Live τώρα    
Π. Μοσκοβισί: / Π. Μοσκοβισί: "Απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα τέλη Μαρτίου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Μοσκοβισί: / Π. Μοσκοβισί: "Απολύτως εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης πριν από τα τέλη Μαρτίου"

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. ΧΡ. ΒΑΣΙΛΑΚΗ

Προοπτική ολοκλήρωσης της αξιολόγησης πριν από τα τέλη Μαρτίου έδωσε το χθεσινό Eurogroup, υπό την προϋπόθεση ότι θα γεφυρωθεί σύντομα η απόσταση μεταξύ Αθήνας και θεσμών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης πως έχει καλυφθεί «αρκετό έδαφος» μετά την αποστολή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα και την «καλή συνεργασία με τις ελληνικές αρχές» τονίζοντας, ωστόσο, πως χρειάζεται «περισσότερη δουλειά» ώστε να επιτευχθεί συμφωνία. Συγκεκριμένη αναφορά έκανε στο ασφαλιστικό, στα δημοσιονομικά και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όπου «οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται», όπως είπε.

Χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις για το δημοσιονομικό

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε από την πλευρά του τις συνομιλίες στην Αθήνα και ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ σημείωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη «εντατική εργασία σε τεχνικό επίπεδο έτσι ώστε να επιστρέψουν οι επικεφαλής στην Αθήνα το συντομότερο και να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο προσωπικού τις επόμενες εβδομάδες». Αναφερόμενος κυρίως στο συνταξιοδοτικό, ο επίτροπος Μοσκοβισί υπογράμμισε πως κάποιες μεταρρυθμίσεις μπορεί να είναι «δύσκολες, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο» αλλά είναι «αναγκαίες» και έστειλε μήνυμα πως ενδεχόμενη καθυστέρηση δεν θα τις κάνει «ευκολότερες».

Σχετικά με τις διαφορές που χωρίζουν την Αθήνα και τους θεσμούς στα δημοσιονομικά, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε πως «χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό και τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθεί». Τόνισε επίσης ότι η προσφατη αναχώρηση των εκπροσώπων των δανειστών από την Αθήνα δεν θα πρέπει να θεωρηθεί «πρόβλημα» και ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος πριν από το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή πριν από τα τέλη Μαρτίου, είναι «απολύτως εφικτή». «Αυτό θέλουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την πιθανότητα να επιστρέψουν οι επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα «μέσα στις επόμενες μέρες» έκανε λόγο ο Π. Μοσκοβισί ήδη πριν από την ενάρξη της συνεδρίασης. Ο επίτροπος Οικονομικών είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό, Ευκλείδη Τσακαλώτο, στην οποία τονίστηκε αυτή ακριβώς η ανάγκη: να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η πρώτη αξιολόγηση. Αντίστοιχου περιεχομένου συνάντηση είχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού γραφείου του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έρχονται από τους θεσμούς, ενώ πολλά θέματα είναι ακόμα ανοιχτά (ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, μη εξυπηρετούμενα δάνεια, φόρος εισοδήματος), αυτό που ζητούν σε μεγάλο βαθμό οι εκπρόσωποι των δανειστών είναι ένα «άλμα» από την ελληνική πλευρά στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού.

Ρέγκλινγκ: Αύξηση των δημόσιων εσόδων, βελτίωση οικονομικού περιβάλλοντος

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σχετικά με το θέμα της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφερε, τα δημόσια έσοδα ήταν αυξημένα σε σχέση με το αναμενόμενο, ενώ επισήμανε ότι η βελτίωση αναγνωρίζεται πλέον και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το ζήτημα της πολιτικοποίησης της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε πως δεν συζητήθηκε στο χθεσινό Eurogroup, αν και βρίσκεται μεταξύ των θεμάτων στα οποία επικεντρώνουν την προσοχή τους οι δανειστές. Επισήμανε όμως πως η τελευταία αλλαγή διοίκησης στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων εταίρων.

«Έχει σημειωθεί πρόοδος και σε αυτόν τον τομέα και κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση» δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Μοσκοβισί, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επερχόμενη αλλαγή της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ και στον σχεδιασμό του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ
ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ 2.0