο Ευ. Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι είναι «παράδοξο» η πρόεδρος του Αρείου Πάγου να αναλαμβάνει η ίδια την πειθαρχική έρευνα για την κατάληξη της υπόθεσης του Αν. Βγενόπουλου στο αρχείο.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στην «Αυγή» και σε άλλα ΜΜΕ σχετικά με την πληροφορία ότι οι εισαγγελείς Διαφθοράς που ασχολούνταν με την υπόθεση «είχαν φτάσει ένα βήμα πριν» ασκήσουν δίωξη στον Αν. Βγενόπουλο προτού τους αφαιρεθεί η δικογραφία από την εισαγγελέα Εφετών Γ. Τσατάνη. Ο Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε την «Αυγή» για «θεσμικές αθλιότητες», ενώ αναφέρθηκε και σε δημοσιογράφο που δεν κατονόμασε χαρακτηρίζοντάς τον απαξιωτικά «εισαγγελολόγο» κι «αυτοδιορισμένο ως εκπρόσωπο της Εισαγγελίας». Μάλιστα επιτέθηκε και στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Γκιόλα όταν αυτός αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα.

Στο αίτημά του για την ακρόαση των δύο υπουργών ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μιλά για «δοκιμασία των θεσμικών εγγυήσεων ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης» και θίγει επίσης το ζήτημα της άσκησης έγκλησης της Β. Θάνου κατά του Στ. Τσακυράκη. Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή ο Ευ. Βενιζέλος δεν απέφυγε τον πειρασμό να μπλέξει στο παραλήρημά του για τους υποτιθέμενους κινδύνους για το κράτος δικαίου τις επαφές του πρωθυπουργού με εκδότη και την... «προσπάθεια ελέγχου του διαδικτύου».

Η πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τ. Χριστοδουλοπούλου ζήτησε από τον Ευ. Βενιζέλο να συντάξει φάκελο με τα δημοσιεύματα και τα σχετικά έγγραφα, ώστε να ενημερωθούν τα μέλη της επιτροπής, και δεν πάρθηκε προς το παρόν απόφαση για το αίτημά του. Η Τ. Χριστοδουλοπούλου άφησε πάντως αιχμές για «ποικιλότροπη» αξιοποίηση θεμάτων της επικαιρότητας.

Σημαντική αύξηση των δεσμευμένων ποσών για φοροδιαφυγή το 2015

Ο πρόεδρος της Αρχής για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος» Γ. Παντελής έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, καθώς το 2014 δεσμεύτηκαν από την Αρχή ποσά σχεδόν 161 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 48,5 εκατ. ευρώ για φοροδιαφυγή, ενώ το 2015 δεσμεύτηκαν πάνω από 255 εκατ. ευρώ, σχεδόν στο σύνολό τους χρήματα που συνδέονται με φοροδιαφυγή.

Ο Γ. Παντελής σχολίασε ακόμα ότι τα ποσά αυτά δεν αποτελούν ακριβώς έσοδα για το κράτος, καθώς το 60% των φοροφυγάδων έσπευσε να κάνει ρύθμιση. Μάλιστα ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ανέφερε κι αλλαγή στον τρόπο δράσης των φοροφυγάδων λόγω της κρίσης του τραπεζικού συστήματος, καθώς πλέον προτιμούν να κρύβουν τα χρήματα σε κρύπτες ή να τα μεταφέρουν μέσω money transfer.

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ για τα δάνεια των κομμάτων, ο Γ. Παντελής επισήμανε ότι η Αρχή είναι αρμόδια μόνο για εξόφθαλμες δανειοδοτήσεις προειδοποιώντας ότι η έρευνα θα είναι μακροχρόνια κι ότι στοιχεία προς το παρόν υπάρχουν μόνο για την Αγροτική Τράπεζα, τα οποία στάλθηκαν στον εισαγγελέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0